Alanja leto

Alanja je jedno od onih mesta, na koje bih se uvek rado vratila. Ima čarobne mirise, dugačke plaže i gostoljubljiv narod!Kako izgleda Alanja u maju?

Alanja u maju je posebno lepo. Za one koji ne vole pune plaže i gužvu, ovo je idealan period. U putovanju na Kos, o kom sam vam pisala, imala sam prilike da provedem jedan dan ejercicios con gomas elásticas para na izletu u Bodrum. Taj jugozapadni deo Turske se dosta razlikuje u odnosu na ovaj deo, vilajet Antalije. Antalijski deo je otvoreniji, a domaćini nekako neposredniji, nego jugozapadni deo, provincija Mugla.

Kako sam se provela na Kosu, čitajte ovde!

Dalje, razlike se mogu primetiti od samog izgleda hotela, gostoprimivosti, uređenosti, uslužnosti, ljubaznosti, uređenosti plaža – kao da govorimo o dve različite države.

Ukoliko niste znali, Alanja je mesto koje je Marko Antonije, Kleopatri poklonio kao svadbeni poklon. Upravo u Alanji, njih dvoje su proveli ceo jedan mesec, računajući da je to upravo njihov medeni mesec.

Do Alanje stižete direktnim čarter letom iz Beograda do Antalije gde presedate. Dalji nastavak puta je autobusom, u vožnji od oko dva sata. 

Alanja u maju pruža čisto more, duži dan i mirno vreme. Odvojite deset dana za vaše letovanje u ovom delu Turske. More je bilo idealno za kupanje, kao i temperatura mora.

Alanja letovanje

Alanja u maju! Vaš prvi dan!

Kako treba da izgleda vaš prvi dan? Naravno, pravac u more, šta ima da se čeka! Međutim, ako ste u Turskoj, a niste posetili hamam, kao da niste ni bili u Turskoj.

Kada letujete u turskom letovalištu, prva stvar koju treba da posetite jeste hamam.

A zašto baš prvi dan? Ukoliko hamam ostavite za poslednji dan, sva bakarna boja koju ste dobili, “ostrugaće se” u hamamu. Moja preporuka za Alanju jeste hamam Mimoza u samom centru grada.

Mnogi hoteli u svom sadržaju imaju i hamam, pa uslugu možete da iskoristite i u samom hotelu. Nakon tretmana u turskom kupatilu, u kom ćete provesti više od sat vremena, koža na dodir je mekana poput bebine, a koža čista bez mrtvih ćelija.

Alanja hoteli

Alanja ima u svojoj hotelskoj ponudi najrazličitije moguće hotele. Od onih sa dve zvezdice, pa do onih lux sa pet zvezdica. Ono što je karakteristično u njihovoj ponudi, odnosi se na usluge pansiona. Dok ste u Grčkoj navikli da hoteli nude ND ili eventualno PP, u Alanji je PP normalan, dok se ALL usluga preporučuje,kao najbolja, što smo i mi vrlo rado prihvatili.

Kako se hraniti na putu? O tome sam pisala u ovom tekstu!

 

Ukoliko volite luksuz, onda slobodno birajte hotele sa četiri i pet zvezdica, dok će i oni sa tri zvezdice zadovoljiti najzahtevnije turiste. Većina hotela poseduje bazen, leželjke, gde vam je omogućen odmor u toku celog dana.

Sobe su velike i protrane i opremljene su TV-om, fenom za kosu, mini barom itd. Ukoliko vam je važan pogled, birajte sobe sa pogledom na more.

Alanja u maju

Alanja u maju

 

Alanja vreme

Alanja u maju ima povoljnu klimu, što znači da i početkom sezone, možete da uživate u toplom moru. Većina turista čak dolazi i u oktobru, jer su tada manje gužve, a more čisto i pretoplo.

Jul i avgust su meseci kada bi trebalo da izbegavate Alanju, zbog visokih temperatura i preko 40C.

Najbolje je da birate jun ili septembar.

Ukoliko ste propustili moj tekst o Tasosu, možete pročitati ovde!

Alanja plaže

Alanja poseduje dve glavne plaže i to čuvenu Kleopatrinu plažu i Keikubat plažu. Pored ove dve plaže, tu su i Delmeš, Ulmas i  Inčekum plaža. Ono što je svakako prednost,plaže se razlikuju se, pa u zavisnosti od toga da li više volite sitan pesak ili kamen, izaberite i hotel blizu upravo ovih plaža.

 

Kleopatrina plaža

Kleopatrina plaža nalazi se u zapadnom delu gradu, kao i Delmeš. Peskovita je plaža, duga je više od 3km, a ulaz se ne naplaćuju. Ovde vam je isto pravilo da ukoliko naručite neko piće na plažnom baru, računajte da su ležaljke i suncobran besplatni.

Ako ste zaboravili šta sam na početku rekla, Marko Antonije je Kleopatri poklonio Alanju, pa upravo iz tog razloga, glavna gradska plaža nosi ime po Kleopatri. 

Ulas plaža

Ova plaža do skoro nije bila toliko popularna među turistima, što je možda prednost samo za one koji znaju za nju, jer nema previše gužve. Plaža je u potpunosti peščana sa ponekim, sitnim kamenom.

Najveći problem ove prelepe plaže sa tirkiznom bojom mora,  jeste činjenica da zbog erozije mora ova plaža polako nestaje.

 

Keikubat plaža

Keikubat plaža se nalazi u istočnom delu grada Alanje. Ovo je plaža sa sitnim peskom, sa nekim kamenom, kako na plaži, tako i u vodi. 

Ulaz u more je uglavnom peskovit, a ono što može da vas začudi je da bukvalno već nakon korak postaje duboko. Na ovoj plaži isto možete koristiti besplatno suncobran i ležaljke uz neko naručeno piće.

Inčekum plaža 

Ja ovu plažu nisam posetila, ali od drugih sam čula da je Inčekum plaža jedna od najboljih plaža koje možete pronaći na turskom primorju. Videla sam fotografije i sa slika mogu se složiti sa tim.

Glavna karakteristika ove plaže jesu fini, sitni pesak, kao i prozirno čista i plitka voda.

 

alanja kleopatrina plaža

Alanja mapa 

Da biste se lakše snašli i organizovali u Alanji, jednostavna je podela grada na tri dela. Centar grada Alanje koji je prepun barova, diskoteka, radnji, hamama, restorana, zlatara, jednostavno svega. Zapadno, nalazi se Kleopatrina plaža, dok u istočnom delu Alanje nalazi se Keikubat oblast. Tako vam je onda jednostavno da se snađete po Alanji.

Keikubat ima veliki broj hotela, a obzirom da je dugačka plaža u pitanju, centar grada vam može izgledati i za neke možda jeste daleko. Izašli biste uveče da prošetate, ili da posetite hamam, ili da vidite Kleopatrinu plažu, šta god.

Za one koji nisu ljubitelji šetnje, najbolji način da stignete do centra jeste uz pomoć dolmoša koji voze na svakih deset minuta.

Alanja u maju

 

Alanja – iskustva o kupovini

Ako je Istanbul grad u kom možete naći kvalitetan pamuk, kožu, svilu i sve ostalo što vam padne na pamet, a da bude povoljno, onda znajte da je i Alanja isti takav grad. S tim, što naravno Alanja ne može da se poredi sa Istanbulom u raznovrsnoj ponudi. Ukoliko želite, sa svog letovanja možete da se vratite sa nekim komadom kožne jakne ili tašne, ali uvek budite obazrivi. Ono što sam ja u Turskoj naučila jeste cenkanje.

Ukoliko se ne cenkate za neku robu, Turci će to shvatiti kao uvredu – bez cenkanja nema dobre trgovine. Zato se opustite, budite uporni i skidajte cenu što više možete.

Alanja

 

Alanja znamenitosti

Alanja u maju, a isto tako i tokom cele sezone, nudi niz atrkacija koje sebi možete priuštiti. Ukoliko ste ljubitelj, to su na prvom mestu sportovi na vodi i izleti u okolna mesta. Najposećenija mesta su:

Pećina Damlataš

Kažu da je ova pećina dobra za astmatičare, jer je veoma vlažna. Osim što je glavna atrakcija, ima kao što vidite niz zdravstvenih prednosti.

Kuća Ataturka

Ova kuća bila je rezidencija Ataturka(poznati političar koji je ujedinio Turske u jednu naciju) kada je bio u poseti Alanji. 

Ova kuća je danas muzej, koji je otvoren za sve posetioce.

Crvena kula

Crvena kula je sigurno glavna atrakcija grada Alanje. Bilo gde da ste smešteni, možete je videti sa hotelske terase.

Crvena kula je prepuna stepenika, tako da je neophodna dobra  fizička spremnost da izdržite do samog vrha.

Sijedra zamak

Ovaj zamak se nalazi u okolini Alanje, ali možete vrlo lako stići kolima. Parking se nalazi u podnožju, a onda  stepenicama krenite lagano ka vrhu. 

Pogled koji se pruža sa ovog zamka, neverovatan je i vredan svakog vašeg truda – svake kapi znoji i koraka na stepenicama.

Kalesi tvrđava

Ova tvrđava se nalazi van grada, ali možete je posetiti kolima. Pogled je ono što krasi sve tvrđave. Zato ih vredi i posetiti.

Ukoliko i dalje razmišljate da li je Alanja u maju pravi izbor, ja bih rekla da svakako jeste. Nemojte više razmišljati i priuštite sebi odmor kakav do sada niste imali. Alanja u maju je vaše proleće na moru. Uživajte!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *