kestel-madjarska

Poslednja dva dana proveli smo više u obilasku, manje u uživanju u spa delu. Banja Heviz je došla kao šlag na tortu i upotpunila je celokupni utisak o Balatonu.

Zaštitini znak banje Heviz jeste indijski lotos. Ova fantastična banja udaljena je na nekih 5 km od Balatona.  Sam kompleks izgleda veoma lepo i napravljen je iznad prirodnog termalnog  i lekovitog – biološki aktivnog jezera u svetu.

Ono što čini posebnu prednost samog mesta, jeste što se u jezeru možete kupati tokom cele godine. Dakle, i kada je zima i napolju je minus, temperatura vode nikad nije ispod 24 c. U letnjim mesecima temperatura jezera je iznad 35 c. Dubina jezera je 38 m. Samo dno jezera pokriveno je radioaktivnim lekovitim blatom.

Zbog čega je banja Heviz toliko popularna?

Zbog same vode, naravno. Ona je bogata gasovima, mineralima i lekovitim blatom. Voda deluje umirujuće i protivupalno, dok je blato toliko lekovito da pomaže i kod ženskih problema.

Sam kompleks je veoma lepo osmišljen i nudi otvoren i zatvoren deo.  A od sadržaja, možete posetiti i sebi priuštiti:

  • Ledenu komoru
  • Aroma kabinu
  • Prirodno termalno jezero sa lekovitom vodom
  • Finska sauna
  • Infrared sauna
  •  Relaksirajući vodeni sadržaj
  •  Terapijske usluge
  • Masaže i hidro masaže

Osim toga, sam deo oko jezera je zaista prelepo sređen i ima niz aktivnosti koje će zadovoljiti i one najzahtevnije turiste. Pored jezera se nalaze pešačke i jako lepo urađene biciklističke staze.

Sve vreme dok šetate, prolazite kroz prelep ambijent i udišete svež vazduh. U blizini se nalaze dva hotela, tako da možete izabrati i idealan smeštaj za sebe.

Ono što posebno izdavaja ovu banju jeste što tokom cele godine nudi veliki broj festivala i koncerta, kao i veliki broj aktivnosti kojima možete sebi ulepšati vreme i odmor u samoj banji. Jedna od popularnijih izleta jeste let balonom iznad samog jezera.

balaton

Ova avantura traje oko 3 sata, a vi sve vreme uživate u lepotama Balatona iz ove jedinstvene perspektive. Ovo je događaj koji ćete sigurno pamtiti celog života i ako se meni čini da su ovu ideju preuzeli od Turaka, gde je najpoznatiji let balonom u Kapadokiji. Kako god bilo, ukoliko je dobra ideja, zašto ne preuzeti.

Naravno, na samom kraju otvara se i šampanjac u balonu. Za ovo iskustvo treba da izdvojite 160eur, ali ako želite ovo iskustvo, ja vam predlažem naravno.

Naš poslednji dan na Balaton jeste bio upravo u banji Heviz.

Banja Heviz – mesta koja treba obići!

Mnogo je mesta koja vam banja Heviz nudi. Bilo je teško odlučiti se šta prvo videti, odakle krenuti – jer ima toliko toga. Izdvojila sam mesta koja su obavezna za videti i koja vam pruža banja Heviz.

Pećina Tapolca

Ovo je za mene bio možda i najjači utisak na samom jezeru. Pećina u samom gradu Tapolca dugačka je 300 metara i nalazi se u samom srcu grada , zapadno od jezera Balaton. Otvorena je za javnost od 1912. godine nakon deset godina otkrića.

pecina TAPOLCA

Pećina se nalazi na nekih 20 metara ispod grada, i ono što je specifično za ovu pećinu i što je upravo najjači utisak što možete iznajmiti brodove i veslati po vodi. Međutim, za one klaustofobične može da bude veliki izazov. U našoj grupi su neki i odustajali.

Sve vreme dok se nalazite u malom čamcu, postoje delovi gde se mrate toliko saviti, jer je prolaz veoma uzak i nizak.

Za mene je ovo bilo fantastično iskustvo.

TAPOLCA

TAPOLCA

TAPOLCA

TAPOLCA

Vinarija Istvandy

Za ovu vinariju se smatra da je jedna od najvećih u ovom delu Mađarske. Vlasnik vinarije je veoma mlad čovek koji nas je dočekao sa već postavljenim stolom, a za nas je organizovao veoma prijatno veče. Ponudio nam je zanimljive igrice, gde smo između ostalog pogađali mirise i pravili sami svoje vino.

VANARIJA ISTVANDY

Sam ulaz u vinariju se nalazi na brdu, tako da ono što je začinilo naš provod u vinariji jeste najlepši zalazak sunca.

VANARIJA ISTVANDY

 

VANARIJA ISTVANDY

Dvorac Feštetić

Porodica Festetics jedna je od najznačajnijih porodica u Mađarskoj. Porodica je hrvatskog porekla, koja se preselila u Mađarsku u 17. veku. Christopher Festetics je kupio imanje Keszthely i sve zgrade na imanju. Dalje je na imanju napravio palatu, bolnicu i veliki broj zgrada.

DVORAC FESTERICS

DVORAC FESTERICS

DVORAC FESTERICS

George I (1755.-1819.),  bio je najznačajniji član porodice Festetcs. Naredio je izgradnju prve velike jedrilice na jezeru Balaton, Phoenix Galley. Bio je velikodušan zaštitnik kulture i prikupljao je knjige.

Upravo ono što je na mene ostavilo najjači utisak jeste bibliotake. Zbirka je jedinstvena i smatra se najvećom privatnom zbirkom knjiga u Mađarskoj, koju je porodica Festetics skupljala 200 godina.

 

DVORAC FESTERICS

Prilikom rekonstrukcije palate, George Festetics imao je čitavo krilo u palati za njegovu biblioteku, gde su knjige čuvane na neoklasičnim policama od slavonskog hrasta.

Vodič nam je rekao jedan fantastičan podatak, a to je da da ova privatna zbirka broji preko 85000 knjiga. Kada smo završili obilazak ovog veličanstvenog kompleksa napravili smo pauzu u kafeu uz jednu osvežavajuću limunadu.

Mnogi parovi biraju baš ovaj dvorac za mesto na kom će se venčati. Mi smo bili svedoci upravo jedne takve svadbe.

Za mene je putovanje na Balaton jedno od onih aktivnih odmora, na kom  dobro napunite  svoje baterije. Toplo preporučujem ovo jezero tokom vrelih letnjih meseci, ili bilo kada tokom godine, jer kao što vidite Balaton toliko toga nudi, pored samog kupanja u jezeru. Ukoliko je banja Heviz bila i vaša destinacija, slobodno mi pišite i podelite svoje utiske.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *