PUTOVANJA

Balaton jezero – poluostrovo Tihany

Heviz
Posted by Ana Plavšić

Balaton jezero je kažu mađarsko more. Od Beograda, kolima možete stići za nekih osam sati. Sa ovog “mora” nosim samo pozitivne utiske.

Na Balatonu nas je sačekalo lepo vreme i znali smo da ćemo uživati sva četiri dana, koliko je bilo predviđeno da traje naše putešestvije. Iako je bio septembar mesec znali smo da ćemo se okupati u jezeru i prepustiti se plivanju u vodama ovog tzv.mađarskog mora.

Prvog dana uživali smo na Tihanju, poluostrvu koje je posvećeno lavandi- to sam vam spomenula u uvodnom delu o Balatonu. Ukrcali smo se na brod i krenuli u avanturu. Vožnja brodićem traje malo više od pola sata i to je idealno vreme da se naprave najlepše fotografije samog jezera i prelepe okoline.

Balaton Tihani

Balaton jezero – Tihani

Kako se približavate Tihanju sve više se otvaraju lepote srednjovekovnog dvorca na samom vrhu, koji je izgrađen u baroknom stilu,  kralja Andrije I. Tu možete videti kule građene od cigle, kraljevske grobnice i kaldrmisane ulice. Romansa i istorija na jednom mestu.

Balaton Tihani

Balaton Tihani

Tokom obilaska samog poluostrva sve vreme uživaćete kroz miris najlepšeg bilja, a u pitanju je lavanda. Veliki broj tezgi na ulicama bogato su opremljene  proizvodima ove čarobne biljke. Možete kupiti sirup od lavande, džem od lavande, med i veliki broj kolača koji se sprema od lavande.

Iskoristili smo sve vreme na samom ostrvu. Zašli smo i otkrili svaki njegov ćošak, kako bi sakupili što više informacije i kako bi što bolje doživeli čari ovog ljubičastog mesta.

Balaton Tihani

Ono što je posebno interesantno u samom mestu jesu kuće, koje su uglavnom  prizemne, sa prelepim krovovima, bogato okićenim cvećem i zelenim dvorištem punim ukrasnih predmeta.

Krovovi su uglavnom pokriveni trskom, kao jednim od najboljih izolatora. Sve to je  tako uskusno i lepo smišljeno.

Pošto smo se dobro izmorili, red je bio da malo odmorimo i da napravimo pauzu za neku ukusnu klopu. Postavljen sto nas je već čekao u najlepšoj čardi ovog mesta.

Balaton jezero – a onda hrana!

Da li da vam pričam šta je bilo na samom stolu? Evo, reći ću vam samo da je na stolu neprimetno stajao jedan specijalitet od žabe. Znate i sami koliko je mađarska kuhinja poznata, i koliko su specijaliteti ukusni, ne samo poslastice.

Na ovom mestu probala sam po prvi put sirup od lavande – i moram vam reći da nikad niša lepše u životu nisam probala. Obzirom da smo svi bili premoreni od prepodnevne šetnje, sirup od lavande sa stola je nestao ODMAH. Prvo smo se između sebe pitali o kom soku je reč, jer nam je ukus bio nepoznat,  a onda nas je konobar iznenadio i otkrio da je u pitanju lavanda.

Otišla sam odmah do kuvara da ga pitam za recept, ali mi je kuvar sa smeškom odgovorio “To je tajna”.

Balaton Tihani

Balaton Tihani

Hm..Za mene u životu ne postoji odgovor NE, tako da sam se sama upustila u avanturu i spremila sirup od lavande kod kuće. U svom dvorištu imam dva žbuna i odusevila se ukusom koji sam dobila. Ukoliko želite da probate ovaj fantastični sirup, ja ću vam otkriti tajnu – neću biti kao kuvar iz čarde.

Recept za sirup od lavande

Limontus, šećer, voda i cvetovi lavande – to vam je sve što će vam biti potrebno – međutim, postoji jedna bitna stvar – mora da znate talno vreme kada berete lavandu, jer u suprotnom dobićete dosta gorak sirup, ukoliko zakasnite sa berbom.

Nakon ovog malog predaha , a da ne preskočim izgled same čarde, koji podseća na neki retro muzej, jer se u njoj nalaze najstariji komadi i umetnine, od pisaće mašine, do čizama, i predmeta za poljoprivredu, mi smo dan završili posetom muzeja, pogađate li? Da, naravno da je muzej  posvećen lavandi.

Skromnog obima, ali lepo osmišljena ideja, sa kratkim filmom o lavandi. Na izlazu se nalazi i mala radnja u kojoj možete kupiti veliki broj suvenira za sebe.

 

Balaton Tihani

Balaton jezero – plaže

Naravno, ukoliko se budete odlučili da krenete na jedno od svojih letovanja prema jezeru Balaton, ono što vas najviše zanima sigurno jesu njegove plaže i hotelski smeštaj.

Na samom jezeru nalazi se veliki broj hotela, od onih koji su manje kategorisani, do onih visoko kategorisanih, koji su potpuno opremljeni sa wellness i spa delom, spoljnim i unutrašnjim bazenima i ostalim mnogobrojnim sadržajem.

Osim hotela, posebna prednost ovog mesta leži u tome što veliki broj domaćina nudi svoje sobe i apartmane za izdavanje. Ukoliko vam nije bitan luksuz, onda možete izabrati i privatni smeštaj, jer je svakako jeftiniji od hotelskog.

Balatonfured jeste najveće mesto koja je bila letnja rezidencija mnogih pisaca i političara. U ovom delu, sagradili su veliki broj luksuznih vila, koje i dan danas ulepšavaju ovo mesto.

Plaža Eszterházy (Esterhazi) je jedna od najelegantnijih, predstavlja najlepše mesto za opuštanje i zabavu. Plaža se upravo nalazi u mestu Balatonfired. Osim toga, ovo mesto posebno odlikuje prelepa promenada koja je oivičena drvećem.

 

Balaton Tihani

Osim najlepše plaže u samom mestu nalazi se  akvapark Annagora. Veliki broj unutrašnjih i spoljnih bazena, bazeni sa grejanjem, bazeni za decu i veliki broj tobogana.

Svakako jedna od najaktivnijih plaža jeste kod mesta Gyenesdiás (Đenešdijaš) na kojoj se nalazi veliki broj sadržaja, kao npr: igrališta, ogroman tobogan i igre i takmičenja koja organizuju profesionalni animatori za decu. Tu se nalaze i tereni za košarku, odbojka, fudbal,  stoni tenis na plaži, košarka i odbojka na vodi.

Jedna od većih plaža jeste Gradska plaža grada Keszthely (Kesthelj) koja za vas nudi sve vrste sportskih aktivnosti, koja je poznata po bazenu u oblika jezera Balaton.

Balaton jezero je moja topla preporuka za višednevni odmor. Ukoliko ste i vi posetili Balaton jezero, podelite sa mnom svoje utiske. Možda sam nešto propustila!

Balaton Tihani

Najveća plaža,  nalazi kod Siófok-a (Šiofok). Na ovoj plaži jednako mogu da uživaju i stariji i mlađi.

Omiljena plaža meštana jeste plaža Lido kod Vonyarcvashegy-a (Vonjarcvašheđ), tako da oni sigurno znaju gde je najbolje mesto za kupanje.

Ukoliko imate želju da provedete letovanje na Balatonu, ako idete kolima, onda računajte na vožnju dugu između osam i deset sati. Takođe, možete doći do Budimpešte, a zatim stići vozom ili autobusom do Balaton jezera.

Balaton Tihani

Leave A Comment

BlogAna

Ništa iza mene, sve je preda mnom, kao što je uvek na putu. (Džek Keruak)