beč

Ako razmišljate da je vaša sledeća destinacija Beč – putovanje vam može ponuditi mnogo znamenitosti za videti. Ovo su moji utisci sa jednodnevnog puta.

Postoje mesta koja me privlače i kojima bi se uvek vratila, nekako osećam da bi mogla uvek iznova da im se vraćam. Takođe, postoje i gradovi koje želim videti, ali samo to, čisto da zadovoljim svoju radoznalost i smirim avanturistički duh.  Da upoznam kulturu, da vidim gradjevine, posetim muzeje, i da ostanem dan,dva – bez nekog prevelikog zadržavanja.

Jedan od takvih gradova jeste i Beč. I da me pitate, ne znam zbog čega, ali imala sam želju da ga posetim i to mi je bilo dovoljno. Ukoliko je vaš izbor Beč, putovanje kroz ovaj grad može da počne!

Beč putovanje za jedan dan!

Ono što je ostavilo najjači utisak na mene je svakako veliki broj ljudi sa naših prostora, koji godinama žive i rade u Beču. Na ulici, u kafićama, u prodavnicama, pekarama, hotelima, svuda su naši. I ako ne znate engleski, bez brige, slobodno se možete uputiti u ovaj grad, bez bojazni da ćete se izgubiti ili nešto propustiti.

Snaći ćete se, naših je svuda. Kada krenete ulicom Maria Hilfer Strasse ,samo razgledajte u miru – veliki broj radnji, prodavnica i kafića. Ono što je na mene ostavilo utisak je kao da sam šetala Ulicom Knez Mihajlovom. Više se čuo  srpski, nego nemački jezik.

I nije ni čudo što je tako, obzirom da je standard u ovom gradu visok, plate su dovoljne za život, a stan možete iznajmiti i za 400eur, baš kao i u Srbiji.

Beč znamenitosti koje treba videti!

Šta posetiti ukoliko se u Beču nađete na dan, dva, a da imate potpun doživlja ovog grada:

  1. Muzejska četvrt – nekadašnje carske štale su pretvorene u veliki muzejski kompleks, u kojem su izložene i zbirke novije i savremene umetnosti.
  2. Dvorac Šenburn – nekadašnja letnja rezidencija carske habzburške porodice danas je velelepna palata sa čudesnim baroknim vrtovima i najstarijim zološkim vrtom na vsetu. Godišnje ovaj dvorac poseti preko 100.000 ljudi
  3. Katedrala Sv. Stefana – ova katedrala predstavlja jedan od zaštitnih znakova grada Beča i dominira centrom grada.
  4. Belvedere – danas je u ovoj zgradi smeštena Austrijska galerija, dok je nekada bila letnja rezidencija princa Eugena Savojskog. U njoj možete videti čuvena dela austrijskih slikara.
  5. Bečka opera – za ljubitelje klasične muzike tu se nalazi i bečka opera. Privlači zaljubljenike iz celog sveta, a ono što je jako bitno jesu karte, čije cene idu i do 400eura.
  6. Prater – zabavni park i čuveni točak o kom svi pričaju. Idealno mesto, pre svega za decu, jer je prepuno raznih atrakcija
  7. Ulica Marijahilfer – glavna gradska štrafta, na kojoj se nalazi veliki broj butika, radnji, kafea i restorana. U bilo koje doba dana ili noći da se nađete, ova ulica je prepuna ljudi.

Beč – putovanje koje traži sacher tortu!

Kada želite da napravite pauzu pripremite sa za jednu od bečkih specijaliteta u nekom restoranu i obaveznom poslasticom, npr.sacher tortu. Ono što je karakteristično za ovu tortu je što se, tako bar kažu, jedina i prava receptura još zadržala u hotelu Sacher, u blizini Opere. Tu ćete zaista videti redove ljudi, koji očekuju da probaju ovaj tradicionalni kolač, spremljen po originalnoj recepturi. Mi smo ipak odlučili da taj specijalitet probamo na drugom mestu.

Kažu car Franc Jozef jeo tafelšpic svaki dan, pa ajde i mi to da probamo. Tafelšpic je specijalitet u kom je glavni sastojak, naravno meso, i to govedina. Ovaj specijalitet se služi sa restovanim krompirom i sosom od jabuke i rena – dopao mi se, zaista.

Beč – putovanje na više dana!

Ako u Beču provodite više od dva tri dana, svakako ćete imati i više vremena za uživanje i razgledanje. Onda, imam dobar predlog za vas kako bi izgledao jedan dan u Beču.

Jutro početi kod katedrale Sv. Stefana. Ukoliko želite videti Beč sa visine, popnite se na vrh južne kule pešice, i imaćete fantastičan prizor. Izgubite se u okolnim ulicama oko katedrale, a zatim, tačno u podne budite na Hoher Markt-u, da prisustvujete šetnji figura na Satu- sidru.

Zatim napravite pauzu u nekom od kafea, a šetnju dalje provedite u istraživanju Grabena i Kolmarkta, jer je prepun starinarnica i umetničkih galerija – za ljubiteje, naravno, ali i za one koji to nisu, jer ćete uživati u predmetima izloženim u galerijama, verujte mi na reč.

Nakon toga možete otići do palate Hofburg, jer je poznata po raznim zbirkama umetničkih dela. Ili se jednostavno izgubite u bilo kom pravcu u Beču, dok ne padne mrak, a onda uživati u sjaju večernjeg izgleda grada.

Mnogo je stvari, sigurna sam, koji ovaj grad ima u svojoj ponudi, i šta zanimljivo za videti. Kada ste ograničeni vremenom, onda se držite svojih prioriteta.

Ali, svakako utisak koji nosim iz ovog grada, pre svega, jeste neki mir i staloženost ljudi, mislim na prave Bečlije, kojima se nigde ne žuri, nisu nervozni, nasmejani su i otvoreni.

Ukoliko stoje u redu, nema nervoze, ako se auto isparkiravati, nećete čuti sirenu, i sve to sa osmehom na licu. Ne kaže se valjda za badava bečka škola.

Ako i vi imate predlog šta videti u ovom gradu i šta sam ja propustila da napišem za Beč putovanje, slobodno mi pišite.

BEČ

BEČ

BEČ

BEČ

BEČ

BEČ

 

You may also like...

0 Comments

  1. Beč je evropska prestonica koju najbolje poznajem, a opet, mnogo sam i ovde saznala. Pomenuh već da idem u Prag, ali budući da putujem preko Bratislave, loukostom, Beč mi je neizaobilazan, bar na dva-tri dana.

    1. Svaki put se nešto novo otrkrije…drago mi je, ako sam vas inspirisala za neku novu maršrutu..lep provod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *