barselona

Veruje se da najveći broj turista dolazi u Barsu, kako bi videli i doživeli sva remek dela umetnika Gaudia. Sagrada Familia je jedna od njih.

Njegova najpoznatija dela su na prvom mestu Sagrada Familia, zatim Casa Milo, Casa Batlo, kao i park Guelj.

Koliko je bio posvećen poslu, govori i podatak da je poslednjih 40 godina svog života bio isključivo posvećen radu na Sagrada Familji.

Sagrada Familia

Ova rimokatolička bazilika po nekim poslednjim procenama biće završena tek 2028. godine – čak 100 godina nakon njegove smrti.

Radovi su bili nekoliko puta prekidani, obzriom da prvi problem sa kojim su se susreli Gaduijevi naslednici bio je nedostatak novca, a u isto vreme nije ostalo mnogo preciznih nacrta po kome bi se rad nastavio onako kako je Gaudi zamislio.

Sagrada Familia otvorena je za posete turista, a gužve su uvek prisutne bez obzira koji dan je u pitanju. Redovi se formiraju već rano ujutru i čekanje u redu može zasita da potraje. Moj savet je da poranite ujutru kako biste bili medju prvima.

Ulaz se plaća 17 eura, a možete uzeti i audio vodiče, ukoliko želite da čujete sve najbitnije informacije o samom Gaudijevom radu i ovom veličanstvenom delu.

Casa Mila, La Pedrera

Predstavlja impresivnu  gradjevinu sa veličanstvenom fasadom koja podseća na morske talase, dok kovano gvožđe na balkonima podseća na morske alge. Na samom krovu možete da uživate u pogledu na grad Barselonu.

Barselona – Casa Batlo

Ovu kucu u Barseloni nazivaju  kuća od kostiju, obzirom da je cela fasada tako i osmišljana i napravljena. Balkoni same zgrade su u obliku lobanja, dok stubovi predstavljaju kosti . Unutrašnjost kuće je nešto nalik lavirintu, sa sobama i hodnicima.

Barselona – Park Guelj

Park Guelj, ukoliko neko misli da nije najlepši park, onda je svakako drugačiji.  Ovaj poseban park predstavlja jedinstven spoj prirode i arhitekture.

Izgradnja parka Guelj trajala je četrnaest godina(1900 – 1914) i za to vreme Gaudi je pokazao svu svoju raskoš i talenat. U parku se vidi njegov prepoznatlji stil, kao što su talasasti oblici, bez pravih linija, mozaici koji su napravljeni od keramičkih pločica i nalaze se na klupama, stepenicama i zapravo na velikoj površini ovog parka.

Ovde pročitajte koja dva parka Barselone su najlepša!

 

O svom izbegavnju pravih linija, Gaudi je govorio :

Uglovi će nestati, a materija će prikazati sebe u bogatstvu astralnih oblika. Sunce će sijati sa sve četiri strane sveta i biće to vizija Raja. Svako delo mora da zavodi. Ako se taj kvalitet umetnosti izgubi, izgubljena je i umetnost.

Park ima sedam kapija, a glavna kapija se nalazi na Carrer d’Olot.  Na samom ulazu u park je višebojna mozaična fontana.

Centar parka Guelj je velika terasa, okružena dugom klupom u obliku morske zmije, sa utisnutim oblicima zadnjice.

U samom parku se nalazi i kuća u kojoj je živeo i stvarao Gaudi. Danas je njegova kuća pretvorena u muzej i možete ga posetiti kada krenete u obilazak parka.

Antonia Gaudija pratilo je mišljenje drugih da je čudak i mrgud, kao što je karakteristično bilo i za većinu drugih umetnika da su asocijalni i da žive u svom svetu.

Gaudi je stradao jednog jutra kada ga je udario tramvaj. U prvom momentu niko nije prepoznavao ovog genija, obzirom da je bio obučen veoma skromno i da su mislili da je reč o beskućniku. Zbog toga je završio u bolnici za beskućnike i nekoliko dana posle toga je umro.

Veliki broj stanovnika se odkupio u velikom broju i ispratio ovog umetnika.

Saznajte kako da pronađete najbolji, a najjeftiniji smeštaj u Barseloni!

Šta još treba da vidite u Barseloni?

Moj savet za Barselonu, ukoliko planirate put u ovaj grad, da sami krenete da ga istražujete, jer ćee se priajtno iznenaditi šta sve nudi i krije. Osim svih pomenutih atrakcija koje treba da budu na vašem spisku, možete posetiti Akvarijum koji je najveći u Evropi.

Za ljubitelje fudbala,

stadion FK Barselona  Kamp Nou otvoren je za posete, tako da možete provesti jedan dan u razgledanju. Ukoliko vam se posreći, može da se desi da sretenete nekog od najplaćenijih fudbalera sveta.

Ono što je mene posebno privuklo jeste flamenko veče. Dobra stvar je što se flamenko večeri održavaju u velikom broju klubova, a na vama je koji ćete izabrati. Godine 2010. UNESCO je uvrsto flamenko na listu, kulturne nematerijalne baštine.

Moje iskustvo – dva pića smo platili 53eura!

Ja sam uživala, a vama želim isto.

Magična raspevana fontana  – fontana koja menja boje i pleše u ritmu poznatih muzičkih hitova. Ova fontana je toliko interesenatna turistima, da je godišnje obiđe preko dva miliona ljudi.

Dalje, osim muzeja posvećenog Pikasu, treba da obiđete i Nacionalni muzej Katalonije. Jedan dan odvojite za uživanje na plaži Barseloneta, uz veliki broj palmi i uz zvuke mora.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *