PUTOVANJA

Dva najlepša parka Barselone Parc De Montjuic i Park de la Ciutadella

barselona
Posted by Ana Plavšić

Barselona ima puno zelenila i to je ono što daje posebnu lepotu ovom gradu. Dva najlepša parka, ako ovde izuzmem sva Gaudijeva dela i Parc Guell, jesu Park De Montjuic i Parc de la Citadela.

Barselona – Park de Montjuic

Park de Montjuic se nalazi na samo 15 minuta hoda od La Ramble. Tada ste samo stigli do njenog podnožja, jer se ovaj park nalazi na brdu, a na vama je da li ćete dalje peške, autobusom ili posebnom atrakcijom grada, žičarom.

barselona
Pogled na grad sa žičare

Od kada je žicara izgrađenja ovaj deo grada privlači jako veliki broj turista. Montjuïc je jedno od zelenih pluća u Barselona i ima najbolji vidikovac. Ovaj mali svet  vrtova, muzeja, istorije, kulturnih centara i olimpijskih objekata čini ga jedinstvenim. Ovo impozantno brdo nudi vam pravo celodnevno uživanje.

Tokom vožnje  žičarom možete da uživate u prelepom pogledu na ceo grad, a karta košta 6 eura.

Obzirom da se ovaj prak nalazi na brdu, 170 i neki metar iznad mora, uspon je veliki, pa iako se odlučite da krenete peške može biti veliki izazov za vas.

Ali da se vratimo malo u prošlost. Od stanovnika Barselone saznala sam da je ovo brdo u prošlosti, davne 1842. godine služilo vladinim jedinicama za bombardovanje.  Tvrđava je služila kao zatvor, o čemu govore i sačuvani tragovi. Usled  političkih nemira koji su se odvijali tada, sa vrha brda bila je odlična pozicija za gađanje, a mnogi borci za nezavinsost Katalonije su tu i istreljani. Ne baš lepo sećanje, a i dan danas stanovnici Barselone o tome pričaju.

Upravo, trenutak kada je igrađena žičara, ovo brdo postaje interesantno, ne samo meštanima, već posebno i turistima.  Na brdu se nalazi i ceo kompleks sportskih terena, tako da je ova oblast dobila potpuno novu namena, nego kojoj je služila u prošlosti.

Ako želiš najbolji smeštaj u Barseloni, ovde sam pisala kako pronaći jeftin, a dobar hotel!

barselona
Pogled na luku

Na samom brdu možete da posetite botaničku baštu, Fondaciju Joan Miro, Etnološki i Arheološki muzej, Grčki teatar, raspevanu fontanu i restoran koji se nalazi na najlepšem delu ovog parka.

Čarobna fontana (Font Màgica) i Špansko selo (Poble Espanyol) dve su znamenitosti koje najviše privlače posetioce u ogromnom prirodnom prostoru punom skrivenih kutaka koji čekaju da budu otkriveni.

barselona

Nama je bilo posebno interesantno da zavirimo u svaki deo ovog brda, a posebno ostavlja bez daha pogled koji se pruža sa samog vrha, kao i restoran u kom možete napraviti pauzu nakon razgledanja.

S druge strane tvrđave pogled se pruža prema luci grada. Za obilazak ovog dela grada možete da odvojite jedno pre podne, mi smo tako isplanirali, jer smo za popodne tog istog dana ostavili obilazak Parca la Ciutadella.

Barselona – Parc de la Ciutadella

Ovaj park idealan je za duge šetnje.

Parc de la Ciutadella je vrlo idilična i sigurno najzelenija oaza u Barseloni. Mesto gde možete da se opustite, odmorite i krenete u duge šetnje, kao i da provedete ceo dan u pikniku. Na jezeru možete iznajmiti i koristiti čamac za veslanje, što smo mi vrlo rado i iskoristili, i naravno uživali.

Veslanje čamca upotpuniće celokupan doživljaj ovog mesta, jer vas sve vreme iz vode posmatraju ptice. Zelenilo je oko vas, sunce vas greje sve vreme, a u pozadini se čuje muzika uličnog svirača koji svira na harmonici.

Na području Parca de la Ciutadella, postoji nekoliko atrakcija: zoološki vrt, katalonski parlament. Museu d’Art Modern nalazi se u zgradi parlamenta. Zoološki muzej i Museu de Geologia smešteni su na području parka.

Park je dizajnirao arhitekta Josep Fontsèrea, a pomoćnik mu je bio mladi i tada nepoznati arhitekta Antoni Gaudí, koji je učestvovao najviše svojim idejama i dizajnom vodopada Cascada.

Gaudí se najviše izrazio radeći na  fontani koja stoji pored jezero, a čuvaju je krilati zmajevi – figura koja se često nalazi u njegovom radu.

Ovde sam pisala o tome šta još da posetite u Barseloni!!

Parlament de Catalunya možete  posetiti svakog prvog petka u mesecu sa vodičem, ali isključivo na španksom jeziku. Isto tako, zgrada je otvorena za posetioce u septembru mesecu kada je katalonski nacionalni praznik.

Dvorac tri zmaja

Najsevernija od zgrada, Castell dels Tres Dragons (Dvorac tri zmaja) je Zoološki muzej. Kuća od cigala je primer ranog modernizma. Zgradu je 1887. godine sagradio arhitekta Lluis Domènech i Montaner, jedan od vodećih predstavnika katalonske secesije. Od 1920. godine u njemu se nalazi Zoološki muzej.

Hivernacle

Blizu muzeja tri zmaja  nalazi se zimski vrt “L’Hivernacle”, mesto na kom se leti nalazi lep kafić i u kom možete popiti kafu. Održavaju se i jazz koncerti. Zgrada je otvorena 1888. godine za Svetsku izložbu.

Geološki muzej

Hivernacle se nalazi uz zgradu Geološkog muzeja, koju je 1882. godine sagradio Antoni Rovira i Trias u neoklasicističkom stilu. Gradnju muzeja omogućila je donacija Francesca Martorella Peña. Bio je to prvi muzej u Barseloni i danas ima veliku zbirku minerala.

Umbracle – Tropski staklenik za biljke

Ovde raste veliki broj najrazličitijih tropskih biljkaka. Iako je ovoj zgradi potrebna hitna sanacija, ona nudi vrlo impresivnu atmosferu u unutrašnjosti. Arhitekta je takođe bio Amargós i zgrada je dovršena do Svetske izložbe 1888. godine.

Moje iskustvo u Barseloni – kako sam dva pića platila 53 eura!!

Barselona – ZOO vrt

Takođe, u samom  Parc de la Cuitadella nalazi se Zoološki vrt Barselone.  Oko 7.500 životinja predstavljenih kroz 400 vrsta, nalaze se na površini koja zauzima oko 13 hektara parka.

Neke od najpoznatijih životinja ovog vrta jesu gorile, orangutani, delfini, vukovi, snežni leopardi, krokodili i aligatori. Postoji nekoliko statua u parku, a najviše se po svojoj veličini ističu ogromni kameni mamut i metalna mačka.

Leave A Comment

BlogAna

Ništa iza mene, sve je preda mnom, kao što je uvek na putu. (Džek Keruak)