kako izdati knjigu

Kako izdati knjigu pitanje je onih koji su konačno završili sa pisanjem svog remek dela. Postoje načini, ali naoružajte se strpljenjem.

Dakle, završili ste sa pisanjem svoje knjige – možda je to bio vaš životni san – i sada, logično, želite da je objavite. Pobedili ste strah, čestitam, o tome šta će drugi reći za rukopis i želite da što više ljudi pročita vašu knjigu?

Sasvim sam sigurna da je samo pisanje trajalo mesecima, a možda i godinama. Čak je i veliki Nobakov na romanu “Lolita” radio pet godina.

Možda ste se vraćali toliko puta na svoje remek delo, nešto dodali, drugi put oduzeli i sada je to vaše savršenstvo.

Čestitam, znam koliko je dobar osećaj staviti tu tačku na kraj.

Ali, šta sad? Kome se obratiti sa tim rukopisom?

Verujte, vrlo je jednostavno i imate samo dve mogućnosti:

 1. Tradicionalno izdavaštvo 
 2. Samoizdavaštvo

Ali, koja je mogućnost najbolja za vas?

To je opet individualna stvar, ali…ipak i treba znati da baš sve i ne zavisi od vas.

Svaki vid izdavanja ima svoje i prednosti i mane. I što pre budete svesni toga, to će vam biti lakše da napravite prvi korak.

Hajde onda da krenemo redom i vidimo kako izdati knjigu pesama, roman, knjigu za decu itd..

Ali pre toga, ukoliko imate blokade prilikom pisanja oslobodite svoju kreativnost i prevaziđite prepreke koje vas koče pri pisanju!

Preuzmite besplatan eBook ‘Uverenja koja vas koče da pišete’ i otkrijte svoj potencijal.

Upiši svoje podatke i knjiga stiže na vaš email, ali obavezno proverite i SPAM!

Kako izdati knjigu – tradicionalno izdavaštvo!

Kod ovog vida izdavanja knjige, izdavači preuzimaju apsolutno sve na sebe. 

Oni plaćaju sve, od uređivanja, lekture, štampanja, omota i dizajna, promocije, oglašavanja, skladištenja, dostave, naplate i plaćanja autorskih honorara.

Ako “izdavač” od vas zahteva bilo kakav novac – čak i minimalni broj kupljenih primeraka – on nije tradicionalni izdavač. Znam da se mnogi pitaju kako izdati knjigu, Laguna da bude vaš izdavač, ali hajde da vidimo kako se obratiti izdavaču:

1.Sredite rukopis

Najvažniji korak na početku je postati žestok samourednik. Šta to sada znači? Možda ste čuli već negde, ali u roku od dva minuta ili na osnovu samo dve stranice, urednici znaju da li je vaš rukopis vredan ili ne!!

To možda ne zvuči pošteno, ali to je istina. 

Zamislite samo kada bi IK i urednici čitali baš sve rukopise koje dobiju???

Ali, ono što je još važno – ako vaš rukopis prihvati izdavačka kuća, on će i dalje tamo proći kroz uređivanje.

Ali vaš cilj je da ga učinite najboljim mogućim!! Ne zaboravite – samo dve stranice vas dele od snova!!

2.Pošaljite email izdavaču

Kada ste sredili rukopis šaljete upit izdavaču da li je zainteresovan za vaš rukopis. To je vaš početni prodajni poziv.

Neka bude zanimljivo i intrigantno.

Još uvek nije vreme i ne predstavljate svoj rukopis!!

Postavite se kao kolega. Neka bude kratko i konkretno, po mogućnosti jedna stranica.

Uključuje:

Sažetak knjige u jednoj rečenici!

Vaš sinopsis: sažetak od jednog odlomka koji govori šta se događa i kako se stvari odvijaju. Za dokumentarne knjige, objasnite o čemu je knjiga i šta se nadate da ćete njome postići. Za fikciju, objasnite osnove radnje.

Vaši lični podaci: što vas kvalifikuje da napišete baš takvu knjigu. Adresa vašeg bloga. Vaši kontakt podaci. Vaša bibliografija, ako je imate.

Pre nego što pritisnete Pošalji, lektorišite svoj email. Zatim ga ponovno lektorišite.

Prednosti tradicionalnog izdavaštva

 • Bez vaših troškova ako je vaš rukopis prihvaćen.
 • Veća izloženost i vidljivost – zamislite samo koliko knjižara ima Delfi i Laguna
 • Mnogo izdavača – mnogo drugačijih uslova. Većina izdavača nudi plaćanje unapred za autorski honorar, kao fiksni deo (koje možete zadržati, bez obzira na prodaju), iako se iznosi uveliko razlikuju. S druge strane, ima izdavača, koji će vam dati procenat od svake prodate knjige i na kraju meseca dobijate izveštaj o kom broju je reč i uplate.
 • Tim profesionalaca preuzima uređivanje, lekturu i dizajn vaše knjige.
 • Drugi tim predvodi marketing i promociju.

Nedostaci tradicionalnog izdavaštva:

 • Ne bih da vas obeshrabrim, ali sklapanje ugovora sa velikim izdavačima je retko. Veliki broj je wannabe pisaca i oni svaki dan preplavljuju izdavače predlozima. Ali to ne znači da treba da odustanete i da vas to obeshrabri. Ukoliko niste znali, evo podatka: “Veliki Getsbi”, “Hari Poter i Kamen mudrosti”, “Alhemičar” i mnogi drugi romani od samog starta nisu imali puno rzaumevanja kod izdavača. Čak DŽ.K. Rouling nekoliko izdavača je savetovala da se drži svog posla, jer nikada se neće baviti kreativnim pisanjem. I sada zamislite da su svi oni odustali, pa tako i vi. Prvo vi morate verovati u sve ono što ste napisali.
 • To može da bude jako spor proces – od vašeg prvog obraćanja izdavaču, pa sve dok knjiga ne ugleda svetlost dana, može da prođe od devet meseci do dve ili više godina. 

Kako samostalno izdati knjigu?

Šta je zapravo samizdat ili samoizdavaštvo??

Sve je na VAMA. Vi ste izdavač, finansijer, donosite važne odluke itd.

Sve što je gore navedeno pod tradicionalno izdavaštvo pripada vama. Vi odlučujete ko to radi, odobravate ili odbijate i plaćate za to. Vi ste ti koji donosite poslednju reč! Može da vam zvuči sada ovo sjajno, ali verujte, ima tu puno glavobolje!!

Ali, ovde bih dodala jednu bitnu napomenu – važno je znati – postoje IK koje će štampati vašu knjigu uz vaše plaćanje svih troškova – i vi ste praktično samizdat – ali, opet s druge strane mogu vam biti od pomoći kod distribucije, eventualna pomoć oko promocija knjiga, učestvovanje na Sajmu knjigu na njihovom štandu.

Znači, postoji neka zlatna sredina, rekla bih tako!!

Ukoliko se odlučite da budete samizdat, imajte na umu da će vam to oduzeti puno vremena, a onda vas nedostatak vremena možda odvaja od pisanje druge knjige itd.

Međutim, samoobjavljivanje može biti vaš izbor u određenim okolnostima. kao što su:

 • Iscrpili ste svoje napore da postignete tradicionalni dogovor. To ne znači uvek da vaše pisanje nije dobro. To bi samo moglo značiti da je vaša publika specifična, što vašu knjigu čini manje održivom poslovnom ponudom za izdavača.
 • Vaša knjiga je zanimljiva stotinama ljudi, za razliku od hiljada. 

Prednosti samostalnog izdavanja

Svako dakle može objaviti knjigu. Ali, moj savet je: dobro razmislite pre nego što se odlučite sami to da uradite. Svoj rukopis dajte beta čitaocima da pročitaju i da dobijete povratnu informaciju o onome što ste pisali.

Drugo, što je obavezno – ako sve već plaćate sami, uložite i još koji dinar i knjigu dajte uredniku na “doterivanje” – OBAVEZNO!!

Najveća greška koju čine mnogi autori koji sami izdaju je trošenje novca više na dizajn i marketing nego na profesionalno uređivanje i lekturu.

(Oduprite se želji da zaposlite rođaka koji je diplomirao SRPSKI jezik ili čak predaje srpski – uređivanje knjiga jedinstvena je disciplina i nema puno veze sa profesorskim radom)

Evo nekih prednosti samostalnog izdavanja:

 • Vi određujete vremenski okvir objavljivanja
 • Vi kontrolirate proces uređivanja
 • Imate kreativnu kontrolu nad koricama i dizajnom cele knjige
 • Vi određujete cenu knjige
 • Nakon svih početnih troškova, dobit je 100% vaša

Kako izdati knjigu pitanje je onih koji su konačno završili sa pisanjem svog remek dela. Postoje načini, ali naoružajte se strpljenjem.

Nedostaci samoobjavljivanja

Već sam rekla sve je na vašim nejakim plećima – od broja stranica do slanja i prodaje knjige na kraju. Ako to ne radite dobro, nećete uspeti. Jednostavno, to je tako!!

Manja vidljivost i izloženost – iako uspete da svoju knjigu “ubacite” u velike knjižare, ona sigurno neće stajati na vidljivom mestu. Biće to neko mesto na nekoj polici u zadnjem redu. Možda nije fer, ali je tako!!

Da uprostim – kada sami objavljujete knjigu: vi ste i izdavač i računovođa i prodavac i marketar i lektor i radite prelom i sve ostalo!!!

Kako izdati e knjigu?

Ukoliko ste imali ideju ili je imate još uvek, postoji i mogućnost e knjige. Ovde se radi o distribuciji na globalnom nivou i vaša knjiga biće dostupna čitaocima širom sveta kroz najveće online knjižare, kao što su Apple i Amazon.

Znam da se mnogi pitaju kako izdati knjigu na Amazonu, ali obzirom da ja lično još uvek nemam iskustva sa tim, ne bih mogla puno i da vam kažem. Znam da je prilično jednostavno i da sve možete sami završiti.

Ako mene pitate ja sam još uvek tradicionalista i ne bih volela da štampane knjige u potpunosti zamene e knjige, ali videćemo!!

Na kraju zaključak i odgovor na pitanje kako izdati knjigu, bio bi da kao što vidite napisati knjigu i izdati može svako!!

Ali kako objaviti, da li želite da iza vas stoji velika IK, da li ste samostalni i želite sve konce u svojim rukama, kao samizdat ili potpuno besplatno online, kao e knjigu – ipak je na kraju odluka vaša.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *