koliko pre isteka pasoša može da se putuje

Pre nego što saznate kako postati pisac, važno je iskreno sebi da odgovorite na pitanje zašto i da li zaista želite da budete pisac.

Pitanje “Zašto želim da budem pisac?” jeste osnova koja će vam pomoći da otkrijete svoje i zapravo da li su TO zaista vaši motivi. To vam je kao i sa ciljevima; da li su neki ciljevi koje imate zaista vaši ili su to ipak želje mame, tate, tetke ili već koga drugog.

Znate na šta mislim 🙂

Ipak, pisanje…

Zvuči tako sjajno, bajkovito i puno slobode. Ali tu je i caka, da li vas inspiriše želja da delite priče, podučavate ili istražujete ljudske emocije. Što pre odgovorite sebi biće vam lakše da se upustite u proces pisanja, a onda i da vidimo kako postati pisac.

E sada, ja ne znam da li ste vi jedna/an od onih koji stalno nešto piskaraju i nigde ne idete bez sveske i olovke ili ste ipak neko kome je nedavno palo na pamet da može da postane pisac.

Ako želite da radimo zajedno na vašoj knjizi, možete pogledati moj MENTORSKI PROGRAM.

Svejedno, imate želju za pisanjem, pa hajde da vidimo kako postati pisac!

1.Kako postati pisac? Samo pišite!

Svaki dan posvetite određeno vreme pisanju. Neka to bude navika, bez obzira na to koliko ste napisali.

Važno je da održavate kontinuitet u pisanju. Jednostavno pisanje zahteva samodisciplinu i posvećenost. Samoća(ako volite mir dok pišete) i posvećeno vreme su ključni faktori za postizanje tog cilja. Stvorite naviku da svakodnevno odvojite i imate određeno vreme za sebe i pisanje.

Na neki način to doživite kao vaš mali posao. kao što odlazite svaki dan na posao tako je i sa pisanjem! I ne mislite koliko reči ćete napisati, jednostavno budite dosledni i šta: PIŠITE.

Zamislite pisanje kao vežbu – slično kao fizički trening. Što više vežbate, to se vaša veština poboljšava. 

Uz samoću i disciplinu, vi postajete gospodar svog kreativnog procesa. Vaša doslednost će vremenom doneti plodove, bilo da je to u obliku rukopisa, priče ili knjige koju ste sanjali da napišete.

2. Radite na tehnikama pisanja

U procesu u kom vi postajete pisac, rad na tehnikama pisanja je ključan korak. Neke osnove bi bile: struktura, gramatika i stil.

Kao gradnja kuće, struktura je kostur vašeg dela. Razmislite o uvodu, razvoju i zaključku. Gramatika je alat koji omogućava jasnoću i razumevanje. Jednako važan je i stil pisanja koji odražava vašu jedinstvenu glas. Razmotrite da li je vaš stil živopisan i slikovit ili precizan i suzdržan.

Dodatno, čitanje knjiga i radova drugih pisaca nudi vam dublji uvid u različite stilove i tehniku. Analizirajte kako autori strukturiraju priče i koji ton naratora koriste.

Zapamtite, pisanje je proces učenja i rasta. Kao što svaki zanat zahteva vežbu, tako i veštine pisanja zahtevaju upornost.

3. Revizija

Nakon što završite svoj prvi rukopis, određeno vreme treba da posvetite reviziji. I to može biti duže od samog pisanja. To odmah da znate:)

Revizija je ključna faza koja omogućava da vaš rukopis zasija u punom sjaju, kako u smislu stila pisanja tako i u sadržaju.

Kada se vratite na svoj tekst, trudite da se distancirate od onog što ste napisali. Rukopis posmatrajte objektivno. Postavite se u ulogu čitaoca, baš onog jednog za koga je knjiga pisana i pitajte se da li bi sve bilo jasno i razumljivo nekome ko prvi put čita vaš rad.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je stil pisanja. Da li su rečenice tečne? Da li su dijalozi prirodni? Identifikujte suvišne reči ili fraze koje mogu da se eliminišu kako bi tekst bio jasniji. Sećam se priče Dušana Kovačevića koliko je samo njegovih rukopisa nakon revizije završilo u kanti za smeće.

Zamirslite to, jedan veliki Dušan Kovačević baca rukopise u kantu! Hm…

Zato, ne plašite se da prepravite, dodate ili IZBRIŠETE delove kako bi vaša priča bila što bolja. Kritičko razmišljanje je ključno jer vam omogućava da razvijate svoje veštine pisanja i kontinuirano napredujete.

4. Rast kroz kritiku

Kada delite svoj rad sa drugima, pripremite se da prihvatite kritiku kao dragoceni alat za svoj dalji rast vas kao pisca. Konstruktivne kritike su prilika da napredujete i da identifikujete oblasti koje mogu da se unaprede. Prva sugestija mog mentora je bila da više vremena posvetim dijaloga, i opa…Odmah sam se bacila na taj deo i radila da na tome da dijalozi budu što bolji!

Nemojte da doživete kritiku kao lični napad ili “ETO GA dokaz da moj rad nije dobar”. Ne, odbacite ODMAH sujetu i ego. Razdvojite se, ako je ikako moguće od svog rada.

Ako vam je potrebna podrška za rad u vašem stvaralaštvu, pogledajte šta sve možemo da RADIMO ZAJEDNO

Važno je napomenuti, i nadam se da vam je to jasno, da nije svaka kritika jednako vredna. Fokusirajte se na konstruktivne sugestije koje vam zaista pomažu da unapredite svoj rad. Ponekad će biti potrebno da filtrirate različite mišljenja kako biste pronašli ona koja najbolje odgovaraju vašem stilu i viziji.

5.Promocija

U današnjem digitalnom dobu, promocija vašeg rada postaje sve važnija kako biste stigli do šire publike. Neko će od vas odmah reći “ali ja to neću da radim”, ok ne morate, ali kako će drugi, osim vaše uže porodice čuti za vas i za to što ste napisali.

Evo nekoliko koraka kako da koristite digitalne platforme za promociju vašeg autorskog dela.

  • Društvene mreže: Kreirajte prisustvo na društvenim mrežama kao što su Instagram, Facebook, Twitter i LinkedIn. Delite odlomke iz vašeg rada, inspirativne citate i utiske o vašem pisanju. Komunicirajte sa svojim pratiocima-to sve već znate, sigurna sam u to!
  • Blog ili vlog: Pokrenite blog ili vlog posvećen svom pisanju. Pišite o procesima pisanja, delite savete za nove pisce i analizirajte knjige koje vas inspirišu. Video sadržaji su takođe popularni i mogu vam pomoći da se povežete sa publikom na drugačiji način.
  • E-mail marketing: Izgradite listu pretplatnika i redovno ih obaveštavajte o vašim najnovijim radovima, događajima ili aktuelnostima iz sveta knjiga. E-mail marketing vam omogućava direktnu komunikaciju sa vašom publikom.
  • Online događaji i webinari: Organizujte online događaje poput čitanja, webinara ili radionica. Ovo će vam omogućiti da direktno komunicirate sa svojom publikom i da joj pružite dodatnu vrednost.

6. Nikada ne prestajte sa učenjem

Nikada ne zaboravite da je pisanje, poput mnogih drugih veština, neprekidan proces učenja. Iako imate iskustvo i veštinu, postoji obilje mogućnosti da se razvijate i napredujete kao pisac. Evo nekoliko ključnih načina kako da ostanete motivisani da neprestano učite i rastete.

Čitanje knjiga: ovo je toliko jasno, bez obzira da li želite i pitate se kako postati pisac ili ne, čitanje knjiga vam može doneti nove perspektive i inspiraciju. Upijajte različite stilove pisanja, pristupe temama i karakterizaciju likova.

Radionice i kursevi: prisustvujte radionicama, seminarima i online kursevima o pisanju. Ovo su odlične prilike da naučite nove tehnike, razmenite iskustva sa drugim piscima i dobijete konstruktivnu kritiku.

Izazovi i vežbe: postavljajte sebi izazove i vežbe u pisanju. Pokušajte da pišete u različitim žanrovima, koristite različite stilove naracije ili eksperimentišite sa strukturom.

Samokritika i revizija: Kritički analizirajte svoje radove i pravite izmene na osnovu vlastite kritike. Ovo će vam pomoći da prepoznate svoje slabosti i radite na njihovom poboljšanju.

Zapamtite da čenje i rast vas kao pisaca nikada, ali NIKADA ne prestaje. Neprestano se izlažite novim idejama, tehnikama i pristupima kako biste obogatili svoj rad. Uvek budite otvoreni za nove mogućnosti i budite spremni da se razvijate, jer to je ono što čini svakog pisca sve boljim i boljim.

Za dalju podršku vašem radu, možemo proći zajedno moj MENTORSKI PROGRAM

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *