kako postati planinar

Ako mene pitate nema ništa lakše nego postati planinar, tako da i odgovor na pitanje kako postati planinar je jednostavan. Treba vam samo dobra volja!

Kada biste pitali bilo kog planinara ‘šta je planinarenje?’ verujem da bi svako imao svoj odgovor. Definicija koja se najčešće spominje je “aktivnost dugotrajnih šetnji na selu”, ali ja mislim da je planinarenje i više od toga.

Planinarenje je vreme koje provodite šetajući u prirodnom okruženju, često na planinarskim stazama, iako to ne mora uvek striktno biti planinarska staza. Te staze mogu prolaziti kroz različite predele: planine, obale jezera, šume itd. Mogu potrajati satima, kao dnevni usponi ili čak i do nekoliko meseci, u vidu ekspedicija.

Šta je još planinarenje?

To je savršena vežba – planinarenje možete učiniti jednostavnim ili napornim koliko god to želite ili koliko ste vi fizički spremni za to: od blage staze oko jezera do intenzivnog višednevnog pešačenja planinskim lancima. Sjajan kardio trening koji koristi sve mišiće u vašem telu, a da nije preterano naporan i s malim rizikom od povreda.

Šta će vam teretana? Savršeno oblikovano telo, bez viška kilograma! To svakoj ženi treba! Slažete se.

Pomaže vam da cenite i poštujete prirodu – ne postoji bolji način učenja kako vrednovati prirodu, nego što je planinarenje – upravo kada u prirodu uronite. Učite više o okolini koja vas okružuje i na taj način će vas i nadahnuti da je zaštitite.

Pešačenje je besplatno za sve i vrlo je dostupno – ne treba vam godišnja članarina u teratani, gomila skupe opreme  – sve što vam je potrebno jeste da pronađete prirodno okruženje i želju za provođenjem vremena na otvorenom. 

Dostupno mladima, starijima, muškarcima, ženama, porodicama, pojedincima, zdravim, nezdravim, psima …svima.

Pre nego što sam se ja upustila u avanture planinarenja, mislila sam kako mi treba vremena, kondicije, skupe opreme itd. Inače, volim da šetam, volim da skijam(najviše na planini Kopaonik) pa sam samo htela da tu svoju omiljenu aktivnost na neki način nadogradim.

Tako da, ako mene pitate kako postati planinar, odgovor je krenite! Tako sam i ja! Krenula! Ono što sam do sada naučila, prenosim kao predloge i ideje za planinare početnike.

Evo deset mojih saveta kako postati planinar!

kako postati planinar

 

Kako postati planinar? Učlanite se u planinarsko društvo

Nije nužno da budete član nekog PD, ali je uvek savet, bolje, zbog društva, vodiča, posebno ukoliko ste na početku svog planinarskog staža.

Pronalazak planinarskog društva je uvek sjajan način da se povežete sa drugim planinarima koji će vas motivisati za pokret. Šetnja sa decom takođe može biti izvrsna inspiracija za vas i porodicu! Ali, u ovom slučaju nemojte preceniti mogućnosti svoje dece.

U Beogradu ima veliki broj PD, to može biti PD Pobeda, Železnik ili Kopaonik. Takođe, širom Srbije, ukoliko ste iz nekog drugog grada, možete naći PD.

 

Savet br. 1 – Ranac JE VAŽAN

Pokušajte da se spakujete što lakše, tj. da vam ruksak bude što lakši. Na taj način vreme koje provodite na planini biće prijatnije i manje zamorno.

Ovde je sad važno pakovanje! Zaboravite na ono pakovanje kada idete na letovanje, pa stavljate gomilu stvari, ai sami znate da ih nećete nositi, jer “Možda zatreba”.

U ranac pakujete najneophodnije stvari za planinarenje, odeću primerenu klimi i dovoljno hrane i vode.

Puno je dodataka, poput dobre kamere ili možda, ako želite da nosite i dvogled, koji je odabir vrhunskog planinara, ali dvaput razmislite o nepotrebnom luksuzu.

Takođe je važno pravilno spakovati svoj ruksak. Ravnomerno rasporedite teret kako biste omogućili pravilno držanje tela i nema bolnih točaka pritiska. 

E sad ovde da dodam, budite pažljivi pri kupovini ranca. Svaki ranac treba da ima kaiševe koji kada su dobro podešeni prebacuju svu težinu, ne na leđa, već na kukove.

Uz to, teži predmeti najbolje da se nađu pri dnu, a stvari koje će vam trebati pokušajte staviti na prvo mesto pri vrhu. Na primer, možda ćete hteti da vam fotoaparat ili grickalice budu lako dostupni, dok topliji sloj odeće vam možda neće biti potreban i možete ga staviti na dno ranca.

Teške i manje korišćene stvari na dnu, lakši predmeti i stvari do kojih vam treba jednostavan pristup neka se nađu na vrhu!

Savet za planinarenje br. 2 – Pazite na sebe

Kad ste u prirodi, divljini, postoje određene mere opreza koje bi trebalo da preduzmete.

Ovi saveti za pešačenje mogu vam pomoći da budete zdravi i zdravi za sve naredne, brojne staze koje vas očekuju.

 • Recite nekome gde idete i koji su vam planovi
 • Izaberite razumno pešačenje i pravilno se pripremite 
 • Obavezno uzmite osnovne stvari za planinarenje, odgovarajuću odeću i dovoljno hrane i pića
 • Uvek držite mobilni sa baterijom namenjenom hitnim slučajevima
 • Uzmite komplet prve pomoći
 • Držite se markirane staze
 • Ne prilazite divljim životinjama, bez obzira koliko se činile prijateljski nastrojene
 • Ako se vreme promeni ili se približi oluja, potražite zaklon ili se vratite nazad

Sećam se jednom smo došli do samog vrha, kada smo išli na planinu Rudnik, a oluja je bila tu, blizu nas. I to se dešava. Ostavljate uspon za drugi put. Vratili smo se nazad.

 • U slučaju nužde nazovite lokalnu gorsku službu spasavanja. Uvek imajte ovaj broj!
 • Nakon završetka pešačenja ne zaboravite da se dobro protegnete, jedete i unesete tečnost!

planinari

 

Savet za planinarenje br. 3 – Ne ostavljajte đubre i nered iza sebe

Zaista je važno da svoje planinarsko iskustvo učinite što održivijim. Na stazi možete otkriti neke od najlepših predela, koji će vas bukvalno ostaviti bez teksta. Međutim, imajte u vidu da su oni često i najkrhkiji. Ovi saveti za održivo planinarenje pomoći će vam da postignete bolji učinak:

 • Ne ostavljajte đubre (uzmite kese za smeće ili otpad od hrane)
 • Ne ometajte divljinu ili vegetaciju
 • Uzmite posudu za vodu koja se može ponovo puniti i pokušajte koristiti što manje plastike

 

Savet za pešačenje br. 4 – Samo izađite!

Najvažniji planinarski savet je samo izaći u prirodu i uživati. Sve dok se osećate udobno i sigurni ste, neka vas oprema, strahovi, drugi planinari ili bilo što drugo ne sputavaju. 

Na otvorenom ćete pronaći lepotu i uzbuđenje iza svakog ugla i na najneverovatnijim mestima. Jedno od lepših mesta jeste i planina Povlen.

Ova planina je odlična za početnike, a možete je prepešačiti na toliko načina! Staze su prelepe i lagane za šetnju!

Budite otvorenog uma, planinarite svuda i koliko god možete, jer velike se stvari događaju kad ste na otvorenom!

 

Savet za planinarenje br. 5- Odaberite savršeno planinarenje za sebe

Širom Srbije postoji veliki broj planinarskih staza, prilagođenih svakom nivou, pa odaberite onu koja vam odgovara. Naravno, uvek je savet da za početak odaberete lagane, manje zahtevne i staze za početnike.

Ako ste prvi put na stazi, odaberite neku laganu stazu. Imaćete dovoljno vremena da se nadogradite na veća i duža pešačenja ako odlučite.

Niste sigurni koliko će vam trajati staza? Uopšteno je potrebno 20 minuta pešačenja za jedan kilometar. 

Faktor vaše kondicije, težina vašeg planinarskog ranca, pauza za ručak, pauze za fotografije itd. I odaberite udoban put s obzirom na vaše sposobnosti i vremenska ograničenja. Pomoću kalkulatora za planinarenje možete proceniti koliko će vam vremena trebati.

Zapamtite, ako ste novi u planinarenju, najbolje je preceniti vreme koje će vam trebati i ne precenjivati ​​sopstvene sposobnosti.

Lepo je to kada mislite da možete da izdržite neku stazu, ali na pola puta, nema nazad.

Mislim ima, ali čemu?

Savet za planinarenje br. 6 – pravilno planirajte

Pre polaska na put razmislite o sledećem:

 • Kakva je vremenska prognoza? Može li loše vreme stazu učiniti opasnom? Odroni, klizava staza itd- sve to može da se desi na planini
 • Poznajete li lokalno područje / upoznajte se unapred sa planinarskom stazom? Kako ćete se kretati? Kako ćeš doći tamo i nazad? Možete kontaktirati i PD tog kraja, gde će vam planinari uvek dati dobre savete za kretanje.
 • Kada je najbolje vreme za polazak? Želite li ići kad je manja gužva ili možda prometnije?
 • Koja vam planinarska odeća i oprema na otvorenom treba za ovu određenu rutu? Nije isto da li je u pitanju planina Kosmaj ili vrh Monblan.

 

Vodič za planinare savet br. 7 – oprema

Za izlazak ne treba vam puno skupe planinarske opreme, ali postoje neke stvari kojima bi uvek trebalo da date prioritet i koje će vam vreme na stazi učiniti sigurnijim.

Nigde se ne ide bez kabanice. Setite se, da sam gore spomeula da se vreme na planini brzo menja. Kiša uvek može da iznenadi. Magla u gradu nije isto što i na planini.

Imala sam jedno iskustvo na Kopaoniku, kada se magla, bukvalno u roku od jedne sekunde spustila. A onda ne vidite prst pred okom!

Planinarski ranac primerene veličine(do 30l za dnevne izlete)dobar par planinarskih cipela i visokokvalitetni spoljni sloj ( jakna ili vodonepropusni kaput) – obavezno za planinarenje po hladnijem vremenu.

Štapovi za planinarenje su poželjni. Ne koriste ih svi planinari, ali ja bih vas savetovala. Štapovi vam olakšavaju kretanje po neravnom terenu, nekada jako teško prohodnom i na njih se uvek oslanjate.

vodič za planinare

Savet za planinarenje br. 8 – cipele za planinarenje

Udobnost nogu je najvažnija kada dan provodite u planini. Sigurna sam da ne želite žuljeve na nogama – NIJE prijatno iskustvo! A čeka vas npr još par kilometara puta! Kako dalje? 

 • U pauzama za planinarenje najbolje je skinuti čizme i dopustiti da se noge ohlade. Brza masaža je dobrodošla, jer omogućuje dobru cirkulaciju krvi i sprečava oticanje stopala. 
 • Odaberite čarape koje su izdržljive i dobro ih fiksirajte
 • Što je najvažnije, pronađite najbolje planinarske cipele za odabranu stazu! To ne moraju biti najskuplje cipele, ali svakako one koje su namenjene za hiking. Cipele moraju da vas čuvaju od povreda i da vam daju osećaj podrške nozi i telu; da ublaže udarce i da vaš svaki naredni korak učine prijatnijim. Birajte one koje imaju Vibram đon. Odlične su i prijanjaju na svakoj površini.

Savet za planinarenje br. 9 – Dovoljno hrane i mnogo vode

Morate obezbediti svom telu pravu hranu i hidrataciju da biste uživali u svom vremenu napolju. Dok sam spremala ovaj text, uspela sam da nađem jako važan podatak, a to je da prosečni planinar sagori 400-500 kalorija na sat pa to znači puno zalogaja duž staze!

Najbolja planinarska hrana su ugljeni hidrati. Takođe ponesite slane grickalice kako biste nadomestili elektrolite izgubljene od znoja.

Hidratacija, hidratacija i samo hidratacija!

Ključno je ostati hidriran, čak i ako nije vruć dan. U idealnom slučaju treba da pijete 1/2 litre vode za svaki sat planinarenja. 

Čak i uz pravilno planiranje, pešačenje može trajati puno duže nego što se očekivalo zbog nepredviđenih okolnosti. Ponesite dodatnu hranu i tečnost. 

Ako imate još neki savet i ideju kako postati planinar, nešto krucijalno što sam preskočila, pišite.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *