SAVETI

Kako pronaći motivaciju za putovanja?

kako pronaći motivaciju za put
Posted by Ana Plavšić

Kako pronaći motivaciju za odlazak na putovanje? Znam, reći ćete, meni se to nikad nije desilo, ali ipak. Delim sa vama najbolje ideje da se motivišete.

Da li vam se ikada desilo da ste izgubili motivaciju da putujete ? Nebitan je razlog. Jednostavno, ne da vam se da izađete iz vaših patofni i obujete omiljene patike za put.

Priznajem, ja još uvek nisam imala situaciju da mi nedostaje motivacja za putovanje, ali na ovu temu sam došla iz razloga što sam upravo rečenicu „Nemam motiv da putujem“, čula od nekoliko ljudi.

Zapitala sam se šta je to što treba da se desi, da biste bili demotivisani za neko putovanje. Ok, naravno da smo svi zatrpani gomilom obaveza i da nekako svi ipak od nas očekuje da se sve te stvari u životu reše, da vam plata kasni, pa onda niste platili poslednju ratu kredita za stan i još gomila stvari.

Ali, ajde da posmatramo stvari iz drugog ugla, pa postavite sebi pitanje, šta će vam doneti putovanje, hoćete li se odmoriti, hoćete li napuniti baterije, zar vam neće biti dobro kao što je bilo prošlog puta?

Dakle, ako posmatrate putovanje kao nešto što će vam pomoći da trenutnu situaciju bar na trenutak zaboravite, onda odmah u potragu za prvom destinacijom.

Naravno, na samom putovanju će se desiti neke od nepredviđenih situacija, ali uglavnom većina stvari koje se dese na putu jesu lepe i pamte se dugo.

Kada planirate putovanja, ne razmišljajte o dugim dosadnim satima na autobuskoj stanici, o kašnjenju voza, o izgledu hotela i ostalo i svim ostalim stvarima koje će doslovno usisati vašu energiju i radost iz vašeg iskustva. Nemojte da se opterećujete unapred.

Važno je da pronađete načine kako da ostanete motivisani i kako da što pre dođete do realizacije vašeg puta. Evo mojih  saveta kako biste se vratili na staro!

Kako pronaći motivaciju za put?

Ono što sigurno uvek motiviše na pokret jesu sledeće stvari!

Gledajte emisije o turističkim destinacijama i reportaže

Verujte mi, to je toliko zarazno, da bilo koju destinaciju da gledate o kojoj je snimljena emisija, vi ćete se istog momenta svojim mislima prebaciti u tu zemlju. Znam po sebi koliko puta mi se desilo da uz takve reportaže, u stanju sam bila da samo spakujem kofere i odem u taj grad.

putovanja

Čitajte dobre putopise

Čitajte o mestima koja želite da posetite i na kraju ćete stići tamo. Dobra knjiga koja detaljno opisuje svaki ćošak nekog grada, sa analizom glavnog lika, koji je u tom gradu rođen i koji će vas sprovesti kroz grad, pričajući o istoriji tog mesta i kulturi njihovih meštana.  Za vas je putopisna knjiga pravo bogatstvo.

Istražujte turističke blogove

Baš kao i što ste sada zastali na mom blogu. Na blogovima koji se bave putovanjima, čitaćete priče nekih vama dragih ili manje dragih putnika, i sve o njihovim iskustvima na putovanjima. Možda ćete saznati nešto novo, čuti neki nov podatak o vašoj omiljenoj destinaciji ili jednostavno nakon čitanja jednog takvog bloga, dobićete želju da posetite baš to mesto o kom ste čitali. Uspeh za blogera. Jeee

Kako pronaći motivaciju?Pravite kraće izlete!

Neka to budu jednodnevni izleti, pa makar do susednog mesta ili grada, dovoljno da promenite klimu i atmosferu. U svakom gradu drugačije se živi i drugačiji je vibe. Zbog toga će vas ovako mali i kratki izleti naterati da se odlučite za put. Kako se kaže “osetićete točkove pod nogama”, a taj vam je benzin potreban

putovanja

Pričajte sa prijateljima koji su nedavno došli sa nekog putovanja

Oni će vas zarazati, u to sam sigurna. Pa samo kada krenete da gledate fotografije, pa kad slušate anegdote sa aerodroma, sa recepcije, iz hotela, iz poseta muzeja. Ma da ne nabrajam više. A nacionalni specijalitet te zemlje? U baš je ukusan, tako sladak, sa prelivom od čokolade.. Hm.. Nastavak sledi kada se spakujete.

kAKO pronaći motivaciju? Gledajte Travel Chanel

Travel Chanel je sjajan kanal koji u svom sadržaju ima veliki broj korisnih emisija za svetske putnike. Njihove emisije su pune kvalitetnog sadržaja sa dobrim opisima destinacija, sa dobrim preporukama i još boljim savetima.

Počnite da učite strani jezik

Zašto ne biste naučili još jedan strani jezik, a uz to koristiće vam na nekoj od narednih destinacija? Možete upisati kurs ili pratiti neku nastavu online, kako god je vama lakše.  A jedini način da stečeno znanje upotrebite jeste da otputujete u zemlju u kojoj je se jezik koji ste učili i priča.

Bacite pogled na neku fotku sa prošlog puta

Ali bez previše nostalgije, već samo da vas podsete kako vam je dobro bilo prošle godine na moru sa Mirom kod njene mame koja živi na Kipru.

Na kraju sumirajte sve utiske

Na kraju kada ste eto povratili motivaciju, dobro razmotrite sve ponude i šta je to što biste voleli trenutno da vidite, kako bi napravili pravi izbor za vas.

Meni bi bilo drago, ukoliko bi ovi mali i kratki saveti nekome koristili, i ukoliko bi se neko iz zimskog sna probudio i uputio na neku novu turu. Srećno.

Nadam se da vam više želje za putovanjem neće nedostajati i da nećete tražiti odgovor kako pronaći motivaciju.

P.S. Ukoliko imate neku ideju ili predlog koji sam ja preskočila, slobodno dodajte na moj spisak kako pronaći motivaciju za putovanja!

putovanja

Leave A Comment

BlogAna

Ništa iza mene, sve je preda mnom, kao što je uvek na putu. (Džek Keruak)