knjige za decu

Knjige za decu izgledaju zabavno i šaroliko, ali su mnogo zahtevnije za pisanje nego za odrasle. Važno pravilo za pisanje je da nema pravila.

U ovom tekstu želim da podelim sa vama sve važne stavke kroz koje morate proći ne bi li na kraju dobili neki okvir i ideju za pisanje.

I odmah da vam kažem na početku da nije lak podvig pisati za decu…ipak, to ne znači da treba da odustanete, samo se fokusirajte na svoju ideju i pratite dalje savete za lepo pisanje knjige za decu.

Svakome ko želi da napiše knjige, savet je da prvo sebi postavi i iskreno odgovori na neka pitanja:

 • Zašto želim da ispričam ovu priču?
 • O čemu je moja priča?
 • Je li vaša ideja prava za decu, za vašu ciljnu grupu?
 • Da li se ova ideja i tema odnosi na decu?

Ukoliko imate blokade prilikom pisanja oslobodite svoju kreativnost i prevaziđite prepreke koje vas koče pri pisanju!

Preuzmite besplatan eBook ‘Uverenja koja vas koče da pišete’ i otkrijte svoj potencijal.

Upiši svoje podatke i knjiga stiže na vaš email, ali obavezno proverite i SPAM!

 

Znate, nekada nam se čini da je naša ideja vanvremenska, da se toga niko nije setio pre nas, ali kada sve to “bacite” na papir, ne zvuči baš kako ste zamislili!!

Ukoliko ste propustili čitanje moje prve knjige za decu “Avanture mladog Milisava”, može postati vaša po promotivnoj ceni od 600,00RSD. Iskoristite akciju i obradujte svoje dete.

Kliknite na sliku ispod !!

Knjiga Avanture mladog Milisava

A sada krećemo!!

1.Ideja za knjige za decu

Naravno i više nego važna, ali vi morate da budete veoma mudri ne bi li pronašli onu jednu, pravu ideju koja će privući deci pažnju i usmeriti/privoleti ih na čitanje.

Mada, pisac za decu treba da zadovolji dve publike: decu i roditelje te dece. Roditelji su ti koji će kupiti knjige, ali su deca ta koja će na kraju doneti sud o tome da li je knjiga dobra. Ipak se njima obraćate – imajte to u glavi sve vreme dok pišete!!

A za to vam je potrebno da smislite sjajnu ideju.

Evo i odmah nekih ideja koje su potpuno univerzalne:

 • Spasavanje neke životinje | Empatija
 • Odlazak dece na farmu| Važnost ljubaznosti i ljubavi
 • Koza koju je spasao gušter | Moć prijateljstva

Najbolje knjige za decu temelje se na idejama koje inspirišu i povezuju decu. To bi onda bile interaktivne knjige za decu, u kojima biste decu stavili u centar zbivanja: u kojima su oni heroji, koji pokreću akciju, suočavaju se sa izazovima i donose odluke.

Ukoliko imate ideju i želite da napišete knjigu za decu, a pomoć mentora na tom putu bi vam značila, moj mentorski program čeka na vas. Pogledajte na ovom linku: https://www.blogana.rs/mentorski-program/

Ako se mučite da smislite ideju za knjigu, možda vam ovi saveti budu od pomoći:

 • setite se šta ste voleli da čitate kada ste bili mali
 • posetite biblioteku i pričajte sa bibliotekarima šta je aktuelno kod dece
 • posetite knjižare i kupite najaktuelnija dečja izdanja
 • čitajte knjige za decu i pokrenite svoju maštu

zvučne knjige za decu

2. Odaberite starosnu grupu 

Ovo jeste važno, i to veoma. Davnih dana kada sam bila u prepisci sa jednim urednikom velike izdavačke kuće, prvo na šta mi je skrenuo pažnju je bilo pitanje: “A za koji uzrast je knjiga?”

I naravno da će svako reći: “Pa za sve uzraste. Mogu je čitati i odrasli!” Pa zar nije tako? Knjiga “Mali princ” je dokaz za to, ali…

Zamislite, napisali ste knjigu, imate promociju i roditelji jedino što vas pitaju je: “Za koji je uzrast knjiga?”Šta ćete im reći??

U nastavku ću vam napisati neku opštu podelu, koja će vam olakšati ovaj deo zadatka:

 • Slikovnice (od 0-6 godina) – one se oslanjaju više na ilustracije, ali nemojte zanemariti i moć reči. Obično su oko 500 reči.
 • Bojanke – možemo ih svrstati i u knjige, sa više zadataka, a sa manje reči
 • Knjige za najmlađe 0 – 3 godine – mogu biti slikovnice
 • Predškolci 3 – 6 godina – to mogu biti knjige kratkih priča. Broj reči je do 2000.
 • Mali školarci 7 – 9 godina – broj reči je nešto veći, oko 5.000 do 10.000 reči po knjizi. I dalje su ilustracije u knjigama, ali ih ima dosta manje i uglavnom su crno bele.
 • Školarci/srednji razredi 9 – 12 – ove knjige su već ozbiljnije i imaju od 30.000 do 50.000 reči, sa čak manje ilustracija od svojih prethodnih knjiga — iako možda još uvek ima ilustracija, vrlo su retke.
 • Knjiga za omladinu 13 – 18 godina – ovo bi bila recimo poslednja odskočna daska između književnosti za decu i odraslih. Broj reči je između 50.000 i 100.000 – drugim rečima, iste dužine kao i svaki drugi roman. Međutim, tema će biti izrazito adolescentska: često se odnosi na snalaženje u pitanjima koja menjaju život i otkrivanje vlastitog pravog ja.

Često publika voli posebno uređene i napisane knjige, kao što su personalizovane knjige za decu. Mogu se naći i zvučne knjige za decu, ali to sve sada lična su interesovanja i afiniteti, i ne spada pod posebnu podelu.

 

3. Koji glas koristite?!

Prepoznatljiv glas će vas od samog početka izdvojiti od drugih dečjih knjiga.

Možda se plašite da nećete moći odmah da pronađete svoj glas i stil pisanja, ali ne brinite! Da biste to otkrili, kopajte duboko(po sebi naravno:)) da shvatite šta vaše reči čini posebnim – i gde leži vaša snaga u pisanju.

Stvorite i usavršite svoj stil pisanja, koji, nadam se biće prepoznatljiv! Ja vam to želim od srca!

Koristite vokabular koji odgovara uzrastu kom se obraćate. U suprotnom stvorićete odbojnost na samom startu, i deca vrlo lako mogu odustati od čitanja vaše knjige, a to, sigurna sam ne želite!!

Mnogo je drugih mesta na kojima možete pokazati svoje grandiozno znanje jezika i vokabular, ali, verujte mi knjiga za decu nije jedno od tih mesta!

Zamislite samo da pišete za predškolce(do 6 godina) i koristite svoj profesionalni rečnik (npr. doktor ste ili možda hemičar ili čak fizičar po zanimanju). Noup:) velika greška!!

Deca neće biti impresionirana tako složenim rečima – samo ćete ih zbuniti. Neophodno je zapamtiti da se vokabular vaše ciljne publike razlikuje od vašeg, čak i ako pišete fikciju za srednje razrede.

I najvažnije za vaš stil pisanja je BEZ PREGOVARANJA DECI!!

Nikada ne treba da prigovarate deci – najvažnija stavka!!

Najbolji način da se “osetite” ovu ravnotežu o kojoj pišem je čitanje drugih knjiga za decu u vašoj starosnoj grupi dece koja su vaša potencionalna i buduća publika. Ovo je daleko najbolji način da steknete uvid u to koji jezik im odgovara.

4. Nezaboravni likovi

Koji su to najpoznatiji likovi dečjih knjiga koje ste vi čitali?

Samo su neki od njih Pipi Duga Čarapa, Harry Potter i Gligorije Hajduk Pecikoza. Da bi lik bio nezaboravan, važno je koliko on ima godina i kada će dete knjigu i čitati.

Zašto??

Vaš protagonista je nekoliko godina stariji od vašeg čitaoca!!

Da se lakše razumemo – jedanaestogodišnji protagonista (npr. Harry Potter kada smo već njega pomenuli) će se svideti čitaocima od 9 godina.

Deca se vezuju za svoje junaka!! Ja sam Milisava predstavila sigurno pred više od 1000 dece…znam da ih je glavni junak osvojio, jer pitanja i komentari nakon druženja uvek idu u pravcu nastavka pisanja o Milisavu.

Čak me je Stefan, đak trećeg razreda, pitao i tražio moje obećanje da sledeće godine dođem sa novom knjigom o Milisavu!!

A možete pratiti i moj Instagram profil na kom delim interesantne isečke sa naših druženja!!

5. Nacrt je važan

Sada kada ste odgovorili na ova važna pitanja, vreme je da sve to spojite i svoju priču konačno zapišete na papir!

Nacrt može biti apsolutna vaša velika sloboda. Pišite, brišite, švrljajte, dopisujte, sve ono kako ideje dolaze u vašu maštu.

Ne držite se strogo pravila. Postoji i razlog zašto ljudi prvu verzije nazivaju ‘grubi nacrt’ — jedna od stvari koja najviše parališe autore je potreba da rukopis od samog početka bude savršen. To zaista nema potrebe!!

Jer svako umetničko delo se “kleše” kako volim da kažem. Pomislite na Mikelanđela, koji je klesao statue od mermera.

Kao pisac, trebalo bi da razmišljate o knjizi za decu kao o svom “Davidu” – zabavni detalji, razgovori, šale i teme će doći kasnije. Vaš posao na početku je samo da nacrtate rukopis koji nejasno podseća na knjigu koju imate u mašti.

Pažljivo istražite temu koju ste odabrali. Vaša knjiga će imati barem jednu središnju temu/poruku, a verovatno i više ako je to duža knjiga za stariju starosnu grupu(podsetite se pod rednim brojem 2 šta sam napisala).

Dajte prioritet vizualima tokom pisanja, posebno ako pišete za mlađe. Knjige za decu su izrazito vizuelni mediji, tako da to treba da imate na umu dok pišete(pažljivo birajte ilustratora!!)

Ako se cela knjiga odvija u jednoj prostoriji, nećete izvući maksimum iz svog umetničkog dela.

Ako se mučite sa svojom pričom, možda će vam pomoći da dobijete inspiraciju iz najboljih dečjih knjiga svih vremena.

personalizovana knjiga za decu

6.Uredite, uredite i opet uredite rukopis

Ako vaša knjiga ima samo 1000 reči (ili manje), zašto biste morali da je uređujete? To se sigurno pitate sada? Odgovor je jasan: zato što imate samo 1000 reči, a svaka od njih treba da bude JASNA I TAČNA.

„Ali moja knjiga je tako kratka! Da li zaista moram da je smanjim?” Odgovor je da. Knjiga za decu može biti kratka — zapamtite da deca imaju kratku pažnju, a čak i jedan nebitan detalj može im poremetiti priču.

Ako već imate kratak rukopis, najbolji način za ovu vrstu uređivanja je jednostavno uklanjanje redova jedan po jedan. Svaki put se zapitajte: “Ima li priča još uvek smisla bez ove rečenice?” I ako IMA, možete ga izbrisati.

Da biste usavršili knjigu za decu, podelite je sa prijateljima, porodicom ili dečjim književnim zajednicama (možda neke grupe na Facebooku).

Ja sam sa knjigom o Millisavu imala beta čitaoce koji su rukopis čitali na kompjuteru. Njihove reakcije NAKON ČITANJA su mi bile od velike koriste, jer sam znala da sam pogodila temu i ciljnu grupu.

Deca su obično prilično iskrena, tako da će njihove povratne informacije biti najvrednije koje dobijete.

Kada i ako ste u nedoumici, unajmite profesionalca – ako ste dobili povratne informacije, opsežno ste sami uređivali i još uvek smatrate da knjiga za decu nije TO kako ste zamislili, razmislite o angažovanju profesionalnog urednika za decu. Moj savet je bez razmišljanja UVEK!!

7.Ilustracije + korice

Dobre knjige za decu nema bez dobrog ilustratora. Ovo vam je veoma, veoma važnooo…posebno ukoliko pišete slikovnice. Za niže uzraste dok se još uvek deca fokusiraju na slike, više nego na reč, kod ovog koraka budite detaljni i nemojte štedeti – u svakom smislu te reči.

Potrudite se da dođete do portfolia svakog ilustatora, malo se raspitajte o tome koliko iskustva imaju, kako rade, da li razmišljate isto, što bi se reklo “da li ste na istim talasnim dužinama”.

Ovo je presudno, jer sve ono što ste vi napisalai dobar ilustrator mora da prenese u vidu slike.

Hteli mi to da priznamo ili ne, ali korice često mogu dobro da prodaju knjigu, posebno knjige za decu. Pored korica, naslov je još jedan važan faktor.

O naslovu možete misliti odmah na početku pisanja, tokom pisanja, ukoliko se pojavi neka reč za koju možete da se uhvatite ili tek na kraju. Kada svoju knjigu zaokružite, onda krenite da razmišljate kako izdati knjigu(o tome sam već pisala pa pogledajte i te savete).

Srećno

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *