koliko pre isteka pasoša može da se putuje

Da li vam se nekada desio iznenadni pozvi na put? Prvo oduševljenje, a onda i pitanje koliko pre isteka pasoša može da se putuje?

Ovaj tekst sam upravo rešila da napišem i pomognem mogima koji su nekada bili ili pre za one druge koji će nekada biti u ovoj situaciji, Nikad se ne zna!

A kako mi je tako nešto palo na pamet? Pa upravo zato što sam se ja jednom našla u takvoj situaciji. Usledio je poziv danas za juče, koji se ne odbija. Prvo što me je preplavilo jeste osećanje sreće i radosti, a onda je brzinom svetlosti prošao datum koji se bliži isteka pasoša.

Naravno, da sam se pitala koliko pre isteka pasoša može da se putuje i da li ću uopšte otići na taj put?

Evo šta treba da znate!

koliko pre isteka pasoša može da se putuje

Koliko pre isteka pasoša može da se putuje?

 

Odgovor je 90 dana, ali evo detaljnog objašnjenja.

Ovde izuzimam zemlje u okruženju, kao što su Makedonija, Republika Srpska i Crna Gora, za koju vam je potrebna samo lična karta.

Ovde pričamo o zemljama Evropske unije i Grčku, kao zemlju u kojoj veći broj ljudi odlazi na letovanje.

Većina nas, pravi veliku grešku kada proverava da li je pasoš važeći. Ovde mislim na datum isteka pasoša. Obično proverimo da li ističe pre datuma putovanja i ako to nije slučaj, smatramo da imamo ispravan putni dokument. Međutim, da bi ste mogli preko granice, postoji određeni minimum koliko još pasoš mora da važi.

Ukoliko na vašim putovanjima nosite knjige, preporuka jeste knjiga Avanture mladog Milisava. Knjiga je trenutno na akciji po sjajnoj ceni od 500,00rsd.

Knjigu o Milisavu možete naručiti klikom na sliku!

Knjiga Avanture mladog Milisava

 

Vratimo se priči o pasošu. Evo primera, da biste možda bolje razumeli, jer je meni to sve stvaralo konfuziju.

Ako vaš pasoš ističe 10.oktobra, vi ne možete na put 15.septembra, bez obzira na broj dana. Bilo to pet, deset ili čak bio to i 9.oktobar.

Gleda se vaš datum povratka. znači ako pasoš važi do 10.oktobra, vaš povratak sa određene destinacije treba da bude najkasnije do 10.jula, tj 90 dana ranije.

Iz iskustva i priča iz mog okruženja, bilo je situacija, konkretno za Grčku da su carinici puštali ljude da prođe, bez obzira što je datum pasoša isticao. Ali da ne biste reskirali, na vreme završite svoju putnu dokumentaciju.

Dakle, da rezimiramo pasoš mora da važi još minimum 90 dana od datuma planiranog povratka u našu zemlju. 

Za sve ovo postoji i razlog i objašnjenje: upravo isto toliko dana građani naše zemlje prema šengenskom sporazumu mogu da ostanu u zemljama Evropske unije, pa se na ovaj način putnici osiguravaju da neće ostati bez važeće putne isprave dok su u inostranstvu, u slučaju da ostanu duže nego što su planirali.

Koliko pre isteka pasoša može da se putuje ? Za zemlje van EU

I za zemlje van EU postoji minimum. Za one koji će letovati na primer u Turskoj(pročitajte moje iskustvo sa letovanja u Alanji u maju mesecu) ili Egiptu, kao često odredište, važno je da znaju da pasoš mora da im važi minimum još 180 dana od datuma polaska, dok je za Tunis minimum nešto manji i iznosi 150 dana.

Nadam se da sam uspela da vam razjasnim situaciju u kojoj sam i sama bila. Ovo je stvarno važno, jer niko ne želi da na tako dugo očekivan put, vas neko vrati sa granice.

Dakle, dobro pogledajte datum isteka pasoša i to pre nego što uplatite putovanje, kako biste znali da li na vreme možete izvaditi novi pasoš. 

koliko pre isteka pasoša može da se putuje

Da li isto važi i za decu?

Veoma je važno i da obratite pažnju na pasoše svoje dece. Dečiji pasoši, odnosno pasoši maloletnih osoba imaju kraći rok važenja nego što je to slučaj kod odraslih. Deci uzrasta 14 i više godina izdaje se pasoš koji važi koliko i za odrasle – 10 godina. 

Deci uzrasta od 4 – 14 godina MUP Srbije izdaće pasoš koji važi pet godina, a mališanima mlađim od 4 godine pasoš važi 3. Dakle, ako imate decu mlađu od 14 godina, nemojte se pouzdati u to da sigurno važi jer ste ga izvadili kad i vaš. Ukoliko dete nema važeći pasoš sasvim sigurno će vas naša policija vratiti sa granice.

Kao što sam već rekla, kada putujete u Grčku, posebno ukoliko je autobuski prevoz, carinici mogu da budu dobro raspoloženi i da vas propuste. Međutim, nemojte reskirati za druge zemlje i ići na kartu sreće.

Pročitajte moja iskustva sa putovanja u Grčku:

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *