lepo pisanje

Umetnost lepog pisanja može se postići uz vežbe. Što više budete radili, vremenom ćete postajati bolji. Kako onda savladati ovu veštinu?

 • Morate biti istrajni.
 • Morate vežbati.
 • Morate ponavljati.
 • Morate grešiti.

Kao kada ste bili u školi, pa vam mama kaže “Moraš dobro da zagreješ stolicu”. Tako je i kod pisanja.

Ono što je kod “vežbanja pisanja” prednost, videćete već sami da li je to za vas ili ne. Iako nije, bar ste probali. Znate da to vas ne drži ili vam jednostavno ne ide.

Kao učenje stranog jezika. Nekome baš lako ide učenje stranih jezika, dok sigurno poznajte ljude koji nikako ne mogu nijedan jezik da savladaju.

Dakle, umetnost lepog pisanja je poput svake druge veštine. Morate poraditi na tome da biste postali bolji.

Zbog toga je vežbanje vašeg kreativnog pisanja jako važno.

Naučite kako da napišete snažnu, upečatljivu, fantastičnu priču koju će čitaoci bukvalno da čitaju u jednom dahu. Kako da vaše lepo pisanje postane bolje i privuče čitalačku pažnju?

Vežbajte!

Izdvojila sam nekoliko saveta za lepo pisanje, koje su meni lično sjajna ideja za napredak, pa sam ih ja tako svrstala u vežbe!! Nadam se da će vam se dopasti moje ideje!

Umetnost lepog pisanja postiže se kroz vežbe pisanja!

Ali pre toga, ukoliko imate blokade prilikom pisanja oslobodite svoju kreativnost i prevaziđite prepreke koje vas koče pri pisanju!

Preuzmite besplatan eBook ‘Uverenja koja vas koče da pišete’ i otkrijte svoj potencijal.

Upiši svoje podatke i knjiga stiže na vaš email, ali obavezno proverite i SPAM!

 

Vežba 1 – umetnost lepog pisanja – opišite jedan dan 

Ovo je jedna od sjajnih vežbi uz pomoć koje svoje pisanje možete da održite oštrim i pitkim. Kao kada ste bili mlađi, za sve one koji su pisali dnevnik. Ja sam jedna od njih.

Sve što treba da uradite jeste da jednostavno opišete svoj dan. Da, da počevši od buđenja – ali, hajde kao da pišete o drugoj osobi.

Upotrebite svoje kreativne veštine pisanja kako biste oživeli i najmanje interesantne trenutke, poput tuširanja ili pranja zuba.

vežbe za lepo pisanje

Vežba 2 – Opis likova

Umetnost lepog pisanja ogleda se i kroz opise likova. Ako želite da postanete još bolji, ova vežba će vam pomoći da to učinite – i to brzo.

Ova vežba je veoma važna, jer kod opisa likova morate biti detaljni, tačni, precizni, kako bi svakom onom ko čita vaše delo, bukvalno “stvorili sliku” o glavnom liku. Oživite lik u glavi čitalaca.

Ukoliko ste već započeli pisanje knjige, pišite o glavnom liku svoje knjige ili ukoliko još niste, kreirajte lik u svojoj mašti.

Odaberite 5 ključnih osobina glavnog lika koje želite da istaknete. Pišite što detaljnije!

Vežba 3 – Uredite svoje staro pisanje

Verovali ili ne, ali sređivanje nekog starog rukopisa ili pesama se računa kao pisanje i zapravo može izoštriti te kreativne veštine pisanja više nego što mislite.

Možda vam se čini kao nemoguće “doraditi” na starom vrhunskom delu:) ali verujte da radi.

Sećam se kada mi je mentor rekao da skupim sve svoje pesme, da vidimo kako je najbolje da izgleda ta zbirka pesama koju sam dugo spremala. Naišla sam na stare pesme, napisane mnogo godina ranije, kojima sam pružila nov život.

Ne nisam ih menjala, zadržale jesu svoju notu i poruku, ali sa nekom novom rečju, sinoninom ili pridevom, zvučale su drugačije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko pisanja, možemo raditi zajedno ka vašem napredku. Više o tome na ovom linku:

https://www.blogana.rs/sta-sve-mozemo-raditi-zajedno/

Ukoliko vam je potreban mentor na vašem putu do prve knjige, moj mentorski program čeka na vas. Pogledajte na ovom linku: https://www.blogana.rs/mentorski-program/

Vežba 4 – Vežbanje emocija

Ono o čemu ja najviše uživam – dočarati emocije likova.

Tokom ove vežbe kreativnog pisanja odaberite 4 različita emocionalna stanja i napišite dijalog i naraciju o tome kako se vaš lik oseća i tumači te osećaje.

Dovoljno je da odaberete 4 emocionalna stanja – i budite kreativni!!

Možete odabrati potištenost, bes, sreću i radost! Ovo je moj predlog, a vi odaberite kombinaciju koja vama najviše odgovara.

Nakon što odaberete 4 emocionalna stanja, napišite po jednu stranicu, neka to bude jedna A4 strana, svake od njih koristeći dijalog i naraciju koju bi vaš lik koristio.

Knjiga Avanture mladog Milisava
            OMILJENA KNJIGA ZA DECU

Vežba 5 – Lepo pisanje iliti kako skuvati čaj?

Hm, kakva je ovo vežba sada?

Evo kakva!

Napišite text na temu KAKO SE KUVA ZELENI ČAJ? I neka text ima 1000 reči.

Sada zvuči kao nemoguće, ali kada prođe mesec dana i poradite na svim ovim vežbama, videćete kako vaša kreativnost samo “nadolazi”.

Vežba, vežba i samo vežba.

Sećam se kada sam sa svojim mentorom posetila jednu srednju školu, na kojoj je on držao predavanje, kada smo deci predložili baš ovu temu. Kakav smeh.

Ali, kod ove vežbe poenta je da upravo na one teme gde vam se čini da je dovoljna samo jedna rečenica, kako biste opisali radnju, vaša mašta može da ide toliko daleko. Verujte.

Vežba 6 – Napišite priču od od ponuđenih reči

Ovu vežbu sam među prvim prošla na kursu Creative Writing kod Brando Skyhorse, na Courseri, profesora na Wesleyan University u Americi.

Pre dve godine bio je besplatan kurs i predlažem svakom da prođe ko želi da se bavi pisanjem.

Napisaćete priču, i to samo sa jednim likom koji ima jednu želju i jednu slabost. Upotrebite ova dva podatka kako biste pokrenuli radnju.

Priču tako postavite da je svaka naredna rečenica, sve veća akcija i dodajte po jednu reč od ponuđenih. Neka to bude priča od 300 reči.

Morate da iskoristite najmanje šest reči, ali je poenta da “izazovete” sami sebe i da upotrebite sve reči.

 • TRIK
 • MEMORIJA
 • ŠARGAREPA
 • PRLJAV
 • NA BRODU
 • TIGAR
 • KAVEZ
 • PRSTEN
 • VRANA
 • EKSPLODIRATI
 • PRLJAV
 • SVETLO
 • BATERIJA
 • OBALA
 • PRETVARATI SE

Na ovaj način vežbate svoju maštu, ili još bolje budite je, ako je uspavana. Setite da za kreativno i lepo pisanje potrebna je mašta. O tome sam vam pisala u tekstu kreativno pisanje.

Vežba 7 – Vežbajte prideve

Za lepo pisanje, bogato i kreativno pisanje, potrebno vam je što više prideva. Meni je još od osnovne škole ostalo ovo kao imperativ, jer nam je profesorka srpskog jezika stalno “zvocala” – “obogatite svoj rečnik”. I istina je, naš jezik je tolika bogat, da nudi toliko prideva za samo jednu reč.

Izaberite nekoliko prideva, ili evo ja ću vam dati primere i opišite ih na što više načina, a da zadrže značenje.

 • LEP
 • VAŽAN
 • RUŽAN
 • GRBAV
 • ČUPAV
 • DLAKAV
 • MIRISAN
 • MAŠTOVIT

vežbe za kreativno i lepo pisanje

Vežba 8 – Ključna vežba

I možda jedna od najtežih vežbi, ali je upravo ona ta ključna.

Zašto?

Jer ćete uz pomoć ove vežbe shvatiti da li je lepo pisanje za vas ili ne, baš kao što sam na početku i spomenula.

Ovo vam je onaj momenat kada odgovori sami dolaze.

Odredićete vreme svakog dana za pisanje da bude isto. Npr. u 15.00h svakog dana sedim i pišem, bez obzira šta radili i gde bili. Prekidate sve obaveze i pišete.

Sedite uz svoj rad i pišite bar 15 minuta.

Neka ova vežba traje deset dana. Ukoliko bilo kog dana osetite otpor da tačno u 15.00h sednete za računar i pišete, dovoljna vam je poruka.

Nema tog žara i želje u vama da biste nastavili da pišete.

Vežba 9 – Razvijte svoju maštu

Uz pomoć ove vežbe uspećete da one najteže delove, za vas potpune nepoznanice opišete na što bolji način. Sebi uvek zadajte što teže pojmove i do 500 reči ih opišite.

Npr. kosilica za travu, motokultivator ili npr. kolonska voda. Što teži pojam sebi zadate, veći je izazov.

Kako su vam se dopale vežbe za lepo pisanje? Imate li vi neku koju biste dodali na ovaj spisak? Pišite mi koja vam je zadala najviše muka.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *