Ostrvo Tasos

Ostrvo Tasos vam nudi savršen odmor za vaše letovanje. Kako sam ja iskoristila deset dana i uspela da obiđem celo ostrvo? Ovo su moji predlozi.

Iako sam ostrvo Tasos posetila pre par godina, čini mi se da su prošla godina i ova ima najviše zainteresovale turiste za posetu. Na svakom koraku čujem nekog ko planira put ka ovoj destinaciji.

Ostrvo Tasos je godinama gradilo imidž dobrog, omiljenog, porodičnog i privlačnog ostrva. Od samog početka, za ostrvo Tasos se “zakalemio” nadimak Zeleno ostrvo. I ima istine u tome.

Na samom ostrvu nalazi se dosta četinara, miris borove šume možete osetiti na svakom koraku, a kada se umorite od pešačenja, možete vrlo lako odmoriti u nekom hladu četinara.

Tasos je veliko ostrvo. Po veličini deveto je ostrvo u Grčkoj i najsevernije je ostrvo u Egeju. Glavni grad je Limenas, koji se nalazi na samom severu, dok su Limenarija i Potos manja mesta i nalaze se na južnom delu ostrva.

ostrvo tasos

Ukoliko se uputite kolima na ostrvo Tasos, spremite se za malo dužu vožnju, ali će se putovanje na kraju isplatiti. Kolima dolazite do luke Keramoti ili Kavala. Sa ova dva mesta polaze trajekti do Limenasa ili do mesta Skala Prinos.

Predlog je da to bude luka Keramoti, obzirom da su češći polasci trajekta i brže se stigne, putujete oko 45 minuta.

ostrvo tasos

Kada se popnete na trajekt i krene vožnja jedino što vam ostaje jeste da uživate u pogledu. i da, ponesite obavezno kesicu smokija, jer će vam galebovi biti verni pratioci sve vreme.

Sve što treba da znate o letovanju na Kosu, pisala sam ovde!

Tasos Limenas-odmor u glavnom gradu

Kada ste stigli u Limenas, a smešteni ste na nekom drugom mestu, obiđite malo grad. Ukoliko ste trajektom stigli rano u mesto, uživajte u miru i tišini, jer toga neće biti u ostatku vašeg odmora. Obiđite sve uličice, razgovorajte sa prodavcima, kupite pecivo u pekari i okupajte se po prvi put ove godine.

Limenas je glavni grad Tasosa, u kom živi oko 4000 stanovnika. U samom gradu nalazi se jedno od najlepših kompleksa na celom ostrvu Tasos, a u pitanju su Makryamos bungalovi.

Ovaj kompleks nalazi se u borovoj šumi u kom su ušuškani apartamni sa kojih se pruža pogled pravo na more.

Nudi niz atrakcija, posebno za decu, a ono što se čini kao posebna pogodnost jeste plićak, koji se pruža sigurno 60 metara u dužinu.

 

Ukoliko niste gost hotela, u kompleks možete da uđete sa plaćanjem karte, u to vreme 5 eura po osobi.

Ukoliko niste izabrali Limenas, Tasos nudi toliko malih i znaimljivih sela, u kojima se kriju najlepše plaže i najstiniji pesak.

Tasos plaže

Ako ste na ostrvo Tasos stigli u organizaciji turističke agencije, a ne svojim kolima, obavezno iznajmite auto i krenite da obilazite celo ostrvo. Ne smete da propustite ni jednu plažu na ovoj “zelenoj šumi koja pluta”.

Tasos ima najlepše plaže i u svakom mestu krije se po neka neotkrivena plaža koja je sama za sebe dovoljna.

Najpoznatije plaže su Zlatna plaža ili Golden beach, koja je najveća plaža sa čistim peskom i modrom plavom bojom mora. Plaže koje privlače veliki broj turista jesu i Paradise beach, Pefkari, Tripiti, Aliki, Makrijamos i Mermena plaža.

Svaka jeste lepa na svoj način, ali zavisi od onoga šta vi želite da imate na plaži i kako ona treba da izgleda. Za moj ukus Mermerna plaža je definitvno pobednik – u svakoj kategoriji. 

Te godina kada sam ja išla na Tasos, Mermerna plaža je još uvek bila, pa hajde da kažem divlja. Nije bila uređena, nije bilo ležaljki, suncobrana niti kafića. Samo makadamski put, i kolima sa glavnog puta stižete posle nekih 10 min vožnje.

Ako su vam pričali, nisu vas slagali ništa – boja mora na ovom mestu je kao sa Sejšela i svaka fotografija snimljena na ovoj plaži može da parira upravo plažama na Sejšelima.

Za ovakav izgled je kriv mermer koji kiša spira i koji se kotrlja pravo u more. 

Tasos apartmani

E sad, ja vam neću preporučiti ni jedan aprtman zato što toliko veliki broj apartmana postoji da jedini savet koji mogu da vam pružim da birate prema svojim afinitetima. Da li želite da bude blizu mora, da li treba da ima uključen doručak, free Wi FI- šta god da smatrate da je vama važno. 

Nema velike razlike u izgledu apartmana, uglavnom su oni dosta slični, osim ukoliko nisu noviji, pa je tako nameštaj nov ili su renovirani, pa izgledaju lepše. Takođe, gledajte kakva je opremljenost apartamna, od sudova i sl. stvari koje su vam važne.

A ako se odlučite za hotelski smeštaj, toliko je velika ponuda da verujem da nećete pogršiti koji god odaberte. Moj izbor su uvek Makrijamos bungalovi.

Još jedna podatak koji je meni posebno drag i važan, da sve veći broj apartmana dozvoljava i smeštaj kućnih ljubimaca. Ranijih godina to je u Grčkoj bilo jako teško naći.

Ako želite sa svojim kućnim ljubimcem na put, pročitajte savete

 

 

Ostrvo Tasos izleti

Šta biste mogli da radite još na Tasosu?

Osim što ćete se kupati, plivati, sunčati i jednostavno uživati, savet je da iskoristite rent-a-car i obiđete unutrašnjost ostrva. Tu ćete na najbolji mogući način osetiti sve čari samog ostrva Tasos, i upoznati prave meštane i način na koji oni žive.

Obzirom da mnogi, reći ću svi, odlaze zbog jagnjetine, upravo po ovim selima, nemojte da vas čudi ako vas iz svakog restorana bukvalno vuku za ruke, ne bi li seli u njihov restoran i probali bas njihovu jagnjetinu.

ostrvo tasos

Jedno od takvih sela, jeste i selo Panagia, koje osim po jagnjetini jeste poznato i po izvorima slatke vode koji se kanalima slivaju prema moru. Najpoznatiji izvor u selu se zove “Izvor ljubavi”

Ja nisam u ovo iskusto pošla zbog jagnjetine, ne jedem je, ali “Kud svi, tu i malo Mujo”. Možete obici pećinu ispod Palatakija i plažu rudara sa napuštenim rudnikom.

Isto tako isprobajte neki od sportova na vodi, toliko ima ponuda – tako da verujem da će svako za sebe naći nešto.

 

 

Uveče su mesta puna, posebno Limenas. Na ulicama je gužva, po restoranima se služi najbolja hrana,a na vama je da li ćete uveče prošetati duž plaže, okupati ili se izmesliti neki lud provod. Svakako, Tasos je ostrvo koje treba da se obiđe i koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *