Kada god imam slobodan trenutak, a trudim se da to bude bar dvaputa nedeljno, odem na pešačenje. Zašto mi prija, i zašto preporučujem svima?

Toliko je dobro što postoji veliki broj aktivnosti koje možete raditi napolju, u prirodi i to potpuno besplatno. Nisu vam potrebne sprave, teretana i gomila novca za opremu.

Jedno od takvih aktivnosti jeste i pešačenje, ali i trčanje.

Budući da je hodanje manje intenzivno od trčanja, morate da hodate duže vreme i češće ili oba, kako biste ostvarili slične ili iste rezultate kao kod trčanja. Naravno, ukoliko želite da smršate, zategnete telo ili se pripremite za neko takmičenje.

U suprotnom, ukoliko želite aktivnost, rekreaciju i da ste na zdravom vazduhu, za odrasle dovoljno je da vežbanje umerenog inenziteta (poput brzog hodanja ili nordijsko hodanje o čemu ću posebno pisati) bude barem 30 minuta većinu dana u nedelji. 

Albert Ajnštajn je objasnio: “Život je poput vožnje bicikla. Da biste održali ravnotežu, morate se nastaviti kretati.”

Hodanje je besplatno i to je definitvno najveća prednost. Sve što vam treba za početak hodanja je dobar par cipela za pešačenje. U zavisnosti od vremena, neka kabanica, udobna trenerka ili helanke i to je sve!

Šta vam još donosi pešačenje?

Definitivno gubite kalorije

Hodanje vam može pomoći kod sagorevanja kalorija. Ipak, nemojte očekivati previše ili da to bude odmah u roku od nedelju dana. Jednostavno ne može!

Postoji ipak nekoliko stvari od kojih zavisi kako i koliko gubite kilograme:

 • brzina hodanja
 • pređena udaljenost
 • teren (sagorećete više kalorija hodajući uzbrdo nego što ćete sagoreti na ravnoj površini)
 • tvoja težina

Instalirajte aplikacije na telefonu i merite broj kalorija koje se tope prilikom šetnje. To je sada bar tako jednostavno naći i instalirati.

Možete čak i instalirati više aplikacija, da merite pređenu kilometražu, kakva je staza, vreme i ostalo. Ja koristim aplikaciju brojač koraka ili pedometar. 

Moj tempo pešačenja je sledeći: dva puta nedeljno po 8km. To je ono što je moj nedeljni cilj. Nekada je to više nekada malo manje, ali nikada ne hodam ispod 6km.

Pucate od energije!

O, daaa. Odlazak u šetnju kad ste umorni sigurno je efikasniji energetski uticaj od uzimanja šoljice kafe. Istina, i ja volim jako da popijem kafu, posebno ujutru, jedna loša navika – ali kada uporedim priliv energije nakon pešačenja i šolje kafe, razlika je ogromna.

Hodanje povećava protok kiseonika kroz telo. Takođe, može povećati nivo kortizola, hormon koji direktno utiče na nivo energije.

Juhu raspoloženje!!

Šetnja pomaže vašem mentalnom zdravlju. Kada god bih čitala tekstove o pešačenju, naišla sam na podatak da su rađene razna istraživanja, kojima je dokazano da hodanje smanjuje anksioznosti, depresiju i negativno raspoloženje.

Šta kažete sada?

Takođe utiče na samopouzdanje i smanjuje simptome socijalnog povlačenja.

Moj savet za sve početnike je da krenete sa 30 minuta brzog hodanja ili druge vežbe umerenog intenziteta tri dana u nedelji. Takođe možete podeliti šetnju na tri desetominutne.

Sve je na vama i kako možete da raspodelite svoje slobodno vreme. Naravno, ukoliko radite od 9 do 5, to vreme će biti posle posla, ili zašto da ne pre posla.

Sećam se kada sam radila u kancelariji, radno vreme je počinjalo u 9. Ja sam dva puta nedeljno išla na plivanje i to pre odlaska na posao. Fenomenalan osećaj!!

Produžava život

Hodanje bržim tempom moglo bi da vam produži život. Ukoliko vam je lakše za brzo hodanje, bolja je opcija da koristite štapove!

Čak, nemojte se forsirati na brzi hod, gledajte to sa druge strane. Vreme koje provodite napolju, na svežem vazduhu, mimo TV-a, gradske buke, stresa i sl. sigurno su sve stvari koje mogu da vam produže život!

A kada toliko zavolite pešačenje, a sigurna sam da hoćete, moj predlog za sledeću aktivnost je planinarenje. Pročitajte vodič za planinare, da znate šta vas čeka na planini.

Zatežete noge

Hodanje može da ojača mišiće nogu. Da biste stekli više snage i dobili bolju liniju, hodajte po brdovitom području.

Takođe ukoliko ste u mogućnosti da kombinujete sa drugim aktivnostima – SUPER – to može biti bicikl ili trčanje. Radite i vežbe, čučnjeve, iskorak -savršeno da ojačate mišiće nogu.

A i nema celulita. Sve žene koje imaju celulit, a ima ih preko 90% pate se sa celulitom. Bilo koja aktivnost da bude vaš izbor, vremenom će celulit postati prošlost.

Moj primer je bio sledeći: loše navike su bile, dosta čipsa, grickalica, coca cole, kafe, čak i cigare. Što se tiče hrane, tu sam imala, pa recimo zdrave navike.

Onda sam izbacila i čips, i coca colu i kafu, i cigare, a celulit je bukvalno nestao za dva meseca. Pila sam samo vodu, od svih napitaka.

Utiče na zdravlje!

E sad, ja sam ovaj deo htela stručno i da vam predočim, pa sam se bavila malim istraživanjem. Ovde vam prenosim tačno onako kako sam pronašla na zvaničim medicinskim sajtovima.

Jačate srce

Pešačenje barem 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji, može smanjiti rizik od koronarne bolesti za oko 19 % A vaš rizik može se još više smanjiti kada povećate trajanje ili udaljenost koju pređete dnevno.

Može vam pomoći da smanjite šećer u krvi

Kratka šetnja nakon jela može vam pomoći da smanjite šećer u krvi.

Mala studija otkrila je da je šetnja od 15 minuta tri puta dnevno (nakon doručka, ručka i večere) poboljšala nivo šećera u krvi više nego šetnja od 45 minuta u drugom trenutku tokom dana.

Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se ovi nalazi potvrdili.

Razmislite o tome da šetnja nakon obroka postane redovni deo vaše rutine. Takođe vam može pomoći da uklopite vežbu tokom dana.

Ublažava bolove u zglobovima

Hodanje može zaštititi zglobove, uključujući kolena i kukove. To je zato što pomaže u podmazivanju i jačanju mišića koji podupiru zglobove.

Hodanje takođe može doneti koristi ljudima koji pate od artritisa, poput smanjenja boli. A pešačenje od 5 do 6 kilometara nedeljno takođe može pomoći u prevenciji artritisa.

Dešava mi se jako često kada krenem na svoju uobičajenu maršrutu da viđam iste pešake, posebno starije osobe, kod kojih je artritis često prisutan.

Hodanje može smanjiti rizik od prehlade ili gripe

Jedno istraživanje pratilo je 1.000 odraslih tokom sezone gripe. Oni koji su hodali umerenim tempom 30 do 45 minuta dnevno imali su 43 posto manje dana bolovanja i ukupno manje infekcija gornjih disajnih organa.

Njihovi su se simptomi smanjivali ako bi se razboleli. To je upoređeno sa odraslima u studiji koji su sedili i nisu se bavili nijednom aktivnošću.

Saveti za sigurno pešačenje

Da biste bili sigurni prilikom šetnje, u sebe i sve okolnosti koje se mogu naći, možda vam ovi saveti mogu koristiti:

 • Hodajte po mestima predviđenim za pešake. Potražite dobro osvetljena područja ako je moguće.
 • Ako hodate u večernjim satima ili ranim jutarnjim satima, nosite reflektirajući prsluk, čeonu lampu ili svetlo kako bi vas automobili spazio na vreme.
 • Nosite široku, udobnu odeću.
 • Pijte puno vode pre i nakon šetnje kako biste ostali hidrirani.
 • Nanesite kremu za sunčanje kako biste sprečili pojavu opekotina, čak i u oblačnim danima. Niste ni svesni koliko možete da izgorite na prvom prolećnom suncu; posebno ako se uputite u planine. 
 • Za početak hodanja jedino što vam stvarno treba jesu čvrste cipele za hodanje. Nemojte misliti da to mogu biti espadrile ili duboke čizme. Obuća je najvažnija. 
 • Odaberite rutu za pešačenje u blizini svoje kuće. Ili istražite živopisno mesto za šetnju u vašem području. Ja se uvek iznenadim koliko divnih krajolika ima u mom okruženju.

Ako mislite da nemate vremena za šetnju, evo nekoliko ideja:

 • Kad putujete na posao, izađite iz autobusa koju stanicu ranije i do posla pešačite
 • Parkirajte dalje od svoje kancelarije nego inače i prošetajte do i od automobila.
 • Razmislite o pešačenju umesto o vožnji kad obavljate neke poslove. Možete u isto vreme završiti svoje zadatke i uklopiti se u vežbu. Ne morate svaki put do prodavnice kolima.
 • Sledeći put kad predložite prijateljima viđanje u restoranu, probajte da se družite u šetnji

Pre hodanja dobro se zagrejte kako biste izbegli povrede. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego počnete sa bilo kojom fizičkom aktivnošću.

Pročitajte i moja iskustva sa planine Rudnik, planine Povlen i zašto Kosmaj zovu ko zmaj??

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *