kako napraviti plan putovanja

Plan putovanja podrazumeva pripremu svega onoga što vas čeka pre i nakon puta. Da bi vaš odmor bio bez stresa, ovo su moji predlozi za vas.

Prilikom planiranja putovanja treba mnogo razmišljati: od dobijanja vize(ako putujete u zemlje gde je viza potrebna) pronalaženja prevoza, rezervacije smeštaja, pakovanje, razmena novca i sl.

Za mnoge je putovanje, nešto poput “Idemo sutra u Rim?”

“Idemo”, i tu se sva priča završava. Ali šta da radite, ako baš ne zavisi svako putovanje od vas, morate da pitate šefa, čekate slobodne dane i sl.

Možda nije loše napraviti plan putovanja? Niste ni mislili o tome?

Korak 1. Plan putovanja – odredite svoj budžet

Pre nego što uopšte krenete da pravite plan putovanja, dobro se osvrnite na svoje finansije i razmislite koliko novca možete potrošiti na svoju avanturu. To će upravo diktirati mnoge buduće korake, uključujući i mesto na koje ćete putovati i koliko dugo ćete ostati.

Znate onu izreku “Koliko si dugačak, toliko se pruži”. Ne možete više od toga.

Kada ste odredili budžet, možete da nastavite sa daljim planiranjem svog putovanja. Ako imate vremena pre polaska, pratite ove jednostavne korake za uštedu novca za svoja putovanja.

Priznajem, ja ih se ne držim svaki put, ali čini mi se da kada se napravi dobar plan putovanja nema iznenađenja i nekako ste opušteniji.

plan putovanja

Korak 2. Odlučite se za vrstu putovanja

Da li planirate vikend putovanje, kraći odmor ili duže putovanje u inostranstvo? I najvažnije, ko ide sa vama? Uf, samo kad se setim kakvih je putovanja bilo!

Ovo je najvažnije od svega!

Hoćete li putovati solo ili sa partnerom? Sa prijateljima ili sa svojom porodicom i decom?

Odgovor na ovo pitanje može vam dosta pomoći prilikom planiranja putovanja.

Primer, solo putovanje na Tahiti možda i nije najbolji izbor, jer je ovo popularno odredište idealno za medeni mesec i sigurno će biti prepuno parova. Isto tako, Ibiza ili ostrvo Mikonos, na kojima se dešavaju samo zabave i večernje žurke, nisu najbolje mesto za porodični odmor, posebno sa malom decom.

Ako putujete solo, postoje mnogi veliki gradovi širom sveta za solo putnike. Do sada, imala sam priliku da putujem samo jednom sama i mislim da je to iskustvo neprocenjivo. Preporučujem svakom da isproba, bar jednom u životu.

Želite romantični izlet? Romantika nije ograničena samo za plaže i daleke destinacije. Po Srbiji ima toliko lepih mesta, a vi se pitate i dalje gde putovati po Srbiji.

Posetite seoska domaćinstva na jugu Srbije ili u Vojvodini. Mislite da tu nema romantike? Varate se.

Korak 3. Odaberite odredište

Možda vi već tačno znate gde želite da putujete, pa vam plan putovanja i nije potreban. Tako je i kod mene često. Hoćemo, svi kažu ajmo – mislism, ovo je najbolji scenario. Ali, šta ako ne bude uvek tako?!

Za sve vas koji je uhvatio neki “neizdrž” ili ste neočekivano dobili slobodne dane na poslu, evo predloga.

Uzmite i dobro proučite kartu Srbije. Ukoliko je to npr.vikend putovanje, ako znate da tražite jezera, ograničite svoju pretragu baš tako, po jezerima u Srbiji. 

Prilikom planiranja puta, dobar predlog je istražiti i preporuke drugih pouzdanih blogera. Zašto da ne? Možete na taj način dobiti sjajne ideje za put.

Korak 4. Rezervišite let

Ovde smo sada kod jako bitne stavke vašeg plana putovanja. Ukoliko krenete da pravite plan putovanja na vreme, super stvar je što možete sa avio kartama proći dosta povoljnije.

Sve što je bliži datum polaska, tako cene avio karta bivaju skuplje. Tako, za daleke destinacije, možete kupiti avio kartu i za 400 eura, npr. za Tokio 445 eur(ali samo ukoliko kupovinu obavite nekoliko nedelja ranije.)

Moj predlog je da se prijavite na mejling listu avio kompanija, i da na taj način uvek budete informisani o aktuelnim promocijama.

Drugo, kada birate let, npr. za Rim(otprilike dva sata leta) i polazak je kasno uveče, npr. u 22h, cena karte biće niža, ali ste zato izgubili ceo dan. I obrnuto vam važi i za povratak, ukoliko je polazak rano ujutru, opet ste izgubili ceo dan, ali ste dobili nižu cenu avio karte.

U Srbiji sada postoji nekoliko low cost kompanija koje za dosta nižu cenu prodaju avio karte, najviše za Nemačku, kao što je Ryanair, pa onda Wizzair i sl. 

Dobar predlog je i polazak iz Budimpešte ili Temišvara, veći izbor avio prevoznika i destinacija.

Ali, u tom slučaju morate kombinovati i prevoz do ovih gradova.

Dosta faktora utiče na cenu, a na vama je da baš zbog avio prevoza, krenete sa svojim planiranjem putovanja dosta ranije.

kako napraviti plan putovanja

Korak 5. Rezervišite smeštaj

U zavisnosti od toga koliko vam traje godišnji odmor, možete odlučiti da rezervišete smeštaj pre vremena ili to ne morate uopšte učiniti.

Na primer, ako imate samo dve nedelje odmora, sigurno bi bilo dobro da rezervišete hotele ili hostele preko nekog rezervacionog sistema – tako da ne gubite dragoceno vreme pokušavajući da pronađete smeštaj kada stignete na samu destinaciju. Osim toga, ne želite da reskirate da sve bude rezervisano, pa da vam to dodatno upropasti odmor!

Najpoznatiji rezervacioni sistem koji se koristi kod nas jeste Booking. Vi možete koristiti i druge alternativne načine za pronalazak smeštaja, kao što je Couchsurfing, Airbnb, i sl

Korak 6. Istražite destinaciju na koju odlazite

Ovde zabava zaista počinje. Za one koji vole da istražuju, ovo je posebno zanimljiv deo plana. 

Npr. kada sam išla u Barselonu, ja sam tako detaljno istražila taj grad pre odlaska, da nije postojala šansa da se u njemu izgubim. Vreme sam provodila i na google maps-u, tako da kad smo taksijem stigli na Plaza Catalunya i to uveče, ja sam tačno znala gde je La Rambla i naš hotel.

Možete posetiti zvanični sajt TO tog mesta.

Čitajte iskustva domaćih blogera, zaista savršen način da otkrijete nešto što nema u oficijalnom programu i planu obilaska samog mesta.

To još može biti i Trip Advisor, ako vas zanimaju recenzije. Ali, ja nisam nikada išla toliko u sitna crevca, što se kaže. Ja volim da istražujem najviše samu destinaciju, atrakcije na samom mestu i znamenitosti.

Na vama je da istražite ono što vas zanima najviše. 

Korak 7. Nabavite putno osiguranje

Ali stvarno! Znam da mnogi razmišljaju “Neće meni ništa da se desi”; ali za 10 eura koliko iznosi prosek putnog osiguranja za 10 dana u Grčkoj(pročitajte moje iskustvo sa ostrva Kos) nećete izgubiti puno novca.

Ovde neću spomenuti nijednu osiguravajuća kuću, ali moj predlog je da uvek ovo imate na umu.

Korak 8. Smanjite putne rizike

O ovim stvarima ne bi bilo loše da mislite pre odlaska na put. Meni, za sada, da ne prizivam, nisu se dešavale neprijatne situacije, ali sam prisustvovala mnogim takvim. Baš u Barseloni, u parku de Montjuic ispred mene su lopovi odneli ranac momku koji je turista. Zamislite, sve, novac i dokumenta.

Zato nije loše odraditi neke stvari, kao što su:

  • vakcinacija – ne za sve zemlje, naravno, ali svakako za one gde postoji rizik od nekih bolesti ne bi bilo loše
  • skenirajte svoja dokumenta i pošaljite sebi kopiju na email. Ukoliko se desi da izgubite dokumenta, imaćete ih u elektronskoj formi, što je svakako prednost.
  • sve svoje stvari i dragocenosti držite na sigurnom mestu dok putujete. Ako radite dok ste na putu, TA SAM, i nosite laptop, zašto ne biste uzeli sef za laptop i ostavili na sigurnom dok ste u obilasku grada?!
  • nikada ne nosite sve pare i kreditne kartice sa sobom

plan putovanja

Korak 9. Pakovanje

Uuu ovde sada kreće realnost! Pa ja stavrno idem na put? Sigurno vam se bar jednom desilo da ste nešto zaboravili, makar punjač za telefon. A opet želite da spakujete sve, ništa previše, ono što se kaže dovoljno.

Kada krenete da pravite svoj plan putovanja, u neku svesku dodajte na spisak stvari koje ćete poneti. Svaki put kada se nečeg setite dopišite u svesku.

Ako to sve ostavite baš za taj dan pakovanja, često se dese propusti.

Ukoliko i vi imate neki predlog ili sam ja nešto propustila za plan putovanja, slobodno mi pišite.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *