kosmaj

Planina Kosmaj je moje omiljeno mesto za šetnju. Bilo da je leto, zima ili jesen, obožavam da vreme provodim na Kosmaju. Zašto je ova planina za mene zmaj?

Ima nešto što Kosmaj čini posebnom i drugačijom planinom, a da još uvek nisam otkrila šta je to tačno.

 

Kosmaj

Planina Kosmaj! Kako stići?

Kosmaj svakako nije planina na kojoj možete skijati, ali bilo koji period tokom godine da izaberete, moći ćete uživati u njenoj prirodi i svežem vazduhu. Lep je i zimi i leti.

Planina Kosmaj  se nalazi na samo 40ak km nadomak Beograda. Za ljubitelje planine, možda čak i lepši od Avale, jer svojom vegetacijom i ugaženim stazama, mami da mu se predate.

Kažu da ime vodi poreklo od keltske reči cos, što znači šuma i reči maj, u značenju planina. Kako god bilo, oni koji je vole i rado obilaze,  ovu planinu mogu zvati Kosmaj – ko zmaj.

Duž samog puta koji vodi do vrha, od sopotske strane, na nekoliko mesta postavljena su odmarališta sa klupama, i malo igralište za decu sa raznim spravama. Dok polako osvajate ovaj vrh, ako imate sreće, možete videti srne, fazane, jerebice i prepelice.

Kosmaj

Kosmaj

Kosmaj spomenik!

Na samom vrhu izgradjen je Spomen kosturnica koja je podignuta u čast stradalim u Prvom svetskom ratu, na kome su ispisani stihovi Đure Jakšića. Daleko veći spomenik, delo arhitekte Gradimira Medakovića, podignut je 1971.godine palim borcima čuvenog kosmajsko-posavskog partizanskog odreda.

 

U rano proleće i leti, ovaj zmaj je prepun ljudi, ljubitelja raznih sportova, i ne samo to, već dovoljno i uživanja u prirodi. Nedavno je izgradjen vidikovac sa kog se pruža prelep pogled na okruženje i sa kog možete videti i veći deo Srbije kada je vedro.

Takođe, poseduje teren za fudbal, gde se možete rekreirati. U selu Koraćica, nalaze se poznati bazeni Tenesi Kosmaj, gde svoj mir i odmor, tokom leta, nalaze ljudi širom Srbije. Poseduje restoran, gde možete uživati i u dobroj hrani. Upravo bazeni Tenesi Kosmaj čine leti pravu malu oazu i mnogima beg iz beogradske gužve.

 

Kosmaj

Tresije manastir na Kosmaju!

Podno same planine nalazi se i manastir na Kosmaju, koji se zove Tresije, koji je izgradjen krajem XIII veka i od tada postaje muški manastir, posvećen Saboru Svetih Arhangela. Međutim, podeljenja su mišljenja o vremenu nastanka ovog manastira na Kosmaju, ali najčešći podaci kažu da je to bilo krajem 13.veka.

Takođe, možete obići i manastir Pavlovac, koji se nalazi u selu Koraćica. Ovaj manastir je podignut po naredbi despota Stefana Lazaervića. Manastir Je rušen, tako da je dugi niz godina bio ruševina. U sadašnjem kompleksu manastira nalazi se crkva, konak i letnjikovac.

Kosmaj

U selu Nemenikuće, nalazi se crkva svetih apostola Petra i Pavla. Ataru ovog sela pripada i razrušen manastir Kastaljan, koji i dan danas čeka svoju obnovu. Crkva sv apostola Petra i Pavla, biće vam poznata, jer su u dvorištu i samoj crkvi snimane poznate domaće serije.

Planina Kosmaj je takođe omiljeno mesto za planinare, i često ga obilaze planinarska društva, njegov uspon je čaroban, od 626m nadmorske visine. Sama sam prošla nekoliko puta do vrha, upravo planinarskom stazom.

Do Kosmaja iz Beograda, možete doći autoputen do Mladenovca, a zatim kroz selo Koraćicu, selo u kom je rođen naš poznati glumac Bata Živojinović, ili starim kragujevačkim putem, preko Sopota, do Kosmaja.

Kosmaj

Za sebe i uživanje u ovom prostoru možete odvojiti jedan dan, ili napraviti piknik. Ili ukoliko imate želju da obiđete celo okruženje sa svim selima, uključujući i Rogaču, možete odvojiti vikend izlet.

Za Sv. Iliju, u avgustu mesecu se održava poznati vašar na Kosmaju, na Tresijama, koji okuplja meštane. U blizini se nalazi se i čuvena kafana Toma i Nada Kosmaj. Ova kafana je poznato mesto koje okuplja ljubitelje prirode, kao i veliki broj poznatih ličnosti koje svoje vreme provode u bašti ovog restorana.

Tokom leta, u mestu Sopot se održava i festival Sofest, tako da ima puno sadržaja koje sebi možete priuštiti ukoliko se uputite u ovom pravcu.

Kosmaj

Planina Kosmaj smeštaj

Ukoliko tražite na Kosmaju smeštaj, znajte da ne postoji nijedan hotel. Ono što možete naći za sebe, ukoliko želite da provedete više dana, jeste upravo privatni smeštaj. Toga ima dosta u ponudi.

Ono što je svakako utisak, jeste priroda i zelenilo, koje će vas terati da se ovoj planini ko zmaju uvek vraćate.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *