planina povlen

Plan tog dana bio je pravac planina Povlen. Ranac na leđa, put dug dva sata, štapovi za planinarenje i avantura može da počne.

Plan je bio da se popnemo na Povlen, da obiđemo jezero Rovni, manastir Jovanja i da obiđemo imanje Sandre koja sama održava svoje imanje od par HA zemlje.

Hteli smo da probamo njen med, da iz bašte uberemo neprskani paradajz i krastavac i da vidimo kako napreduju pripreme za pečenje rakije.

Kako to obično biva, od plana je samo ostao uspon na Povlen. A zašto?

Zato što je toliko lep, da smo umesto planirana tri sata, na planini proveli više od šest sati.

planina Povlen

Planina Povlen se nalazi 30km od Valjevo, kod Debelog brda. Kako se penjete uz Debelo brdo, najbolja orjentacija za skretanje do planinarskog doma jeste oznaka “KAJMAK”, sa leve strane. 

I mi smo dobili takvu navigaciju od vodiča iz PK Povlen.

Kada skrenete sa puta, do samog planinarskog doma imate 2km makadamskog puta. Ovaj put se trenutno asfaltira, pa je i puno mašina, ali to vas ništa ne remeti. Ispred samog doma, možete ostaviti auto i krenuti markiranom stazom.

Staza kreće odmah iznad samog doma. Dočekaće vas planinari, rešite sve nedoumice i poželiti srećan uspon.

planina Povlen

Da li je izazov planina Povlen?

Rekla bih NE. Staza je vrlo lagana, čak idealna za početnike planinare.

Za mene, svakako najlepša planina Zapadne Srbije je upravo Povlen. Ima tri čudesna vrha, od kojih je najniži, nekim čudom Veliki Povlen(1271 m), a najviši vrh je, logično, Mali Povlen(1347 m). 

Staza je kružna i dužine je 13 km.

Laganom šetnjom za nepunih 15ak minuta vrlo brzo se stiže do prvog vrha, a upravo je u pitanju Veliki Povlen.

Odatle vam se pruža prelep pogleda na Valjevo i okolinu. Ovde je pravo mesto da napravite panoramu ovog kraja.

Bez neke preterane pauze i zadržavanja, jer smo tek krenuli, sledi nastavak puta ka Srednjem Povlenu.

Na ovoj slici ispod je deo koji vas čeka do vrha Srednjeg Povlena!!

planina Povlen

Ovaj deo staze je jako lep. Ima dosta eksponiranih mesta, i deo koji vodi kroz šumu. Baš kada smo zašli malo dublje ispred nas je prošla zmija, koja se brzo izgubila pod lišćem. To ne treba da vas čudi, a još manje plaši.

Priroda je to!

Kada izađete iz šume, još nekih desetak minuta uspona i stižete na Srednji Povlen. Tu nam je prijala malo veća pauza, a onda smo nastavili, za mene najlepšim delom i to do vrha Mali Povlen.

Ovim delom prolazite pored potoka i izvora pijaće vode, pored jedinog seoskog domaćinstva, koji se nalazi odmah preko puta izvora. Tu se nalazi i par vikendica, i ceo ovaj deo je bez struje, što je posebna čar za sve one koji provode svoja leta na ovoj planini.

Potpuna izolacija. Prirodna.

 

Planina Povlen – posebni saveti!

Kao i za svako planinarenje, najbitnija je oprema koju nosite. Dobro raspoloženje, dobra volja, dobar ranac, sa spakovanom kabanicom, hranom za planinu i obavezno mnogo vode.

Štapovi za planinarenje nisu obavezni, ali olakšavaju hodanje. Sa njima je mnogo lakše proći kroz neke zahtevnije predele, gde je strma staza i sl.

Cipele udobne.

To je ono što bih savetovala za svaku planinu, ne samo kada je planina Povlen u pitanju.

https://www.instagram.com/p/CEeREP1J-VJ/

 

planina Povlen

E sad, kada ste već na planini Povlen, zašto ne obići i okolinu?

Kao što sam rekla na početku, mi smo mnogo hteli, ali nas je Povlen “kupio” za ceo dan. Okolina Valjeva ostaje za drugi put, a vama preporučujem sledeće.

Šta videti u Valjevu?

Valjevski kraj zaista nudi veliku ponudu, ali bih ovim putem izdvojila neke od stanica, koje se ne mogu preskočiti.

Na prvom mestu treba videti Tešnjar, koji je stara valjevska četvrt u kojoj se nalazi veliki broj malih radnji. Baš u ovom delu Valjeva sniman je veliki deo filma “Ivkova slava”.

Dalje, ići u Valjevo a ne videti Gradac, kao da niste ni bili u gradu.

Kažu da je jedna od najčistijih reka Evrope. Volela bih da je to zaista istina.

Šetnja pored ove reke će vam prijati. Posebno što će vas pratiti Gradac, čas sa leve, a onda se odjednom pojavi sa vaše desne strane.

U Valjevu se nalaze spomenici Živojinu Mišiću, Desanki Maksimović i Milovanu Glišiću. Park Vidrak je lep i nalazi se iznad Valjeva.

Ukoliko planirate veći broj dana za posetu valjevskom kraju, onda je ono što treba obići svakako njegova okolina. Petnica i Brankovina, manastiri Jovanja, Ćelije i Lelić i kuća Živojina Mišića, u široj okolini Valjeva.

Svakako da sam preskočila još neki lepi predeo i znamenitost, pa ako imate predlog slobodno pišite. Ako je i vaša destinacija ovog leta bila planina Povlen, javite svoje utiske.

Do tada, pročitajte moje iskustvo sa planine Rudnik, ili sa planine Kosmaj, ili vas možda zanima kako izgleda Topola i okruženje.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *