planina rudnik

Planina Rudnik je najveća planina u Šumadiji. Ukoliko se odlučite za planinu Rudnik i planinarenje, od Beograda vas čeka malo više od 100km puta.

Rudniku možete prići sa više strana, u zavisnosti da li idete na planinarenje, izlet, obilazak ili samo prolazite,pa želite malo da zastanete i da uživate u lepotama.  Naša polazna tačka jeste bila planinarska staza, a ako biste tražili najbolju putanju do Rudnika, ona bi bila sledeća: idete putem ka Mladenovcu, najbolje je ukoliko idete autoputem i da se isključite upravo kod Mladenovca.

Ukoliko volite tokom puta da bancas de ejercicios uživate u prirodi i šarenim krajolicima i izabrali ste avalski put, možete takođe, ali se spremite na duže putovanje. Kada ste ušli u Mladenovac, nastavite ka Topoli.

Preporučujem da pročitate i moje utiske iz Topole!

Kada prođete Topolu, dakle izađete iz ove varošice, sledeća orjentacija neka vam bude selo Donja Šatornja.

Ubrzo ćete naići na manju raskrsnicu i skretanje levo ka selu Stragare. To je dalje vaš put. Vi ćete odatle ići još nekih 10ak km. Put vas vodi do manastira Blagoveštanje, gde se i nalazi početak staze.

rudnik planina

 

Planina Rudnik šetnja ili planinarenje?

Staza je markirana, tako da vam to neće predstavljati problem. Mada, za nekoga ko je apsolutni početnik, ne savetujem da se sam upusti u šumu – bez obzira i da je društvo od vas deset – ako ne znate markacije, ne poznajete teren, ne upuštajte se u ovakvu avanturu.

Ne kuražite sebe da vi to možete. Planina je to. 

Planina Rudnik ima više staza za planinarenje i čak osam vrhova iznad 1000m. Naravno da sam za svoj prvi put na Rudniku izabrala da popnem najviši vrh, tj.Cvijićev vrh 1132m.

Nekada se zvao Veliki Šturac, a na istoj stazi penjete i Srednji i Mali Šturac. 

Često mi se dešava da me pitaju koliko vremena je potrebno za neku stazu. Međutim, to je uvek nezahvalno predvideti, pre svega zbog okolnosti koje vas mogu zadestiti, a drugo koliko ste vi spremni, koliko vas je u grupi i sl. Dovoljno je da se u grupi planinara nađe samo jedna osoba koja ne može da isprati tempo, i vi ste već u startu osuđeni na duže vreme.

Ali, evo moje iskustvo za ovu stazu, obzirm da se vraćate istim putem, dakle do manastira Blagoveštanje biće vam potrebno oko četiri sata.

U blizini samog vrha nalazi se i spomenik, na kom piše da je upravo na tom mestu 1943.godine formirana Prva šumadijska narodnooslobodilačka brigada. 

Ono što je karakteristično za ovu stazu jeste uglavnom to što se prolazi kroz šumu; ima malo eksponiranih delova, tako da ste uskraćeni i za prelepe vidike.

Kroz šumu imaćete priliku da vidite tragove životinja, divljih svinja, a možda čak i srna – koje će često da protrče tik ispred vas.

Na ovoj fotografiji se upravo vidi trag divljači. Mi smo se jednoglasno složili da su u pitanju divlje svinje!

Ono što je uvek savet za svaku stazu jeste da se krene ujutru što ranije, posebno kada su letnji meseci u pitanju. Iako idete kroz šumu, može vas sunce usporiti.

E sada, ako ste rešili da vaše planinarenje dopunite i da obiđete još nešto u okolini Rudnika, možete. Gornji Milanovac je na samo 15 km od Rudnika.

Ovo su neki predlozi, koji vam mogu biti interesantni, a naravno da ih ima mnogo više. Ostavite nešto i za drugi put!

planina rudnik

Planina Rudnik šta videti?

Svakako nešto što ne možete obići, jer kao što sam i rekla, početak staze i jeste kod manastira Blagoveštanje.

Manastir Blagoveštanje

Smatra se da je ovaj manastir podignut krajem XIV veka, u vreme cara Lazara. Nažalost, nema podataka koji bi mogli da posvedoče o ktitoru manastira, ali se veruje da je u pitanju bio vlastelin iz ovog kraja.

Kada ste već u blizini, možete obići manastir. Kada sam ja bila, poseta je bila zaista velika!

Planina Rudnik ljuljaška

Ukoliko niste čuli za ljuljašku na Rudniku, evo prilike. Mislim da je ovo najslikanija ljuljaška na Instagramu, a njen tvorac je Ivo Car(tako sam ja čula).

On je napravio u svom selu Mutanj mali etno kutak, vajate i kolibu i upravo ovu ljuljašku. Ukoliko i vi želite da imate slike na ovoj ljuljašci, nakon planinarenja, uputite se pravo ka ovom selu.

Mi nismo stigli ovog puta, ali Ivo obećavam uskoro dolazim.

Takovo

Takovo, čuveno mesto u kom je Miloš Obrenović podigao II srpski ustanak, na Cveti 1815.godie.

Ovaj prostor je proglašen za memorijalni kompleks. 

Crkva brvnara koja se nalazi u Takovu podignuta je 1795.godine. Jedna je od poznatijih crkva, jer je upravo u vezi sa događajima iz ustaničkog perioda. 

Na Cveti 1815.godine Miloš i ustanici su došli u crkvu gde je održana liturgija i kasnije ispred crkve Miloš je održao govor oglašavajući ustanak.

Koštunići i Ravna Gora su takođe u blizini, pa ukoliko ste voljni možete posetiti i ova mesta.

https://www.instagram.com/p/CDq_n_TJT6_/

 

I za kraj!Planinarenje je zaista jedan vid aktivnosti koji, čini mi se u poslednje vreme sve više postaje aktuelno. E sad, planinarenje nije pešačenje – to znači da ima svoja pravila, i te kako.

Zaboravite na svoje patike za svaki dan, oprema treba da bude kvalitetna, ne najskuplja, ali svakako je bitan kvalitet – garderoba pre svega, aktivan veš i ranac(zavisi od manjih ili dužih tura, tj.ekspedicija).

U narednom periodu ću naspisati jedan vodič za početnike u planinrenju, jer nailazim na razna tumačenje i mišljenja. Planina ima svoja pravila, a vi ih morate poštovati.

Pročitajte i moje druge predloge za putovanja po Srbiji:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *