SAVETI

Očekuju vas prva putovanja? Evo praktičnih saveta!

prva putovanja
Posted by Ana Plavšić

Svi pamtimo svoja prva putovanja i anegdote kroz koje smo prošli! Ako se vi ovih dana spremate na svoje prvo putovanje, ovo će vam pomoći.

Bilo da se spremate svoje prvo putovanje ili ste već prekaljeni turista, mogu vam pomoći moji saveti. Mnogi od nas se zaleću, želje da obiđu što više znamenitosti, ali nekada nam nedostaje vremena za to.

Prva putovanja treba da budu posebna i da se dugo pamte. Prva putovanja treba da nas motivišu za svaki novi pokret i novo istraživanje.

Zato bacite pogled na praktične savete!

prvo putovanje

Prva putovanja! Pa ne možete sva mesta da obiđete!

Ne zato što ne želite, već i nećete imati vremena za to. Možete ostati u nekom mestu i deset dana, ali uzmite u obzir da treba da odmarate, da jedete…bolje je obići bar veći deo svega što ste osmislili i lagano utikse sumirati, nego da trčite, a da ni jedno mesto ne doživite  na pravi način.

Posetite TO mesta u kom se nalazite

U koliko smatrate da se niste dovoljno informisali o mestu koji ste posetili, najbolje informacije pružiće vam u TO tog grada. Slobodno sve pitajte, šta treba da vidite, gde da ručate, šta da izbegnete – ovi saveti će vam biti od koristi.

Takođe, možete dobiti mapu gradu ili neki kratki vodič.

Ne čitajte forume

Ne zato što u njima ništa ne piše pametno, na protiv, i te kako su korisni i može se svašta saznati o mestu koje posećujete. Već, kada naiđete na negativne komentare, možda u svojoj glavi stvarate sliku, kako ne bi trebalo ići baš u to mesto.

Ne, ono što je za nekako dobro za vaš može biti veoma loše, i važi obrnuto. Zapamtite to je subjektivni osećaj.

Da sam svaki put poslušala druge, sigurno da ne bi iz kuće izašla.

Hrana

Ovde bi trebalo da budete veoma pažljivi, jer svakako ono što želite da izbegnete na samom putu jeste neki stomačni virus, koji će vas zakucati na krevet.

Ukoliko u vašem hotelu imate uslugu pansiona, tu ste možda u prednosti, jer izbegavate da eksperimentišete sa hranom na ulici i li sl.

Sećam se svog putovanja u Tunis, kada je grupa sa kojmo smo boravili u hotelu navukla stomačni virus. Ja sam se jedina izvukla i nije mi bilo jasno kako, jer smo svi konstatovali da je to od hrane.

Došli smo u Bg, a ja sam ostala tri dana u krevetu, jer me je tek tada stiglo. Zato dobro razmislite o hrani.

Prva putovanja! Samo da donesem što više suvenira!

Može da vas prevari, u smislu da se baš u tom trenutku setite svih osoba na ovom svetu koje vam znače.Malo po malo, i iz vašeg novčanika odoše sve pare. Gledajte da to budu male stvari, praktičnije, a niko se neće naljutiti, ako mu ne donesete ništa.

Dobro razmislite o svom budžetu

Budite spremni da  će vas sve koštati više nego što se planirali. Prvo krenimo od suvenira koji vam tako lako izvuku parice. Uvek kupujete one sitne komade koji su po par evra, a već sledećeg trenutka, primetite kako u novčaniku nedostaje bar 50 eura.

Budite spremni da ćete trošiti i na neke stvari, koje možda niste planirali pre odlaska na put. To je zato što vam se u samom mestu nude neke stvari za koje možda niste ni znali.

Treba li vam turistički vodič?

Ukoliko putujete sa turističkom agencijom, ne morate slepo slušati i trčati za vodičem. Dozvolite sebi da sami istražite neki grad, jer najlepša  mesta se kriju baš u ćoškovima, u koje agencije nikada ne vode.

Izgubite se sami i istražite grad za svoju dušu i svoj groš. Ipak, ukoliko ste avanturista i putujete u možda rizične oblasti, bolje da unajmite turističkog vodiča. Sigurnije je!

prva putovanja

Ne preterujte sa stvarima

Stvarno, ali stvarno nije potrebno da ispraznite ceo ormar, kako bi bili sigurni da vam ništa neće zafaliti na putu. Ako uzmemo u obzir, da na put odlazite kako bi ste videli što više znamenitosti, jasno je da ćete najviše vremena provesti u pešačenju. To bi načilo da su vam na prvom mestu potrebne dobre i udobne patike.

Sve ostalo biće dovoljno za par dana. Nema potrebe da nosite pet para pantalona, tri jakne, ili pet pari obuće. Verujte mi na reč.

Nova poznanstva i prva putovanja

Budite otvoreni, prema svim ljudima koje srećete na putu. Niste ni svesni koje sve priče nude te osobe, koje su za vas samo slučajni prolaznici, a da ne pričamo o mogućim prijatljestvima, čak i za ceo život.

Ako nemate s kim idite sami

Baš tako. Samo se setite koliko puta ste hteli da idete u neko mesto, ali druga strana je htela baš da vidi neko drugo mesto. Koliko puta ste hteli da idete negde, a niste imali s kim. I tako prođu godine, prođu prilike. Nemojte to sebi raditi. Osmelite se i krenite sami.

Prva putovanja ostaju za ceo život, kao što sam rekla u uvodu. Nadam se da su vam moji saveti pomogli i da sada znate gde će i kako će da izgleda vaše prvo putovanje!

0 thoughts on “Očekuju vas prva putovanja? Evo praktičnih saveta!

  1. Shonery

    Mudro zboriš…

    1. Ana Traveller

      Hvala Shonery

Leave A Comment

BlogAna

Ništa iza mene, sve je preda mnom, kao što je uvek na putu. (Džek Keruak)