Topola

Prilikom planiranja izleta po Srbiji, dešava se najčešće, da se krene bez ikakvog plana i reda, pa dokle se stigne. Do sada, korišćeno pravilo, pokazalo da nedefinisani planovi uvek obećavaju. Tako je bilo i ovog puta, jednog divnog, sunčanog jutra, kada dan subotnji je obećavao da će biti lep, i šteta bi bila provesti ga kod kuće.

„A jedan poziv menja sve“, kaže pesma…i tako se okupismo i krenuli smo pravac Aranđelovac.

U ovom delu Šumadije, kada vas put nanese na kraljev put, u okolini treba videti Orašac, Topolu, Bukulju, Bukovičku banju i Arandjelovac.

Obzirom da nas je na izletu bilo malo više, presrećna sam kako smo se uklopili i funkcionisali. Znate ono, svako hoće na svoju stranu, ili baš ja neću da idem da vidim to i sl.

Ipak jedan dan je u pitanju, tako da se moglo i očekivati da će tako proći.

Svi smo bili spremni u dogovoreno vreme – odličan uspeh, osmeh na lice, sunčan dan i pravac Arandjelovac.

Na samom ulazu u grad, sa leve strane, čim pređete most nalazi se poznata pećina Risovača.  Za turiste je otvoreno oko 170m pećine. Ono što je pretpostavka da u nastavku pećine postoje kanali koji vode do do vrha Venčaca.

dscn1939

Kao važno arheološko nalazište paleolitske starosti Risovača je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja. Sama pećina i okolni prostor, oko 13ha, zaštićeni su kao prirodno dobro od izuzetnog značaja.

 

Nakon obilaska pećine, a sve vreme pratiće vas odlični i puni znanja vodiči, sa nepresušnim pričama o samoj pećini i kraju, uputite se ka centru Aranđelovca. Naša maršruta je bila veoma svedena, na brzi obilazak centra grada, kratko zadržavanje u parku i Bukovičkoj banji, a zatim odlazak na Bukulju.

dscn1963

Na Bukulji se nalazi vidikovac, sa kog se pruža prelep pogled na veći deo Srbije. Ukoliko vas vreme posluži, imaćete sreću da doživite potpuno drugačiji osećaj, nego što je pogled sa zemlje.

Ukoliko želite napraviti pauzu za kafu ili ste već ogladneli, podne odavno prošlo, što bi se reklo..u Aranđelovcu ima veliki broj kafića, kao i lepih restorana, tako da se vratite do centra i kroz priču sabirajte prve utiske o ovom delu Šumadije.

Ili jednostavno uživajte u Aranđelovcu, u ljudima koji prolaze, jure, žure… Znam dosta ljudi iz svog okruženja koji bi se vrlo rado iselilo iz Beograda, a mnogi od njih kao idealno mesto baš navode Aranđelovac.

Grad je jako lep, mali, ušuškan, bez previše gužvi, živi se lagano, a opet i do Beograda se stiže jako brzo. On ima neku dušu tananu, koju samo oni koji su bili u njemu mogu da osete.

Nas je put dalje vodio ka Topoli i Oplencu. Priča počinje  da je na raskšću puteva, tadašnjeg mesta pod imenom Kamenica, postojalo ogromno drvo topole, i bilo je odmorište raznim karavanima i putnicima, koji su prolazili tuda. Priča završava nastankom imena ovog mesta baš po toj topoli.

Đorđe Petrović, u narodu poznat kao Karađorđe, kada je postao vožd, napravio je od Topole svoje sedište.  Ostaci Karađorđevog grada čine crkva i konak Karađorđev dvor, u kojem se nalazi Istorijski muzej. Na sredini samog platoa, nalazi se spomenik Karađorđu.

dscn1913a

 

Zatim pravac obilazak Oplenca i kraljeve vinarije. Kralj Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve i celog kompleksa, koji danas čini, pored crkve muzej (Vinogradareva kuća), kuća Kralja Petra, kraljeva i kraljičina vila, kraljevi vinogradi i hotel.

Pripremite se za obilazak celog kompleksa, izoštrite i sluh i vid za sve što vas čeka. Kada obiđete ceo kompleks biće vam jasno zašto je baš ovaj deo Šumadije kralj birao za sebe.

 

Po svedočenju starih dokumenata, za ovaj kraj se znalo da su vinogradi u atarima Topole, toliko dobro rađali, da se nije imalo gde sa grožđem. Još je na Oplencu prve zasade imao Karađorđe, ali pravi razvoj oplenačkog vinogorja jeste sa dolaskom Kralja Petra I.

Vinarija se nalazi izvan kompleksa, ali je obavezno obiđite.

 

dscn1936

Još jedno značajno mesto, koje je lepo za obići, jeste Orašac.

Pre nego stignete u Aranđelovac, na 5 km sa desne strane nalazi se skretanje za Orašac.  Orašac je malo naselje, u kom je podignut ustanak u Marićevoj jaruzi 1804.godine. U znak sećanja na ovaj datum u ovom mestu podignut je memorijalni kompleks, Crkva svetog Vaznesenja, škola, muzej i spomenik voždu Karađorđu.

Ukoliko vaš program jednodnevnog izleta ide onako kako ste zamislili, bilo bi dobro da obiđete i Orašac, kada ste već u ovom delu Srbije.

Ja sam Aranđelovac posetila više puta, i uvek mogu da mu se vratim, i da znam da će me primiti u svoj zagrljaj i da će mi svaki put ponuditi nešto novo.

Veliki broj motociklista često obilazi ovaj kraj, i bira stari kragujevački (kraljev) put preko Avale i Mladenovca. Upravo, jer je put isprepletan krivinama i čini ga uzbudljivim za vožnju.

Ukoliko ste dobili želju za obilazak ovog kraja, šta drugo da vam kažem nego da pohitate što pre, i iskoristite ovo lepo vreme za jedan divan izlet. Još bolje, sledećeg vikenda se odvija tradicionalna oplenačka berba, 53. po redu, sa bogatim muzičkim i etno programom.

Pa šta čekate, nego pravac Topola.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *