lepotan

Imate kućnog ljubimca koji jednostavno ne može da ostane sam kod kuće. Kako da isplanirate putovanje sa kućnim ljubimcem i uživate zajedno?

Ne želite nikako da to bude mama ili baka, za koju sigurno znate da neće brinuti o vašem kućnom ljubimcu, kao što to činite vi. I šta onda da radite? Vodite svog kućnog ljubimca sa vama na putovanje. Pa, naravno, kako te mislili drugačije?

Do sada sam imala mnogo  kućnih ljubimaca. Vezivali smo se, voleli, mazili, pazili i obostrano čuvali. Svaki njihov odlazak bio je posebno tužan i emotivan za mene. Najviše smo se družili sa Mihajlom, mađarskom vižlom. Kada je otišao Mihajlo, posle trinaest godina, praznina je ostala velika. Evo traje već tačno godinu dana. Još uvek nedostaje. Jako.

Nikada nije imao priliku da sa mnom ode na put. Voleo je jako svoju kuću i bio je pravi čuvar. Pitam se sada kako bi se uopšte snašao i kako bi reeagovao da je na neki put krenuo sa mnom.

Putovanje sa kućnim ljubimcem!

Juče sam posetila Internacionalnu izložbu pasa svih rasa, ne bi li sebe možda naterala da se odlučim za novog kućnog ljubimca, psa. Mačak Milisav i njegov brat Boško, tu su već petu godinu, ali bi im možda dobro došao i još neki prijatelj.

Prelepi i neodoljivi, graciozni veliki i mali, čuvari i lovci, psi svih rasa, juče su se pravili važni na samoj izložbi.  Neki su kući otišli sa peharom, a drugi sa dugim vremenom da se pripreme za sledeću izložbu. Oni su me podstakli da napištem jedan tekst o tom kako putovati sa kućnim ljubimcem. Neke stvari su mi bile poznate, a neke sam dodatno istražila.

Ukoliko se odlučite da odete na put u inostranstvo, vaš kućni ljubmac mora da ima svoju dokumentaciju, baš kao i vi.

Ukoliko se odlučite na put avionom, prilikom kupovine avio karte treba da naglasite da putujete sa svojim kućnim ljubimcem. Dalje će vas pitati za rasu, njegovu težinu, veličinu, starost, zdravstveno stanje i njegov karakter.

Manje životinje u avionu mogu ići sa vama u avionu, dok se veće kuce smeštaju u deo gde i prtljag.

Možda vam kod planiranja putovanja, pomogne moj tekst kako napraviti plan putovanja!

Da biste svog kucnog ljubimca uopšte mogli da uvedete u avion, određeni uslovi za prevoz pasa i mačaka u avionu, moraju da budu ispunjeni.  Dakle, potrebna vam je dokumentacija za ljubimca, kao i dozvole. Evo popisa svih neophodnih stvari za vašeg ljubimca:

  • Pasoš
  • Veterinarska potvrda o zdravlju vašeg ljubimca – to je potvrda da je životinja vakcinisana, i očišćena od parazita
  • Dozvole za ulazak u zemlju – pre puta proučite pravila zemlje u koju idete
  • Fotografija vašeg ljubimca pored one koja se nalazi u pasošu, za slučaj da se ljubimac izgubi.

Međutim, ni to nije sve. Naš zakon zabranjuje da  avionom putuju životinje koje su previše mlade, previše stare ili su možda bolesne. Mladi psi, ne smeju da budu mlađi od  3 meseca da bi mogao leteti avionom.

Na let stižete dva sata ranije, baš kao i za svaki drugi, uobičajeni let bez kućnog ljubimca. Dakle, mora da se ispoštuju određena pravila.

Na samoj kotroli, prvo će vam tražiti papir o vlasništvu i osnovne podatke o životinji – to je ustvari pasoš za životinje.

Kao najvažniji dokument je potvrda veterinarske inspekcije za putovanje koja se dobija samo uz Titar test. Titar test je obavezan i bez njega vas neće pustiti na let. Ukoliko se odlučite da putujete sa životinjom, krenite sa pripremama ranije, obzirom da se nalaz titarevog testa čeka i do 20 dana bude dostavljen na kućnu adresu.

Šta je Titra test?

Titra test je laboratorijski test o urađenom pregledu seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila. Ukoliko na testu ima najmanje 0.5 IJ/ml nema potrebe za brigu.

Sa njim se dalje vadi veterinarski sertifikat koji izdaje nadležna Republička veterinarska inspekcija. Ukoliko redovno vakcinišete svog kućnog ljubimca i ako je test dobar – potvrda će važiti zauvek.

kućni ljubimci

Koliko košta putovanje sa ljubimcem u inostranstvo?

Uspela sam da dođem do nekih cena, a one su sledeće:

Ako je vaš ljubimac pas, evo šta će vam sve trebati za putovanje:

  • Pas mora da bude čipovan – ova stavka i vakcinacija – 1200 dinara.
  • Kao najskuplja stavka je Titar test – 4600,00 dinara.
  • Vakcina protiv besnila – 600 dinara.
  • Priprema seruma za slanje – malo više od 1000,00 dinara.
  • Veterinarski sertifikat je sa taksama – više od 4000,00 dinara.

Kada ovo sve budete spremili, vaš kućni ljubimac je siguran i može poći sa vama na put. Srećno i lep provod. Neka vađe putovanje sa kućnim ljubimcem bude nezaboravno, za oboje.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *