Uvac

Da li vas svrbe tabani i negde biste proveli vikend daleko od kuće? Kako vam se sviđa ideja za Specijalni rezervat prirode Uvac?

Mnogo volim ona putovanja kad na jedno “Hoćemo?”, svi kažu “Hoćemo”. I nema vise price.

Ta putovanja, bez previše priprema, čak i mesecima unapred, budu bolja – baš zato što su tako spontana i kada je odluka donesena – danas za sutra.

Tako je bilo i na putovanju za Sjenicu, selo Čedovo, u blizini kog se nalazi Specijalni rezervat prirode Uvac i prelepi beloglavi supovi. Ono što je priroda napravila u ovom delu Srbije je i za najveće slikare izazov da nacrtaju na platnu.

Sjenica se nalazi na 260km od Beograda. Naša vožnja je tekla lagano, bez žurbe, jer smo čitaj “JA” bili gladni svih predela Srbije kroz koje smo prošli. Do Sjenice sam uživala u svim lepotama planine Rudnik, zatim Jelice i na kraju planine Javor.

Možda vam se dopadne i moj tekst gde putovati po Srbiji?!

Pauza prva je bila u Čačku, a zatim u Ivanjici, gde smo se priključili pripremi grada za Nušićeve dane. Tada se glavna ulica “utegla”, ugostitelji su spremali svoje najbolje specijalitete, a grad se polako punio gostima iz svih krajeva Srbije.

Ovo je bio moj prvi put u Ivanjici, i za kratko vreme koje sam provela u njemu, dopao mi se. Ivanjica je veoma malo mesto, sa prelepim zgradama koje su upravo ukras ove slatke varoši. Posle pauze za ručak i kratkog obilaska, put smo nastavili ka Sjenici. Tačno još 67km.

specijalni rezervat prirode Uvac

Uvac izlet

Kada sam stigla u Čedovo, to je bio moj prvi susret sa pravim selom i seoskim domaćinstvom nakon mnogo godina. Dete u meni probudilo je sve receptore i onu radoznalosnt, da sam svaki miris, ukus, trag mogla da prizovem u secanje i dodam događijama iz detinjstva kada sam odlazila u selo.

Život na selu nudi neki mir, toplotu, bezbrižnost i neku radost koja je samo seljacima poznata – radost bez ikakvog povoda – čista kao suza.

Dovoljno je samo da u rani jutro umesto sata, čujete kako petao peva, i to je dovoljno da vam dan počne bez brige, a da vam je radost već na licu.

Ceo ovaj kraj Srbije vapi za boljim uređenjem i boljom ponudom za seoski truizam. Ima domaćinstava koji se već dugo bave seoskim turizmom, ali lepote ovog kraja, kao da nisu iskorišćene do maksimuma. Bio bi ovo pravi mali raj na zemlji, jer Sjenica ima mnogo toga da ponudi.

Uvac izlet

Kanjon Uvca je prvo mesto koje positioci ovog kraja žele da obidju. Osim kanjona Uvca, mozete uvece prosetati do Sjenice i probati neki specijalitet u poslastičarnici. Možete jednostavno setati po prirodi koja vas okružuje i slučajno naići na izvor pijace vode u šumi. Ili, možda na čobanina koji čuva krave.

Specijalni rezervat prirode Uvac

Svi oni koji se upute u ovaj deo Srbije, prvo mesto koje žele da obiđu upravo jeste Specijalni rezervat prirode Uvac. Sjenica osim Uvca ima još tri reke.

Specijalni rezervat prirode Uvac je se prostire na oko 7500Ha. Obuhvata teritoriju ne samo Sjenice, već i Nove Varoši.

Sam obilazak kanjona Uvca osmišljen je tako da svu lepotu i raskoš vidite sa broda. Brodići su udobni i manji, nikada ne ide više od 12 putnika, što je sasvim dovoljno za jednu grupu. 

Deo koji se obilazi brodićem je dug oko 12km i sve vreme prolazite meandrima Uvca. Dok ste se udubili u priču vodiča, koji vam prepričava razne legende ovoga kraja, beloglavi supovi se spuštaju tako nisko, da ih možete videti u svoj svojoj raskoSi, raširenih krila čjiji je raspon 2,80m.

Na prostoru, na kom se nalazi Specijalni rezervat prirode “Uvac” nalazi se oko 130 vrsta ptica. Svakako, najznačajnija od svih jeste upravo beloglavi sup. Nakon II svetskog rata ova vrsta bila je pred izumiranjem. 

Zahvaljujući entuzijazmu ornitologa Biološkog instituta iz Beograda i lokalnog stanovnistva, beloglavi supovi su sačuvani od potpunog izumiranja. 

Novi problem se javio 1990. godine na teritoriji uvačkih jezera, kada je preživelo samo 10-ak jedinki. 

Slede veliki napori da se ova vrsta ptica sačuva, i godinama kasnije, tj. danas na Uvcu se nalazi i najveća gnezdeća kolonija u Srbiji i jedna od najznačajnijih na Balkanu. 

Ono što je jako dobra veste, jeste da je upravo brojnost beloglavog supa tokom poslednjih 20ak godina rasla.

Sada na Uvcu ima oko 450-500 jedinki,tj. oko 110 gnezdećih parova. Sa broda se najbolje vide, jer prolazite pored hranilišta. Kad ne lete, mozete ih videti poredjane, jedan pored drugog na stenama.

Vožnja brodićem u jednom pravcu traje oko 45 minuta. Kada se pravi prva pauza, namenjena je obilasku Ledene pećine. Ledena pećina Uvac je bogata pećinskim nakitom i za obilazak je otvorena u dužinu od oko 900m. Temperatura je oko 10c, pa je dobro poneti neki džemper, da se ne biste smrzavali.

Zadržavanje je duže od pola sata, a onda sledi povratak, sa još jednim zaustavljenim i penjanjem na Uvac vidikovac.

ledena pecina Uvac

Uvac vidikovac

Upravo je Uvac vidikovac mesto sa kog se pruža fantastičan pogled na meandre Uvca. Staza do samog vrha je prava kozija staza, ali ste brzo na vrhu.

Ovde je moj telefon najviše radio. Fotografije sa ovog vidikovca sigurno ste već videli u mnogim časopisima, kako domaćim tako i svetskim.

Ovde je važno da spomenem da postoje tri vidikovca, koja su preporucena za posete turistima. Koji ćete posetiti, zavisi i od vašeg vodiča, ali i sa koje strane dolazite – da li je to iz pravca Nove Varoši ili Sjenice.

Pre svakog odlaska na put, nije loše da napravite plan putovanja. O tome sam pisala, a tekst pročitajte ovde.

ledena pecina Uvac

Uvac smeštaj

Ako ste željni prirode od nekoliko dana i trazite smeštaj na Uvcu, moja preporuka je da to bude seosko domaćinstvo.

Ukoliko vreme na Uvcu provedete u jednom ovakvom domacinstvu, oseticete toplinu, neposrednost, ljubaznost, neverovatno gostoprimstvo, koje, cini mi se je “dato” posebno i previse, samo starosedeocima sjeničkog kraja.

Ukoliko vam se cini da vam je potrebna dodatna pomoc da obidjete Specijalni rezervat prirode Uvac, oni će vam rado pomoci.

Uvac izlet

Inače, moram da dodam da su mi najlepše fotografije kanjona Uvca nekim čudnim kvarom telefona izbrisane iz aparata. Žao mi je što necete videti najlepse prizore, ali to je možda i poziv za mene, da kanjon Uvca posetim jos jednom.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *