sremski karlovci izlet

Sremski Karlovci, ah ta ravnica! Ideja tog sunčanog, letnjeg dana, bila je posetiti Sremske Karlovce cuvenim vozom Romantika.

Sremski Karlovci su grad u kom je stvarao i učio naš čuveni pesnik Branko Radičević.

Grad bogat vinarijama, prelepom arhitekturom, srdačnim meštanima i uvek atraktivnim sadržajima za goste. Ono što se činilo, kao dobra ideja otići u Karlovce čuvenim vozom Romantika, koji saobraća svake prve subote u mesecu, tokom leta. Ovu, za mene,zaista posebnu atrakciju, trebalo bi ubaciti što češće tokom leta, sa redovnijim polascima, jer bi bila zaista avantura za turiste, a i goste koji dolaze iz inostranstva.

Voz Romantika Sremski Karlovci

Voz Romantika , ili kako ga zovu “Srpski Orient Expres”, je romantični, stari voz koji će vas svojom vožnjom vratiti u prošli vek. E,sad, ako niste romantični, tu vam ne mogu pomoći.  Ovaj muzejsko-turistički voz ima tri razreda, i posebnu su restaurirani, kako bi upotpunili doživljaj prošlog veka.

 

Kada sam ušla u voz, imala sam osećaj da sam se našla u nekom scenariju za film, i čekam režisera da mi kaže kako da se okrenem, ili kako da pogledam u kameru, ili da se smejem, budem tužna, sve, ne bi li bila u tom filmu iz prošlog veka. Ali, nigde ga nije bilo. Bili smo prepušteni sami sebi, i da sami stvaramo svoj film.

“Kamera – snima”

Putovanje ovim vozom će vam proći jako brzo, traje oko sat vremena, uz predele koje možete posmatrati tokom vožnje. Možete vreme provestu u bifeu voza, ali da na vreme osigurate svoje mesto, jer najveći broj putnika želi baš ta mesta.

Na samoj stanici u Karlovcima nas je sačekalo prijatno iznenađenje. Troje razigranih mladih ljudi, sa osmehom na licu, stajali su ispred nas, držeći tablu u rukama sa natpisom “VODIČI”.

”Šta li će sad?” svi smo se pogledima upitali.

Nekoliko puta, okretosmo se, i ispred naše grupice stajala je Sara. Divna ,mlada osoba prepuna znanja o svom rodnom gradu, gradu Branka Radičevića, gde neke ljubavi su počinjale, a neke raskidale – Sremski Karlovci.

Festival kuglof Sremski Karlovci

I tako, prepustili smo se Sari i sa njom krenuli u zajedničku avanturu. Ideja TO ovoga grada je bila da u čast Festivala kuglofa, koji se održavao tih dana  i posete koja je tih dana bila veća nego inače, gosti dobiju gratis vodiča, koji će im na lepši i svakako, korisniji način predstaviti ovaj grad. Kakav divan gest. Malo je reći da je cela grupa bila prijatno iznenađena.

Tako smo od železničke stanice krenuli peške ka centru grada  Trgu Branka Radičevića i kroz laganu priču nas je Sara provela kroz istoriju ovog grada. Kako smo se bližili centru grada,  tako je do nas dopirala muzika koja je dolazila sa festivala. Bio je valcer. Kakvo iskustvo, kakav događaj.

Znate da ste u Srbiji, ali nekako se štipate za ruku, jer muzika koju čujete, arhitektura koja vas okružuje, detalji u baroknom stilu, sve kao da vas je neko spustio na neko drugo mesto. Stigli smo u centar, odakle je krenuo naš obilazak grada. Svi smo se okupili kod česme Četiri lava.

Česma je podignuta davne 1799.godine i postavljena na uzvišenju od tri mermerna stepenika. Sa ove česme možete piti vodu, a kako legenda kaže svako ko popije vodu sa izvora, u ovaj grad će se i vratiti, a ima i za šta, naravno.

Tog dana, u Sremskim Karlovcima je bio Festival Kuglofa, kao što sam i pomenula, zapravo, on je već trajao par dana, ali smo mi sa našim vozom, kako da kažem, neplanirano upali na isti. Tradicija i istorija kuglofa je nadaleko poznata. Priča se da danas postoji čak 400 vrsta recepata za ovaj specijalitet. Kuglof je tradicionalni kolač, i na svakom štandu možete probati ukusno spremljene poslastice iskusnih vojvođanskih domaćica. Ljubazno će vas uslužiti i sa vama o svemu popričati, ali sebično samo za sebe, sačuvati svoj recept.

Osim ovog festival, u S.Karlovcima još je poznat i Grožđebal –Karlovačka berba grožđa. Ovaj festival se održava poslednjeg vikenda septembra ili prvog vikenda oktobra.

Sremski Karlovci znamenitosti

Sam centar grada, je deo u kom se nalaze sve građevine XIX veka, koje bi trebalo obići, ako ste već došli u Sremske Karlovce. Najpoznatija je svakako Karlovačka gimnazija, čija je današnja zgrada podignuta 1891.godine, kroz čiju istoriju i najbitnije podatke će vas sprovesti studenti ove gimnazije, kojima je svakako čast što pohađaju istu, i što svojim znanjem mogu da doprinesu utisku  gostima koji je obilaze.

sremski karlovci

 

Glavni finansijer i idejni tvorac za izgradnju gimnazije bio je mitropolit Stevan Stratimirović. Gimnazija je osnovana i počela sa radom  1.septembra 1791.godine i imala je šest razreda.  Nastavni jezik bio je latinski. Sve profesore lično je birao Stevan Stratimirović.

6

Zgrada koja je na mene ostavila najjači utisak jeste Patrijaršijski dvor, koji tokom leta služi i jeste mesto letnje rezidencije srpskog patrijarha. Zgrada dvora spade u jednu od najlepših građevina u celoj Srbiji. Sagrađena u XIX veku,  kombinacija je baroka i renesanse, i zaista ostavlja bez reči. U samom dvoru nalaze sa dela najpoznatijih i manje poznatih slikara sa naših prosotra, i kao takva čini jednu od većih riznica muzeja Srpske pravoslavne crkve.

2

Saborna crkva Svetog Nikole predstavlja najveći pravoslavni hram u Karlovcima. Nalazi se odma pored Patrijaršiskog dvora, i spomenik je kulture od izuzetnog značaja.

sremski karlovci

 

Sremski Karlovci vinarije 

Veliki broj vinarija upravo se nalazi u ovom gradu. Tradicija proizvodnje vina datira s početka prošlog veka. Merlot, Caberne Sovignon, Rizling, Chardonnay, sva vina možete degustirati u nekoj od vinarija. Degustacije možete dogovoriti ranije, ako su veće grupe u pitanju, organizuju se i zakuske sa slanim pecivom, šunkom i nezaobilaznim sirevima.

Od vodiča u samoj vinariji, čućete interesantne priče u vezi sa samom istorijom i tradicijom vinarije, uz šaljivu anegdotu. Na kraju, ako vam se neko dopadne vino, možete i kupiti. Neke od poznatih vinarija su “Dulka”, “Bajilo” ili podrum “Kosović”.

Osim vinarija u gradu ćete naći veliki broj restorana, gde možete naručiti vojvođanske specijalitete, i uživati u centru grada ili na samoj obali, kao što je restoran “Dunav”.

Kada završite obilazak znamenitosti u centru grada, pravac kretanja odredite sami.

Možete se uputiti na:

  1. Stražilovo, nalazi se na 4km od centra grada. Ako ste u kondiciji možete i peške do vrha. Stražilovo je poznato izletište, na kom se nalazi grob velikog pesnika Branka Radičevića. Ovo mesto predstavlja jednu od nezaobilaznih stanica, prilikom poseta Sremskim Karlovcima. Na samom brdu se nalazi i odmaralište i planinarski dom “Stražilovo”, za sve one koji žele ovde provesti nekoliko dana.
  2. Dvorska bašta, kažu najlepša bašta Sremskih Karlovaca, pa i cele Vojvodine, mnogi se slažu, je 1974. godine stavljena pod zaštitu, kao spomenik prirode. Ovde se gaji veliki broj autohtonih vrsta, egzotičnog drveća i cveća. Za stanovnike Sremskih Karlovaca, idealno je mesto tokom leta, skloniti se od vrućine, ili na nekoj od klupica sesti, i uživati uz cvrkut ptičica. Na gornjem nivou bašte, nalaze se tereni, gde se mladi, a zašto ne i stariji, bave sportom.8
  3. Vidikovac je mesto do kog stižete penjući se uz veliki broj stepenika i nalazi se na Magarčevom bregu. Kada dođete do vrha, pogled na S.Karlovce i bačku ravnicu, ostaviće vas bez reči. U jednom delu vidikovca nalazi se pozlaćeni krst, delo akademskog vajara Stevana Filipovića.

7

Ako želite u ovom prelepom gradu provesti više dana, u samom centru iza gostione “Četiri lava”, nalazi se TO Karlovaca, u kojoj rade vredni i ljubazni ljudi. Tu možete dobiti sve informacije u vezi izleta, provoda, kafana i najvažnije smeštaja. Postoje dva hotela ,od kojih je poznatiji “Premier Prezident”, u samom centru, kao  i veliki broj soba u privatnim kućama za izdavanje.

 

Na kraju, kada ste završili obilazak, možete otići na Dunav, i uz neku klopicu, riblju čorbu ili nešto slično, sabirati utiske. Možete samo biti nemi posmatrač, i osluškivati prirodu. Izbor je samo vaš.

A ja znam. Pila vodu sa česme, čekajte me Sremski Karlovci.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *