dubrovnik

Za Dubrovnik bih mogla da kažem da je jedan poseban i drugačiji grad. Ako vas zanima šta videti u Dubrovniku, uronite duboko u ovaj tekst.

Priznajem da me je Dubrovnik “kupio” čim sam ga ugledala, a da još ništa nisam znala o njemu.

Tako čaroban i tako romantičan grad, da u njemu ne može da vam bude bzvz ili da se loše provedete. Ja sam imala prilike da ga upoznam, pre svega sa gradskih zidina, koje predstavljaju najveću atrakciju grada, a zatim i šetnjom kroz uske prolaze grada, kao i obilaskom muzeja.

Dubrovnik je svakako najlepši leti kada veliki broj turista boravi u ovom gradu, a dolaze iz svih krajeva sveta, kada je grad u svim bojama procvetalog cveća i kada se sudarate na ulici sa nepoznatim ljudima u prolazu.

Na svakom koraku ćete primetiti radoznale i euforične turiste koji slikaju svaki ćošak ovog grada i ne skidaju osmeh sa lica, jer sigurno da Dubrovnik daje neku pozitivnu energiju, specifičnu samo određenim mestima na moru.

Ako želite da pročitate morsko iskustvo iz Grčke, sa ostrva Kos, kliknite ovde.

Dubrovnik

Upoznala sam veliki broj meštana, pre svega starijih, sa kojima sam imala  prilike da evociram neke lepe uspomene na prošlo vreme i prošle dane, i da iz njihovog ugla čujem najinteresantije priče o jednoj državi koje više nema. Ali, neću puno o tome, svakako sam iz ovog grada donela samo lepe utiske.

Gde god da sednete, u bilo koji restoran koji vam se učini privlačnim, ljubazni ugostitelji će vas sa zadovoljstvom uslužiti, veoma slatkorečivo ponuditi  specijalitet kuće i veoma pažljivo objasniti sve sastojke koji se u njemu nalaze i kako se priprema.

Naravno da vam neće otkriti celu tajnu, ali taman toliko ćete saznati, da date sebi slobodu da i sami pokušate da spremite jelo kod svoje kuće.

Evo šta videti u Dubrovniku!

Kada bi u ovom gradu proveli dva do tri dana, što je sasvim dovoljno da obiđete sve znamenitosti, preporučila bi  odlazak i letovanje na Cavtatu, u kom priznajem nisam bila, ali ću vam na kraju objasniti zašto je Cavtat meni posebno mesto, iako nisam imala vremena da ga posetim.

Ovo je moj izbor za ovaj grad! Evo obavezno šta videti u Dubrovniku!

dubrovnik

dubrovnik

Dubrovnik –  gradska tvrđava

Na prvom mestu atrakcija za obilazak su svakako gradske zidine sa tvrđavom, jer upravo najviše i privlače. Kada se nađete na zidinama, moći ćete bukvalno da zavirite u kuće ljudi koji žive u ovim zidinama, i da sa njima razmenite po koju reč. Jedan ljubazni domaćin nas je čak i pozvao na kafu, ali nije bilo izvodljivo izvesti to sa zidina. Pokušavao je da nam objasni kako da nađemo njegovu kuću sa Straduna, ali smo dogovorili kafu za neki drugi put.

Na zidinama se nalazi pet tvrđava, i to : Minčeta, Bokar, Sv. Ivan, Lovrenac i Revelin. U prizemlju tvrđave nalazi se jako lepo akvarijum, koji preporučujem da posetite, dok se na prvom i drugom spratu nalazi Pomorski muzej.

Kada završite obilazak zidina, možda ćete se osećati umorno, ali svakako doživljaj koji ste sebi upravo priredili biće nezaboravan, i pamtićete ga dugo.

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik

Šta videti u Dubrovniku – Stradun

Stari Dubrovčani ulazili su u grad kroz dva glavna ulaza, i to istočni na Pločama i zapadni na Pilama.

Nekada davno, kažu da su se pokretni drveni mostovi podizali  i spuštali, čime bi tokom noći bio onemogućen prilaz nepozvanim gostima. Prolaskom kroz Vrata od Pila gde se leti smenjuju kostimirani gradski stražari, silazi se do glavne gradske ulice Place ili Straduna.

Na početku i na kraju Straduna nalaze se dve fontane, gde ćete uvek videti nekog umornog meštanina ili zalutalog turistu koji sedi i odmara pored. Ono zbog čega je Stradun za mene posebno lep, jeste što je ceo  popločan kamenim blokovima, koji mu daju poseban šmek. Sa leve i desne strane nalazi se veliki broj suvenirnica, radnji i butika, koje nude veliki broj zanimljivih proizvoda i suvenira.

Dubrovnik
Stradun

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik – trgovi

Bilo koju  šetnju da izaberete, bilo da je šetnja gradskim ulicama i Stradunom,  svaka šetnja dovesće do vas do nekog od velikog broja trgova u Dubrovniku. Trgovi Dubrovnika su posebno atraktivni i iza sebe svaki ima dugu priču i istroiju.

Evo još predloga i odgovora na pitanje šta videti u Dubrovniku!

Dubrovnik

Dubrovnik

Šta videti u Dubrovniku? Obavezno Lokrum!

Ostrvo Lokrum nisam imala prilike da posetim, ali nadam se nekoj novoj poseti kada ću ga obići. Ostrvo Lokrum se smatra ostrvom zaljubljenih.

Dubrovnik – Trsteno

Trsteno se nalazi na dvadesetak kilometara istočno od Dubrovnika. Najvažnija atrakcija ovog malog mesta je Arboretum Trsteno. Ovo je jedini arboretum na hrvatskoj  obali koji u svom jedinstvenom bogatstvu svojih vrednosti objedinjuje kako prirodnu, tako i kulturnu baštinu. Posebna priča važi i vezana je za ovo mesto.

Kažu da je na ovom mestu, pesnikinja Cvijeta Zuzorić,  za koju se smatra da je jedna od najlepših žena renesanse, pisala svoje stihove. Da su zapravo na ovom mestu nastajale njene najlepše pesme.

Dubrovnik

Dubrovnik

Srđ – panorama i muzej

Brdo Srđ se nalazi iznad Dubrovnika sa njegove severne strane. Srđ je visok 413 m, a na njemu se nalazi monumentalna tvrđava Imperial, koja je izgrađena još 1810. za vreme Napoleonove okupacije.

Kada osvojite ovo brdo, ono što će vas svakako fascinirati jeste prelep pogled na Dubrovnik i okolinu. Mnogi poznati fotografi sveta biraju baš ovo mesto za fotografisanje, jer su najlepše fotografije nastale upravo na ovom mestu. Ja sam ih srela nekoliko.

Ako mislite da “se nema” šta videti u Dubrovniku, verujte mi da nije tačno.  Ovaj grad je toliko lep, da u svakom ćošku u kom se izgubite, otkrićete nešto novo. Verujte mi!

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik – gradska luka

Dubrovnik zaista ime prelepu luku, i to je ono što bi trebalo da vidite kada posetite ovaj grad. I ako ne putujete brodom, provedite neko vreme na gradskoj luci kako bi videli kako funkcioniše ovaj vid saobraćaja. Od meštanina sa kojim sam provela jednan prijatan razgovor, čula sam podatak da se Dubrovnik smatra najznačajnijom destinacijom kada su prekookeanski brodovi u pitanju, na hrvatskom delu Jadrana, a prema posećenosti se smatra da je na samom vrhu na Mediteranu.

Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik – Cavtat

Cavtat se nalazi na otprilike 19 km od Dubrovnika i smatra se jednim od najlepših turističkih mesta ne samo u okolini Dubrovnika, već i na celom hrvatskom primorju. O Cavtatu sam dosta slušala od mnogih prijatelja koji su godinama imali prilike da letuju u ovom mestu, i da ga baš kao takvog, malog i slatkog, smatraju najlepšim mestom na svetu.  Obzirom da su ti prijatelji mnogooooo veći putnici od mene, i mnogo toga su videli, biram da im verujem da je Cavtat neko čarobno i malo mesto, koje vas nikako ne pušta, i kao poput nekog magneta, stalno vas privlači.

Ako vas put nanese u ovaj deo Hrvatske, potrudite se da maksimalno iskoristite i doživite sve prednosti koje pruža i da udahnete što više svežeg, morskog vazduha, i da izronite barem jednu školjku za poneti.

P.S.Ako imate predlog šta videti u Dubrovniku, a ja nisam stavila u svoj spisak, pišite mi!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *