prag
Prag me je kupio na prvu! Pre samog odlaska, stalno sam se pitala šta videti u Pragu i pravila sam spisak znamenitosti. Evo šta morate obići u Pragu.

Prag je. čini mi se jedan od onih gradova za koji se, baš kao za utakmicu “traži karta više”. Uvek su hoteli puni, polasci bukirani nedeljama unapred, a za sve to ima zaista razloga.

Za moje putovanje tada, nekako sam brzo odabrala zimu i znala da je to Prag Nova godina!

Put  je trajao 4 dana i tri noći.  Ako se spremate kolima ili autobusom i muči vas kilometraža, znajte da je Beograd Prag, km tačno . 

Računajte i na granice i vremensku prognozu za Prag i za ostale gradove kroz koje prolazite. Ne bih vam sada davala tačnu prognozu oko dužine trjanaj puta, ali oko 10 sati.

       

P4

Prag putovanje u nepoznato!

Prag je grad kao iz bajke, kao iz Diznijevih crtanih filmova. Crkva Sv. Petra i Pavla, je jedna od mnogih zgrada, koja podseća na tu bajku. Dok pahulje snega padaju po meni, a Karlov most već ima svoj beli pokrivač, kao da sam u Diznijevoj bajci.

Prag se nalazi na reci Vltavi, preko koje možete preći preko velikog broja mostova. Ali svakako, najlepši od svih, kojeg su željni turisti celog sveta, jeste Karlov most.

Na njemu se nalazi veliki broj umetnika, koji vašu pažnju privlače svojim talentima. Oni crtaju, slikaju, prave ručne radove ili prodaju kuvano vino. Svi oni su veoma neposredni i vole da pričaju sa turistima. Uvek možete saznati neki detalj o gradu, koji nigde nije ispisan i o kom se ne priča, a krije najlepša mesta i uzbudljive priče ovog grada.

P3

Šta videti u Pragu?

Prag je mali grad, dosta manji od Beograda, nešto više od milion stanovnika živi u njemu. Ima dva trga, Vaclavske namjesti i Staromjeske namjesti, i veoma lako se snalazite u njemu. Meni nije bila potrebna mapa, jer sam ga jako brzo upoznala, i vrlo lako i brzo, bez korišćenja metro-a, stižete na željena mesta.

Naše prvo jutro je počelo u Jevrejskoj četvrti, gde su nas sačekale pahulje, s početka priče.Kada krenete u obilazak ovog dela grada, znaćete da ste na dobrom putu, ako prođete pored Sinagoge . U tom delu grada, koji se nalazi u centralnom delu, nalazi se i dan danas staro jevrejsko groblje. Ne razlikuje se mnogo od ostalog dela grada, ali mnogi o tom delu Praga, pričaju kao o najlepšem.

Ono što je na mene ostavilo najveći utisak i mesto koje mi je postalo posebno drago, koje ću pamtiti najviše sa ovog putovanja jeste Kafkin kafić. Unutar kafića sve podseća na rad ovog velikog češkog pisca, koji je svoja dela pisao na nemačkom. Ceo ambijent je podređen njegovim najuspešnijim romanima “Proces” i “Amerika”. Drago mi je što sam našla ovakvo mesto i što sam posetila njegov muzej.

p11

Kafkin muzej

 

Kada ste već u Pragu, morate probati čuveno Češko pivo. I ako nisam ljubitelj piva, nisam mogla da se vratim iz Praga, a da ne probam Češko pivo.  Pivnica ima na svakom ćošku, možete ih menjati ceo dan, dok vam se tiba ne optereti, a ugostitelji su jako ljubazni. Kažu da je mnogim turistima za obilazak grada upravo moti pravo originalno češko pivo.

P7

P5

P6

Prag znamenitosti!

Nemojte propustiti vožnju Vltavom, nama se to za sekund moglo desiti, jer smo kasnili,tačnije izgubili se, dok smo žurili da stignemo na vreme na brod, i onda smo neko vreme trčale po ulicama Praga, kako bi stigle na brod u 15h. To je bio nezaboravan događaj, jer nam je posle toga trebalo mnogo vremena, da se „povratimo“, kako bi došle do daha. Kad ste već stigli na vreme na brod, onda se opustite i uživajte, jer će vas sve vreme puta pratiti muzika Bedriha Smetane, a za posluženje ćete dobiti kolač i čašu vina. Dovoljno da uživate svim čulima.

Sa broda ćete najlepše doživeti Prag, iz razloga što sve što treba obići, vidite sa reke. Mesto koje ostavlja bez daha i izgledom i šarmom, jesu Hradčani. To je deo grada, visoko na brdu, na kom se nalazi Praški zamak, jedan od najvećih zamkova, priča se da je najveći zamak na svetu.

U njemu, dominantna građevina, koja svojim izgledom i postojanjem pleni sve oko sebe, i oko nje svi su manje važni, jeste Katedrala Sv. Vita. To je trobrodna, gotička katedrala, koja je svoje građenje imala iz četiri etape. Prva etapa je bila u XIV veku, Ali,  nije veličina ono što Praški zamak, čini posebnim, već je to njegov šarm . Teško ga je opisati, zato ostavljam vama da ga doživite.

Prag – znamenitosti koje morate videti:

 • Praški zamak
 • Katedrala Sv.Vita
 • Crkva Sv. Petra i  Pavla
 • Astronomski sat
 • Karlov most
 • Karlove vari
 • Staromjetske namjesti i Vlaclavske namjesti
 • Jevrejksa četvrt
 • Kafkin muzej

p13

Hradčani

Ne čudi što ovaj grad ima nadimak Zlatni grad.

P2

P3

 

P8

Šta videti u Pragu? Ono za vašu dušu!

Ja bih rekla, izmišljajte se, ali bukvalno. Istražite ovaj mali, prelem grad i zavirite u svaki nepoznat kutak i ćošak koji vas privuče. Toliko toga će vam ponuditi ovaj ušuškani, češki ponos i dika, da po povratku sa puta, svako ko vas bude pitao šta videti u Pragu, nećete znati odakle da počnete

 • Popiti kafu na trgu u otvorenom kafeu uz lampe i vatru.
 • Popiti kuvano vino na Trgu Vlaclavske namjesti, na improvizovanoj tezgi.
 • Pobediti sebe i popeti se stepenicama, a ne liftom, na vrh Astronomskog sata. Sledi iznenadjenje – veličanstven pogled na grad.
 • Probati češko pivo, po mogućstvu u Kafkinom kafeu.
 • Probati sladoled u kornetu – najneverovatnije kombinacije ukusa.
 • Slikati se sa Tinom Tarner, hm, u Muzeju voštanih figura.          

                                                                 cropped-s1033110.jpg

 

Prag putovanje – dodatni saveti !

Ovo su neke sitnice, koje će vam sigurno značiti na samoj destinaciji!

 • Prvo se raspitajte o kursu i menjajte manje novčanice.  Razlike između menjačnice i banke su velike.  
 • Kada kupite kartu za metro, obratite pažnju na vremensko trajanje.
 • Kod sebe uvek nosite metalni novac. Aparat na metro stanicama prima samo sitan novac.
 • Uzmite plan grada, zbog lakšeg snalaženja, ako mislite da će vam biti potreban
 • Najbolji i najveći šoping TC Paladium

Uživajte u svakom trenutku u Pragu, i ako pada kiša ili sneg. Nemojte da vam pokvari utisak i planove vremenska prognoza. Prag vam nudi mnogo toga, a na vama je odakle ćete početi da ga istražujete.

Kada se vratite, verujem da ćete biti puni utisaka. Ako sam nešto propustila i zaboravila da odgovorim šta videti u pragu, slobodno mi pišite.

You may also like...

0 Comments

 1. Nisam jos uvek bio u Pragu, ali posle tvog pisanja, imam zelju da ga posetim.

  1. Hvala vam. Ako treba jos neka pomoc oko saveta, rado cu vam pomoci.

 2. Bila sam u turističkom obilasku Praga i Karlovih Vari, ali nije suvišno podsetiti se. Uskoro idem službeno i neopterećena nekim obavezama da vidim baš toito, tako da sam spremna za opuštene šetnje bez cilja i plana. U svakom sučaju i ovo će mi jako koristiti.

  1. Prag je stvarno zlatni Prag..želim vam lep provod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *