beograd

Ako ste se pitali kako treba da izgled ai šta znači bonton na putu, možda vam mogu pomoći objašnjenja koja sam izdvojila za vas! Pročitajte.

Zašto je neophodno da znate osnovna pravila ponašanja tokom vašeg puta ? Iz sasvim jednostavnog razloga! Zato što je potrebno da znate kako se ophoditi u restoranu, na ulici, kako se ljubiti i sl. Možete se bahatiti, i ponašati po svom, ali ako želite da budete pravi svetski putnik, onda pi trebalo da se pridržavate nekih pravila i da znate šta znači bonton na putu!

Šta ja radim pre odlaska na put ? Trudim se da se što bolje upoznam sa mestom na koje odlazim, da vidim koje znamenitosti treba da se  obiđu, poznate ličnosti tog mesta i sl. Sve to mi mnogo olakša sam boravak u destinaciji, jer ne gubim dragoceno vreme za te svari na samoj destinaciji.

Ja sam izdvojila par stvari za koje smatram da su osnova za dobar put, iz ličnog iskustva, a mnoge stvari iz iskustva drugih, obzirom da nisam posetila baš sve zemlje sveta 🙂

putovanje

Šta znači bonton na putu?

Postoje univerzalna pravila kako se ponašati na putu, a takođe, pojedine zemlje imaju svoja pravila ponašanjA. oVDE UPRAVO MISLIM kako se ponašati u restoranu, na ulici, u hotelu i sl.

Evo nekoliko stvari koje sam ja izdvojila putujući po Srbiji i inostranstvu!

Upoznajte kulturu zemlje u koju putujete

Zaista je jako vazno da se bar upoznate sa nekim najosnovnjijm stvarima, jer običaji u našoj zemlji ne mora da znače da vaze i u drugoj.  Čak, neka ponašanja koja su za nas srdačna i ljubazna u drugim zemljama mogu se smatrati uvredom. Razmislite samo o tome.

Recimo da se evropske zemlje ne razlikuju toliko u nekim najosnovnijim stvarima, pozdravljanje, ljubljene, bonton u restoranu ili sl., ali ukoliko se odlučilte za daleke ili egzotične destinacije, prvo se dobro infomrišite o običajima, kulturi i opštoj situaciju u zemlji.

Možda ne bi bilo loše da za te osnovne stvari potržite info u ambasadi. Naravno neki kratak vodič će dobro doći.

putovanje

Šta znači bonton oblačenja?

Opet ovde isto pravila, Evropa nije rigorozna, možete se oblačiti kako vam je volja, ali ako putujete u muslimanske zemlje, postoje ipak neka pravila.  Oblačite se konzervativno.

putovanje

Šta znači bonton u restoranu?

Gotovo u svim zemljama, bez izuzetka se rado uzimaju napojnice, a u SAD one su i obavezne – ako jedete u restoranima. Napojnica po nekom pravilu uvek ide u vrednosti 10-15 % od vrednosti onoga što ste poručili.

Takođe smtra se i da su  hotelski službenici izrazito skloni primanju napojnica. Međutim, to već zavisi od zemlje u kojoj boravite. Najbolje je da pitate šefa recepcije za savet. U Tunisu i Egiptu videćete svako jutro kako vam sjajne sobarice prave šarmantne aranžmane na vašem krevetu, od peškira, do latica ruža i sl. Zar mislite da to rade zato što im je dosadno ? Ostavite im neki cent, njima će to puno značiti.

putovanje

Kupovina  i cenkanje

U mnogim zemljama, sa prvim cenkanjem se već susrećete u prevozu. Ako niste sigurni u javni prevoz, koristćete taksi, ali vodite računa da vas taksista ne prevari. Cenkanje je, inače, obavezan ritual u mnogim arapskim zemljama, zato se toga ne stidite.

U Turskoj će se prodavci jako naljutiti, gotovo to smatraju uvredom, ukoliko se ne cenkate oko nekog proizvoda. Pokažite najbolju verziju sebe, i spustite cenu što je više moguće.

Prilikom svake kupovine, budite sigurni u vrednost robe. Oni su jako uspešni trgovci, za čas vas mogu prevariti. Odvojićete 200 eura za kožnu tašnu, a onda kad dođete kući shvatićete da torba nema veze sa kožom.

putovanje

Ostavite nešto na tanjiru

U Egiptu se recimo jede isključivo desnom rukom, dok leva ruka služi za higijenu. Smatra se veoma nepristojnim da pojedete sve što je na tanjiru. Ostavljajući nešto hrane u svom tanjiru, pokazujete obilje, pa se taj postupak smatra komplimentom domaćinima.

Nezadovoljni ste nekom uslugom

Kad niste zadovoljni uslugama u hotelu u kojem ste odseli, to treba jasno i da kažate, bez ikakvog ustručavanja.  Bilo šta da vam smeta, tuš, krevet, nepristojni gosti i sl. sve možete prijaviti. Sad, naravno da je bitno da ne preterujete, da vas ne gledaju posle kao teškog i napornog gosta. Budite realni.

putovanje

Pozdravljanje

Običan poljubac u obraz ili rukovanje, veoma brzo se pretvara u nespretno iskustvo. Zato je veoma važno da znate kako i gde se pozdravljate sa novim prijateljima.

Ukoliko niste sigurni, onda samo pratite domaćina i neće biti zabune. Jedan poljubac je obično karakterističan za zemlje JUžne Amerike. Dva poljupca su najčešća u Evropi, dok se tri puta kao mi ljube Rusi, Slovenci, Makedonci i Švajcarci.

Nadam se da vam je moj tekst pomogao i rešio pitanja koja ste imali u vezi sa ponašanjem na putu. Ako i vi imate da dodate nešto na temu šta znači bonton na putu, slobodno mi pišite. Možda sam nešto propustila!

P.S.Ovog puta sve slike su sa sajta Pixabay.com

 

You may also like...

0 Comments

  1. Odlican post.Jako je vazno znati se ponasati gdje god da odemo,jer dosta stvari koje su u nasoj zemlji normalne,u nekim drugima mogu se smatrati cudnim ili cak uvredljivim.Dobro je znati bonton zemlje u koju putujemo i ponasati se u skladu sa tim.?

    Moj blog: http://sweet-dreams-14.blogspot.com/?m=1

  2. Slazem se Andjela…Hvala na komentaru..

  3. Japanci se uvrede ako im ostavis baksis/napojnicu

    1. Japan ima zaista jedinstvenu kulturu. Za njih jeste uvreda i smatraju poniženje, ukoliko želite da im ostavite bakšiš. Hvala Miki na komentaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *