knjige na stolu

 

U susret sajmu knjiga, koji počinje ovog vikenda, pala mi je na pamet ideja o predlogu najboljih putopisnih knjiga.  Možda vam se predlozi dopadnu, pa na sajmu uspete da se izborite za neku od ovih putopisa.

Da li vam se nekada desilo da vas knjiga, bukvalno, natera da odete na put? Koja je to knjiga za vas, volela bi da znam, koja vas je “izula” iz papuča, i ubacila u patike za put?!

Kako knjige utiču na putovanja i da li čitanje knjiga može da nas pokrene da spakujemo ranac i krenemo u avanturu? Hm, ja mislim da može, i te kako. Dok se gubimo u redovima opisa predela, slikovito objašnjenih, sa likovima koji su izgubljeni u divljini ili uživaju na ulicama glavnih gradova, svoje telo odma teleportujemo i u liku smo glavnog junaka. Zar ne?

Izdvojila sam, po mom mišljenju top 10 knjiga, koje su pravi putopisi i koji mogu biti podstrek , da odma spakujete krpice i krenete na put. Mene je jedna motivisala pred sam put.

  1. “Moj put oko sveta”Miodrag Colić poznati hirurg, koji je obišao baš sve zemlje sveta, u brojku tačno 193. Svoja iskustva pretoučio je u ovu fantastičnu knjigu i podelio do detalja sve zanimljivosti.
  2. “Zakotrljaj me oko sveta”Snežana Radojičić.  Imala sam prilike da upoznam ovu sjajnu ženu, koja je u svojim 40im godinama rekla NE svakodnevnici, dala otkaz i otisnula se na put oko sveta biciklom. Zašto je to uradila i kako, o svemu tome piše u knjizi. Ova njena prva knjiga govori o početku, kada na put kreće sa tadašnjim partnerom i šta se dešava kada se njihovi putevi raziđu. Prava avantura, koja prati i smeh i suze. Njena druga knjiga je knjiga “Nomad” – nastavak avanture.

3.“Mama Afrika”Sonja Lapatanov nekadašnja balerina, a sada poznata više kao svetski putnik i avanturista. Sonja ima više objavljenih knjiga o svojim avanturama, a ona koja je došla do mojih ruku jeste “Mama Afrika” u kojoj piše o svom iskustvu na ovom kontinentu. Sigurno ćete uživati, a možda se i odlučiti na ovaj put.

4.“1000 dana proleća”Tomislav Perko je poznati hrvatski pustolov, koji je sa svog brokerskog posla otišao i uputio se na put oko sveta peške, da baš tako, auto – stopom. Piše o događajima, iskušenjima, borbi i ljudima koje sreće u svojoj avanturi. Tomislav ima i knjigu “1000 dana leta”, koja je nastavak ovog prvog dela.

5.“Ljubav u Toskani”Miloš Crnjanski. Ovaj putopis Crnjanskog objavljen je 1930.godine. Piše o Italiji, ljubavi, kulturi. Svoj putopis kroz Toskanu Crnjanski kreće iz Pize. Kroz sjajno pero i stil našeg poznatog pisca, uživaćete sve vreme dok čitate knjigu.

6.“Senka vetra”Karlos Ruis Safon. Za ovu knjigu ne bi mogla da kažem da je pravi putopis, ali ovu knjigu sam čitala pre svog odlaska u Barselonu, i jedva sam čekala da posetim ovaj grad. Ova knjiga me je jako pokrenula. Radnja se odvija u Barseloni 1945.godine. Za svaku preporuku.

7.“Moja Afrika”Karen Bliksen kroz svoju knjigu nas upoznaje sa afričkom kulturom, šta se dešava posle dolaska kolonijalnih sila. Kroz ovu knjigu bolje spoznajemo afrički narod i njihovo viđenje sveta. Po ovom romanu snimljen je i film Moja Afrika, sa Meril Strip i Robert Redfordom u glavnim ulogama.

8.“Japan iznutra”Ilja Musulin. Koliko ima sličnosti i razlika između naroda Japana i nas, kakva je to kultura i istorija ove dalekoistočne zemlje. Ilja Musulin živi već 15 godina u Japanu, i na pravi način je opisao kulturu i tradiciju ovog naroda. Kroz veliki broj fotografija i ilustracija, ova knjiga predstavlja pravi vodič kroz ovu zemlju. Osim ove knjige, Ilja je napisao i knjigu “Fascinantni Japan”.

9.“Mongolija”Bernardo Karvaljo proveo je dva meseca u Mongoliji, tokom kojeg je vodio dnevnik, a zatim i napisao ovaj fantastični roman. Radnja prati brazilskog diplomatu u potrazi za mladim fotografom koji je nestao u Mongoliji. Sve vreme uzbudljive avanture, opisi Mongolije čine ovaj roman-putopis još interesantnijim.

10.“Magija Beograda”Momo Kapor. Ovu knjigu sam posebno izdvojila, nije pravi putopis, ali na neki čudan način u stilu Mome Kapore opisuje mentalitet jednog naroda. Moglo bi se reći da sadrži primese putovanja, jer nas Momo Kapor provodi kroz osobine  i doživljaje našeg naroda, na raznim mestima, moru, pijaci, autobusu. Uživala sam čitajući ovu knjigu i možda je pre za preporuku vaših gostiju iz inostranstva, da na bolji način shvate mentalitet Srba.

 

Ako imate neku super ideju i predlog za vaše omiljene knjige, radujem se da čujem predloge.
Svaka preporuka je dobrodošla.

 

You may also like...

0 Comments

  1. Nisu lose ni knjige Ni ovde ni tamo-Bila Brajsona, Ljudi govore-Rastka Petrovica, a upravo sam procitala Hemingvejovu knjigu Sunce se ponovo radja- ima prelepih opisa Pariza, ali i Spanije (Pamplone)….eto jos nekih preporuka :)…svaka cast na tekstu, bacam se na citanje dela gore navedenih naslova sto pre

  2. Hvala puno Putoljub..Jeste zaista teško odvojiti deset najboljih, od tolikog broja dobrih knjiga. Hvala za preporuku

  3. […] dobre putopise – Čitajte o mestima koja želite da posetite i na kraju ćete stići tamo. Dobra knjiga koja detaljno opisuje svaki ćošak nekog grada, sa analizom glavnog lika, koji je u tom gradu […]

  4. […] plaža Themes, koja je poznata po svojim crnim kamnečičima i termalnim vodama. Slobodno ponesite svoju omiljenu knjigu i […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *