Naša Srbija je prelepa zemlja i to je ono što je čini posebnom. Na koju god stranu da krenete, od Beograda, bilo koji pravac da izaberete, nećete pogrešiti. Ja ću se potruditi da prenesem svoj utisak o mestima koje sam ja obišla. Da vam dočaram  lepote, značaj i kvalitet naše bogate Srbije.

Moj izbor jednog lepog vikenda pao je na Viminacijum. Uvek se trudim da putujem kolima, i da obidjem sva mesta u okolini moje glavne tačke. Tako je bilo i tog divnog letnjeg vikenda.

“Aha, obići ću Kostolac, proći kroz toliko prepričavana sela Požarevca, Smederevo i na kraju Srebrno jezero. Uf, valjda ću stići.”

DSCN1692

 

Viminacijum je arheološko nalazište, koje se nalazi kod Starog Kostolca, u blizini grada Požarevca. Rimski vojni logor je nastao u I veku i trajao je do VI veka. U to vreme najznačajniji logor na Dunavu. Sada, posebnu atrakciju u okviru ovog, arheološkog parka, predstavlja poseta delu gde je otkriven skelet mamuta.

Iz Beograda, auto-putem, do Viminacijuma stižete za 2 sata. Planirajte, zato svoj polazak, najkasnije do 9h ujutru, da bi vaša maršruta izgledala baš onako kako sam vam rekla, a da ne bude previše naporno i užurbano.

 

 

Ono što je bitno da znate za obilazak Viminacijum-a je da ne morate zakazivati svoju posetu. Vodič svoje ture ima na svakih sat vremena. Obzirom da smo mi stigli malo posle 12h, tura je već krenula, tako da smo čekali sledeću u 13h. To vreme iskoristili smo da obidjemo lepo sredjenu suvenirnicu koja zaista ima bogat izbor suvenira, za svakog po nešto i nemojte se vratiti kući praznih ruku. Nakon toga, možete da odmorite uz kaficu u obližnjem kafeu. Oko nogu će vam se muvati umiljata kuca, koja je tu, čini se, domaćin, jer je jako dominantna i gostoprivima. Pomazite je slobodno, nemojte se bojati.

  DSCN1707

Vodič, zvaćemo ga tako, jer nije pravi, već samo olakšava posetiocima da se snadju po parku i  daje im bitne informacije, sve vreme je sa vama dok obilazite podzemni deo grada. Morate ga upoznati jer je to jedan divan, duhovit gospodin i jako neposredan sa svojim zabavnim pričama. A pravi, pravi vodič nam je ispričao nešto više o projektu “Put rimskih careva”. Tada sam je čula prvi put, ideja mi se svidela,a nažalost joč uvek nije se ostvarila. Ne samo to, već nije ni počelo da se radi na njenoj realizaciji.

Ideja je da se izgrade hoteli koji će biti izgradjeni na mestima, počevši od Niša, arheološko nalazište Medijana, naravno Viminacijum, Sirmijum, nezaobilazno Beograd i Caričin grad kod Lebana. Turisti bi pili rimsko vino, jeli dardanski sir, vozili se dvokolicama i galijama.

  DSCN1717

Zaista divan zamisao, ali od ideje, ni makac. Hajde da verujemo da će se i to ostvariti, ja želim.

Kada smo završili naš obilazak ovog jako bitnog nalazišta za našu Srbiju, uputili smo se pravac Srebrno jezero, na jedno kupanje.

  

Na zalasku sunca, voda dobija prelep srebrni odsjaj, pa i zato naziv ovom jezeru. U njemu se možete kupati, prošetati šetallištem,kupiti razne suvenire i ručati u nekom od prelepih restorana. Ono što ovom jezeru daje posebnu čar, jeste priroda, koja je puna zelenila, predivno šetalište, staze za pešake, sportski tereni za sve ljubitelej sportova i još mnogo toga. Ukoliko se odlučite da ovde provedete više dana, u  ponudi jezera se nalazi veliki izbor ,pre svega, privatnog smeštaja. Na samom ulazku u jezero nalazi se Aqva park, koji je lepo opremljen sa velikim brojem mesta. Ako zakasnite, kao što smo i mi toga dana, možete kupiti polu-dnevnu kartu.

 

Ja sam zaista uživala, probajte i vi.

Pišemo se uskoro,

Vaša Ana

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *