PUTOVANJA

Zagreb – izlet koji možete brzo isplanirati!

zagreb izlet
Posted by Ana Plavšić

Posetila sam Zagreb, izlet koji je tog proleća trajao dve noći i bio je više poslovni, nego za uživanje. Ipak, dovoljno vremena za sve znamenitosti.

Možda nije baš bilo dovoljno vremena da ga upoznam i da se družim sa njegovim meštanima, ali je bilo korisno i vredelo je. Provela sam tri dana u Zagrebu i svaki minut je bio ispunjen nekim akcijama.

 

zagreb

zagreb

Zagreb – izlet počinje od trga Bana Jelačića

Centar Zagreba je podeljen na Donji i Gornji Zagreb.  Gornji grad se nalazi na viskom platou, dok je Donji grad moderan deo grada, u kom se nalazi  veliki broj muzeja.

Čini mi se da nisam imala dovoljno vremena da upoznam grad u potpunosti, kao što sam rekla, jer su prioriteti bili i neke druge aktivnosti, ali ono što morate posetiti kada se nađete u Zagrebu je:

Prvo mesto jeste trg Bana Jelačića, koji predstavlja glavni trg ovog grada. Glavno mesto okupljanja i sastajanja jeste na ovom mestu.

zagreb

Crkva sv.Marka koja se nalazi na Markovom trgu, na Gornjem gradu. Unutrašnjost ove crkve krase dela Ivana Meštrovića.

Zagrebačka katedrala koja je posvećena Velikoj Gospi. Prostor oko same katedrale je jako lep, a poslednjih tridesetak godina traju radovi obnove same katedrale.

zagreb

Zagreb bi trebalo zaista proći uzduž i popreko, jer ima jako veliki broj atrakcija, muzeja, galerija, parkova i ostalih znamenitosti.

Zrinjevac je možda jedan od najlepših delova Zagreba, koji predstavlja idealno mesto za odmor i relaksaciju. U blizini se nalazi i hrvatsko Narodno kazalište.

zagreb

Ukoliko ostanete više dana u Zagrebu možete posetiti Zološki vrt ili Hipodrom, koji su posebno lepi. Takođe, preporučujem i park Maksimir ,kao i Botaničku baštu. Ova prelepa bašta zauzima prostor od preko 4ha, u kojem se nalazi veliki broj biljaka iz Hrvatske i celog sveta.

 

Kada padne noć i želite da se upoznate sa noćnim životom grada, možete se uputiti u Tkalču, koja zaista ima bogat noćni život.

Mi smo jedno veče posetili jedan prelep restoran, čijeg se imena ja sada ne mogu setiti, ali ambijent je ono što je ostavilo najjači utisak, podseća na francuske restorane, a vina koja su se služila bila su posebna.

 

Zagreb – izlet u sličnu ili drugačiju kuhinju od naše?

Hrvatska kuhinja je veoma slična našoj, tako da veliki broj specijaliteta je isti kao i u našim restoranima.  Imala sam prilike da posetim još neka mesta u Hrvatskoj i ono što čini razliku između kontinentalnog dela i primorskog jeste upravo u ishrani.

Da ne pričamo o ribi i morskim specijalitetima, koji su karakteristični za Jadran i čuvena bevanda, bez koje se ne počinje dan. Ono što je karakteristično za svako domaćinstvo je upravo to da bevanda obavezno stoji na stolu, dakle bokal vode i bokal vina.

zagreb izlet

Živa muzika te večeri  je bila posebno iznenađenje, tako da ja preporučujem jedan ovakav izlazak uveče.

Hrvati su veoma druželjubivi i i otvoreni, tako da nećete imati nikakvih problema u komunikaciji ili bilo kojoj vrsti pomoći. Zato neka vaš izbor bude Zagreb-izlet koji će vam prijati.

Uživajte u raznovrsnosti ovog grada, ukoliko vas put nanese u ovaj pravac.

Leave A Comment

BlogAna

Ništa iza mene, sve je preda mnom, kao što je uvek na putu. (Džek Keruak)